Komün eş başkanları seçimlerine %70’lik katılım oldu

Kuzey Suriye Yüksek Seçim Komiserliği, önceki gün gerçekleşen komün eş başkan seçim sonuçlarını açıkladı. Seçimlere katılım oranının yüzde 70 olduğu belirtildi.

Amude ilçesinde bulunan Cizre Kantonu Yürütme Meclisi merkezinde yapılan açıklamada Cizre Yüksek Seçim Komiserliği Eş başkanları İzedin Ehmed Ferhan ve Ruken Mela İbrahim, Fırat Yüksek Seçim Komiserliği Eş başkanları Şahin Eli ve Zehra Mihemed Bekir ile Demokratik Kuzey Suriye Kurucu Meclisi Eş başkanı Hediye Yusif’ta hazır bulundu. Açıklama Ruken Mela İbrahim tarafından okundu.

Yüksek Seçim Komiserliği’nin seçim sonuçlarına ilişkin açıklaması şöyle:

“Suriye uluslararası ve bölgesel güçlerin hesaplarının tasfiye edildiği bir alan olmuştur. Yüzbinlerce kişi kurban olmuş, birçok bölgede altyapılar yıkılmış ve bu duruma karşı herhangi bir çözüm bulunamamıştır. Bu sebeple tüm Suriye halklarının kabul edeceği, herkesin içinde kendisini bulabileceği bir çözüme ihtiyaç vardı.

Bu sebeple terörden, ölüm ve yıkımdan kurtuluşun projesi olarak Demokratik Kuzey Suriye Federasyonu geliştirildi. Demokratik Federasyon Suriye halklarının birliğini ve toprağını koruyacak tek umuttur. Suriye bu topraklarda yaşayan tüm halklarındır. Her yurttaşın toprakları üzerinde onurla yaşama hakkı bulunmaktadır.

Kuzey Suriye’de Demokratik Federasyon sistemini güçlendirmek için tüm halkların komün eş başkanlığında kendi temsilcilerini seçebilmesi için özgür ve açık seçimlerin sağlanması gerekiyordu.

Komün; örgütlü, güçlü ve dayanışma içindeki toplum inşasının temelidir. Her üç bölgede (Cizre, Fırat ve Efrin) 22 Eylül 2017’de saat 08.00’de seçimler düzenlenmiş, seçimlere yoğun katılım gerçekleşmiştir. Bazı köylerde yüzde 100 katılım sağlanırken, genel katılım oranı ise yüzde 70’tir.

Seçimlere katılmayanlar yaklaşımlarını göstermiş ve mücadeleye karşı teslimiyeti kabul etmişlerdir.

Cizre Bölgesi’nde 437 142 kişi oy kullanmış, 2 bin 551 komün için 7 bin 687 eş başkan adayı arasından 5 bin 102 aday seçilmiştir.

Fırat Bölgesi’nde 135 661 yurttaş ve 772 göçmen oy kullanmıştır. 849 komünün için 3 bin 192 kişinin aday olduğu seçimlerde 1698 aday seçilmiştir.

Efrin Bölgesi’nde 155 697 yurttaş oy kullanmış, bin 440 adaydan 830 aday seçilmiştir. Bu bölgede ise 5 bin 395 göçmen de oy kullanmıştır.

Seçimler demokratik temelde sorunsuz bir şekilde gerçekleşmiştir. Komiserlik olarak başta sandık başında ve sayım sırasında görevli olan öğretmenlere ve seçimlerin başarısı için emek veren, seçimlerin demokratik şekilde gerçekleşmesini sağlayan herkese, ayrıca oy kullanma merkezlerinin güvenliğini sağlayan Asayiş Güçleri’ne, Toplumsal Savunma Güçleri’ne teşekkür ediyoruz.”