Kuzey Suriye Federasyonu seçim takvimi

Kuzey Suriye Federasyonu bölgeleri 22 Eylül’de komün eşbaşkanları seçimleriyle başlayacak olan 3 aşamalı federasyon seçimlerinin heyecanını yaşıyor.

Seçim süreci 19 Ocak 2018’de Kuzey Suriye Halk Kongresi ve Bölge meclislerinin seçimleriyle sonuçlandırılarak federasyon vücut bulacak. 

Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu 27-28 Temmuz tarihlerinde toplanarak 3 kurucu meclis toplantısını gerçekleştirerek idari bölgeler ve seçim kanununu onayladı.

Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu’nun Cizire Bölgesi Qamişlo ve Hesekê Kantonları, Fırat Bölgesi Kobane ve Grê Spî Kantonları, Efrin Bölgesi, Efrin ve Şehba Kantonları olmak üzere 3 bölge ve 6 Kanton şeklinde örgütlenmesi kararlaştırıldı.

Kurucu Meclis Toplantısında 3 aşamalı bir seçim sistemi belirlenerek bu doğrultuda hemen çalışmalara başlandı.

Seçim sisteminin şu ana kadar netleşen ayrıntıları ve takvimi şöyle:

2. Kurucu meclis toplantısında onaylanan toplumsal sözleşmeye göre hazırlanan idari bölgeler ve seçim kanununa göre Kuzey Suriye demokratik Federasyonu’nun komünlerden başlayarak Kuzey Suriye Halk Kongresi’ne kadar her 3 aşamada yer alacak olanların yüzde 60’ı genel seçimle belirlenecek yüzde 40’ı ise atama ile belirlenecek.

Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu Eş başkanı Foza Yusuf, ajansımıza verdiği röportajında yüzde 40 kotasıyla çeşitli halkların, siyasal toplulukların, inanç gurupları vb. sistemin tüm aşamalarında yer almaları garantileneceğini söylemişti.

Birinci Aşama Komün Eş başkanları seçimleri

Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu seçim sistemine göre ilk olarak 22 Eylül 2016 tarihinde komün eş başkanlarının seçimleri gerçekleştirilecek.

Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu’nda yer alan komünler şu anda coğrafyaya göre oluşturulmuş durumda. Bu doğrultuda hemen her mahalle ve köyde en az bir komün var.

22 Eylül’de gerçekleştirilecek olan seçimlerde Kuzey Suriye Demokratik federasyonu bünyesindeki alanlarda bulunan her bir komün için biri erkek, biri kadın olmak üzere 2 eş başkan belirlenecek. 18 yaşını doldurmuş her bir seçmen de kendi komününün seçim merkezine giderek tüm adaylar içerisinden 1’i kadın, 1’i erkek olmak üzere 2 kişi için oy kullanabilecek.

Seçimlerde 2. ve 3. adım

Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu seçimlerinin 2. aşamasında ilçe, şehir, kanton meclisleri, 3. aşamasında bölge ve Kuzey Suriye Halk Kongresi seçimleri gerçekleştirilecek.

İlçe, şehir ve Kanton seçimleri 3 Kasım 2017 tarihinde gerçekleştirilecek. Bu seçimler için aday adaylığı başvurularının ne zaman başlayacağı önümüzdeki günlerde netleştirilecek.  Fakat 3 Kasım 2017 günü 18 yaşını doldurmuş her seçmen ilçelerdeki seçim merkezlerine giderek burada ilçe, şehir, kanton seçimleri için kurulan üç sandığa her bir meclisin sayısına göre oy kullanacak.  Örneğin ilçe meclisinin 32 kişiden oluşturulması hedefleniyorsa adaylardan 32 tanesi için ilçe meclisi için belirlenen sandığa oy atacak. İlk aşamadaki gibi 2. ve 3. aşamalarda da seçmenlerin kullandığı oydaki listelerinde yüzde 50’sinin kadın adaylar için olması zorunlu.

Kuzey Suriye Federasyonu’nun her 3 bölgesi olan Cizire, Fırat ve Afrin bölgelerinin meclislerinin seçimi ile sistemin koordinasyonu olarak belirlenen Kuzey Suriye Halk Kongresi yönetiminin seçimleri 19 Ocak 2018 günü gerçekleştirilecek.

Komün eş başkanlıkları için yoğun başvuru

Yüksek seçim komiserliği ağustos ayının başında komün eş başkanlığı seçimleri için başvuru tarihini 16-31 Ağustos tarihleri olarak belirlemişti fakat yoğun başvurular nedeniyle uzatıldı ve 5 eylül akşamı sona erdi.

Kuzey Suriye Federasyonu bünyesinde var olan 3947 komün için Cizire Bölgesi(Qamişlo ve Haseke Kantonları) 2669 komün eş başkanlığı için 12 bin üzerinde başvuru olurken, Fırat Bölgesi (Kobane ve Grê Spî Kantonları) 843 komün için 3100

Efrin Bölgesi (Efrin ve Şehba Kantonları) 435 komün için 1550’nin üzerinde başvuru yapıldı.

Yüksek seçim komiserliği üyeleri genel olarak aday adaylığı sürecinin olumlu ve başarılı geçtiğini söylediler. Cizire Bölgesi Yüksek Seçim Komserliği Eş başkanı Ruken Melle İbrahim Kürtlerin ağırlıkta yaşadığı bölgelerde aday adaylığı için kadın başvurularının çok yoğun olduğunu belirtirken ağırlıkta Arap halkının yaşadığı alanlarda toplumsal baskı ve gelenekler nedeniyle kadın başvurularının biraz zayıf kaldığını ifade etti.