MSD toplantısının sonuç bildirgesi açıklandı

MSD Siyasi Konseyinin düzenlediği toplantının sonuç bildirgesinde alınan kararlar açıklandı.

Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Siyasi Konseyi, sona eren Olağan 2. Toplantısının sonuç bildirgesini açıkladı.

MSD eş başkanları İlham Ehmed ve Riyad Derar’ın da katıldığı MSD Siyasi Konseyi Olağan 2. Toplantısı, Rojava’nın her üç kantonundaki Konsey üyeleri ile Şam, Humus ve Avrupa Meclis temsilcilerinden oluşan toplam 50 kişinin katılımıyla dün sabah Dirbesiye Meclis binasında başladı.

MSD Eş Başkan Yardımcısı Hikmet Hebib, Konsey’in 3 aylık çalışma raporunu okudu ve sonra meclisin örgütsel durumu değerlendirildi.

Toplantıda göçmenlerin durumu, Eyn İsa ve Tebqa kamplarında yaşamın örgütlenmesi, göçmenlerin durumuna ilişkin BM’ye mektup gönderilmesi ve diğer ülkelerde meclis temsilciliklerinin açılması tartışıldı.

Meclis Kadın Bürosu’nun aktifleştirilmesi için düzenlenen toplantılar, Şedade bölgesinde açılan MSD Kadın Bürosu, eğitim durumu, Halep’in doğu mahallelerinde Kadın Bürosu’nun açılması çalışmaları aktarıldı.

Toplantının sonunda Toplantı Sonuç Bildirgesi MSD Eş başkanı Riyad Derar tarafından okundu.

KARARLAR

Açıklamada alınan kararlar şöyle sıralandı:

"Katılımcılar, Reqqa’yı (DAİŞ terörünün başkenti) Özgürleştirme Hamlesi’nde, sivilleri ve mülklerini kurtarmak için, güvenlik koridoru açıp sivilleri güvenli yerlere ulaştırarak uluslararası devlet ve insan hakları kanunlarını yerine getiren Demokratik Suriye Güçleri’ni selamlar.

Toplantıda bölgesel ve küresel alanda siyasi gelişmeler, Suriye krizine etkileri, özellikle çatışmanın azaltılması anlaşması ve çatışmanın şiddetlenmesi üzerindeki olası etkileri ve rejimin bölgede egemenliğini genişletme çabaları tartışılmıştır.

Toplantı katılımcıları, Türkiye işgali altındaki Halep kırsalına (Şehba bölgesi) yönelik saldırılara karşı kamuoyunun sessiz kaldığını; ayrıca katletme, bölgede demografiyi değiştirme siyasetinin bölgeyi büyük korkuya sevk ettiğini görmektedir ve başta Rusya ve Koalisyon ülkeleri olmak üzere uluslararası topluma Türk devletinin Kuzey Suriye’ye yönelik saldırılarına sınır koymaları çağrısı yapmaktadır.

Suriye krizi üzerinde etkisi olan bölge devletleriyle siyasi destek ve Demokratik Suriye Güçleri’nin teröre karşı savaşına destek sunmaları için diplomatik ilişkiler geliştirilmelidir.

Demokratik projeye destek verilmelidir, toplantı katılımcıları bu projeyle krizin sona ereceğini ve demokratik, laik ve federal bir Suriye’nin ortaya çıkması ile Suriye halklarının beklentilerinin yerine geleceğini belirtmiştir.

Katılımcılar federasyonun, kriz için en uygun çözüm olacağını ve egemen sistemlerin tüm renk ve sembollerinin sona ereceğini, ayrıca ülkenin parçalanmasına karşı olduğunu vurgulamıştır.

Özgürleştirilmiş bölgelerde büro açılış ve meclis çalışmalarını genişletme çalışmaları devam edecektir.

Katılımcılar Suriye halkının onuru ve özgürlüğü, demokratik, federal Suriye inşası için şehitlerin çizgisini takip edeceği sözünü yeniler.

Toplantıda diploması, örgütlenme, basın ve ileriki süreç planlamaları için birçok karar alınmıştır.

Katılımcılar Demokratik Suriye Meclisi’ne siyasi şahsiyetlerin, kesimlerin katılımı konusunda uzlaşmıştır."