Norveç'ten çağrı: İşgale son verin

Türk devletinin Rojava'yı işgal etmesine tepki gösteren Norveç, Türkiye'ye askeri operasyonlarına tamamen son vermesi ve askerlerini geri çekmesi çağrısı yaptı.

Norveç Savunma Bakanı Frank Bakke-Jensen, Norveç'in Türkiye'nin işgalini kınamayı sürdürdüğünü ve Türkiye'den işgali tamamen sonlandırmasını, askeri güçlerini geri çekmesini ve uluslararası yasalara saygı göstermesini istediğini söyledi.

Savunma Bakanının açıklaması 24 Ekim'de düzenlenen NATO savunma bakanları toplantısından önce geldi.

Kızıl Parti lideri Bjornar Moxnes, Norveç Savunma Bakanı Frank Bakke-Jensen'den Nato toplantısında Türkiye'nin Suriye'yi işgaline son vermesini, askerleriyle denetimindeki İslamcı çeteleri geri çekmesini açıkça talep etmesini istedi.

Bakanın ayrıca Türk devleti ve yanındaki çetelerin gerçekleştirdikleri savaş suçları ve sivillere yönelik beyaz fosfor kullanılmasını da gündeme getirmesini isteyen Moxnes, “Siviller uluslararası yasaları çiğneyen bir NATO ülkesinin zalimce saldırılarına uğruyorsa ve yüzbinlerce insan topraklarından sürülüyorsa beklentimiz en azından Norveç'in bunu açıkça söylemesidir” dedi.

Abc gazetesine açıklamalarda bulunan Moxnes, Erdoğan'ın Suriye'deki sivillere yönelik saldırılarının Birleşmiş Milletler'in yaslarına aykırı olduğunu söyledikten sonra şunları kaydetti.

“Türkiye uluslararası yasaları çiğniyor. Yüzbinlerce insan topraklarından sürüldü. Erdoğan'ın açıklamalarını esas alırsak Kuzey Suriye'de Kürtler ve azınlıklara yönelik etnik temizlik yapılmasından korkmamız için tüm nedenler var. Norveç'in birincil öncelliği daha fazla sivil yerlerinden edilmeden işgalin sonlandırılmasına katkıda bulunmak olmalı.”

Moxnes, Türk devletinin işgaline onay verici açıklamalar yapan NATO'nun Norveçli Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'ye de sert tepki gösterdi.

Stoltenberg'yi Erdoğan rejiminin işgalini en fazla meşrulaştıran Batılı liderlerden biri olmakla suçlayan Moxnes, DAİŞ'a karşı mücadelede müttefiklerin en önünde gelen Kürtlere saldırılmasının kabul edelemeyeceğini söyledi.

Moxnes'in eleştirilerini yanıtlayan Savunma Bakanı Bakke-Jensen, Suriye sorununun savunma bakanları toplantısında gündemin ilk sırasında yer aldığını belirterek “Norveç Türkiye'nin Suriye'deki operasyonunu kınıyor ve güçlerini Suriye'den çekmesini istiyor” dedi.