QSD: 2017 savaş, çatışma ve direnişle geçti

Kuzey Suriye’de 2017 yılında yaşanan savaş bilançosunu açıklayan QSD, bu yılın savaş, çatışma ve direnişle geçen bir yıl olduğunu belirtti.

Demokratik Suriye Güçleri (QSD) yazılı açıklama yaparak 2017 yılı savaş bilançosunun sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. 2017 yılının başta IŞİD gericiliği olmak üzere Kuzey Suriye’deki demokratik halk devrimini boğma ve faşist sistemleri dikta etmeye yönelik tüm girişimlerin boşa çıkartıldığı bir yıl olduğu belirtilen QSD açıklamasında:

"2017 yılı içerisinde Tebqa ilçesi, Rakka şehri ve Dêrazor’un kuzey kısımları IŞİD çetelerinden tamamen temizlenmiş, böylece 16.257 km2 genişliğindeki alan IŞİD teröristlerinden arındırılmıştır. Başta IŞİD gericiliği olmak üzere Kuzey Suriye’deki demokratik halk devrimini boğma ve faşist sistemleri dikta etmeye yönelik tüm girişimlerin boşa çıkarıldığı bir yıl olmuştur" denildi.

SAVAŞ, ÇATIŞMA VE DİRENİŞ DOLU BİR YIL

Rojavayê Kurdistan ve Kuzey Suriye topraklarında çatışma, savaş ve direnişle dolu geçen 2017 yılı boyunca Demokratik Suriye Güçleri bulunduğu her alanda halkın ve topraklarının korunmasına ilişkin görev ve sorumluluklarını aktif bir şekilde yerine getirildiği ifade edilen açıklamada, "Meşru Savunma felsefesi temelinde işgalci Türk devleti, onun denetiminde ve çeşitli isimler altında örgütlenmiş terörist gruplar, IŞİD, BAAS rejimi ve Rojava-Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu ve halkına karşı düşmanca tutumun sahibi tüm odaklara karşı gereken düzeyde cevap vermiştir" ifadelerine yer verildi.

 DAİŞ İŞGALİ ALTINDAKİ ALANLAR ÖZGÜRLEŞTİRİLDİ

2017 yılının, IŞİD işgali altındaki alanların özgürleştirildiği bir yıl olduğuna dikkat çekilen açıklamanın devamında şunlar kaydedildi:

"Son yılların “terör başkenti” olarak bilinen Rakka’da etkili bir operasyon düzenlenmiş, aylar sonucu süren savaşın ardından şehir kendisine bağlı tüm köy ve irili ufaklı çevre yerleşimleri ile beraber kurtarılmıştır. Yine IŞİD terörizminin önemli merkezlerinden biri olarak görülen Dêrazor kentinde yürütülen operasyonlarla şehrin kuzeyi teröristlerden tamamen arındırılmış ve kırsalında operasyonlar halen yürütülmektedir. Bu şekilde Demokratik Kuzey Suriye Federasyonu sınırlarını güneydoğuda Irak sınırlarını; güneyde ise Fırat nehri kıyı şeridinin tamamını kapsayacak şekilde genişletmiştir. Bunun yanı sıra kuzey ve batı sınırları, işgalci Türk devleti ve denetimindeki terörist gruplarının bütün saldırılarına rağmen başarılı bir şekilde korunmuştur."

FIRAT'IN GAZABI HAMLESİ SONUÇLARI

Rakka kırsalı ve Tebqa ilçesini özgürleştirme amaçlı başlatılan Fırat’ın Gazabı, Rakka kentini özgürleştirme amaçlı başlatılan Büyük Cenk operasyonun sonuçları şöyle:

"Tebqa ilçesi, Rakka ili ve vilayetinin tamamı (bağlı köy, kasaba ve ilçeler de dahil) IŞİD çetelerinden tamamen temizlenmiştir.

Operasyon kapsamında 7.257 km2 genişliğindeki alan IŞİD teröristlerinden arındırılmıştır.

Toplamda 545 köy ve mezranın yanı sıra pek çok stratejik tepe ve Tebqa barajı özgürleştirilmiştir.

5.682 çete öldürülmüş, bunlardan 1.236 tanesinin cesedi DSG güçlerinin kontrolündeki alanlarda kalmıştır.

8.000’den fazla çete yaralanmıştır.

1.333 IŞİD’li güçlerimize esir düşmüştür.

YÜZBİNLERCE SİVİL KURTARILDI

Bölge sakini ve IŞİD tarafından alıkonulmuş olan toplamda 650.000 sivil insan kurtarılmıştır.

Operasyon kapsamında IŞİD’e ait 20 zırhlı araç, 186 bomba yüklü araç, 121 askeri araç, 18 havan topu, mayın yapımında kullanılan 3 büyük atölye, 47 motosiklet, 2 kara füzesi, 40 DShK arabası, 3 tank, 16 obus topu, 5 kamyon, 10 intihar yeleği, 1 anti-hava füze fırlatma sistemi, döşenmiş ve döşenmeye hazır toplam 450 mayın, 13 drone, 5 gemi ve 1 iş makinesi güçlerimiz tarafından imha edilmiştir.

Operasyon kapsamında IŞİD’e ait 600 adet AK-47 piyade tüfeği, 20.000 mermisi, 104 tamburası ve 1230 şarjörü; 77 BKC makineli tüfek, 40 yedek namlusu, 34.000 mermisi, 90 tamburası ve 500 mermi şeridi; 44 RPG-7 roketatar, 389 roket başlığı ve 493 ateşleme parçası; 25 M16 piyade tüfeği; 23 adet 12,7 mm. çapında DShK ağır makineli tüfek ve 100 sandık mermisi; 14 adet 14,5 mm. çapında ZPU ağır makineli tüfek ve 50 sandık mermisi; 30 sandık dolusu 23.5 mm. çapında uçaksavar mermisi; 7 tank, 10 BMP, 17 bomba yüklü araç, 7 LAW silahı, 19 gündüz dürbünü, 13.000 AK-74 ve AKC piyade tüfeği mermisi, 12 fosfor roketi, 20 katyuşa başlığı, 60 SPG-9 anti-tank roket başlığı ve ateşleme parçaları, 5 iş makinesi, 4 forklift, 29 havan topu ve 623 güllesi, 40 obüs topu güllesi, 8 mayın yapımı için kullanılan atölye, 6 bomba yüklü araç, 2 havan güllesi yapımı için kullanılan atölye, 5 roketatar yapımı için kullanılan atölye güçlerimiz tarafından ele geçirilmiştir.

793 QSD SAVAŞÇISI ŞEHİT DÜŞTÜ

20 Ekim 2017 tarihinde sonuçlanan Fırat’ın Gazabı ve Büyük Cenk operasyonlarında toplam 793 Demokratik Suriye Güçleri savaşçısı şehit olmuş, 1685 savaşçı ise yaralanmıştır."

CİZRE FIRTINASI HAMLESİ GENİŞLEYEREK DEVAM EDİYOR

Dêrazor kırsalını IŞİD’den temizleme amacıyla 9 Eylül 2017 tarihinde başlatılan Cizre’nin Fırtınası hamlesinin başarılı bir şekilde devam ettiği bilgisinin verildiği QSD açıklamasında, Dêrazor kentine bağlı alanların tamamının IŞİD’den arındırıldığı ve Irak sınırına doğru uzanan kırsal bölgede yürütülmekte olan operasyonun mevcut sonuçları şöyle açıklandı.

Dêrazor kentinin kuzeyi çetelerden tamamen temizlenmiştir.

9.000 km2 genişliğindeki alan özgürleştirilmiştir.

210 köy ve mezra IŞİD esaretinden kurtarılmıştır.

Operasyon boyunca 1.345 çete öldürülmüş, bunlardan 179’unun cesedi DSG kontrolündeki alanlarda kalmıştır.

Sayıları 4.000’i aşan IŞİD’li yaralanmıştır.

64 çete güçlerimize esir düşmüştür.

Bölge sakini ve IŞİD tarafından alıkonan 350.000 sivil özgürleştirilmiştir.

14 adet farklı model DShK ağır makineli tüfek; 27 DShK arabası; 14 havan topu; 24 bomba yüklü araç; 18 motosikletin yanısıra pek çok silah, mühimmat ve askeri ekipman güçlerimiz tarafından imha edilmiştir.

12 adet farklı model DShK ağır makineli tüfek; 12 havan topu; 26 adet BKC makineli tüfek; 1 adet RBK piyade tüfeği; 5 Hummer tipi zırhlı araç; 3 Mosin tipi keskin nişancı tüfeği; 6 intihar yeleği; 13 askeri araç; 1 obüs topu; 5 bomba yüklü araç; 6 motosiklet; 1 tank; 40 kutu katyuşa roket başlığı; 120 AK-47, 18 şarjör ve 20 fişekliği; 23 el bombası; 7 M16 piyade tüfeği; 312 havan topu güllesi; 10 tabanca, 2000 mermisi; 2 Dragunov tipi keskin nişancı tüfeği; 1 BMP; 5 Drone; 9 kara füzesi; 1 laptop bilgisayar ve 1 tablet güçlerimiz tarafından ele geçirilmiştir.

9 Eylül 2017 tarihinde başlayıp halen sürmekte olan Cizre’nin Fırtınası hamlesinde toplam 162 Demokratik Suriye Güçleri savaşçısı şehit olmuş, 416 savaşçı ise yaralanmıştır.

TÜRK ORDUSU VE ONA BAĞLI TERÖRİST GRUPLARIN SALDIRILARI

2017 yılı boyunca işgalci Türk ordusu ve komutası altındaki terörist grupların Efrîn Kantonu’nun Şêrawa, Cindirêsê, Raco, Şera, Şiyê ve Bilbilê ilçeleri; Şehba ve Minbic alanlarına yönelik saldırı ve ihlalleri kesintisiz sürmüştür. Ayrıca Fırat nehrinin doğusunda kalan Kobanê Kantonu’na yönelik saldırılarda artış yaşanmıştır. Güçlerimizin saldırılara verdiği karşılık üzerine işgalci Türk ordu birlikleri ve komutası altındaki çetelerle DSG savaşçıları arasında pek çok kez çatışma yaşanmıştır. Türk ordusunun insansız hava araçları ve savaş uçaklarıyla yaptığı sınır ihlalleri artmış, işgalci ordunun çetelerinin mevzilenme girişimleri de güçlerimizin direnişiyle karşılaşmıştır. İşgalci Türk ordusu yıl içerisinde pek çok kez sınırı ihlal ederek Rojavayê Kurdistan topraklarına girmeye kalkışmıştır. İşgalci Türk ordusu ve bağlı çetelerinin Rojava’ya dönük saldırı ve ihlalleri sonucu Efrîn başta olmak üzere pek çok bölgede siviller maddi hasara uğramış; yurttaşların ev ve tarlaları tahrip edilmiştir. Bu saldırılarda, aralarında hamile kadınlar ve çocukların da olduğu pek çok sivil şehit olmuştur.

İşgalci Türk ordusu ve ona bağlı terörist grupların Rojava ve Kuzey Suriye topraklarına yönelik ihlal ve saldırılarının sonuçları şöyledir:

İşgalci ordu ve çetelerinin saldırıları: 920

Ağır ve orta silahlarla yapılan saldırı: 907

İnsansız hava araçları ile yürütülen keşif faaliyetleri: 149

Helikopter saldırısı: 5

Füze saldırısı: 7

Savaş uçakları ile saldırı: 1

Sınır ihlali girişimi: 15

Saldırılarda 13 DSG savaşçısı ve 16 sivil şehit olmuş, 11 savaşçı ve 27 sivil ise yaralanmıştır.

DSG savaşçılarının saldırılara verdikleri cevap: 320

İşgalci Türk ordusunun ölü ve yaralı sayısı: 59 ölü, 12 yaralı

Terörist grupların ölü ve yaralı sayısı: 151 ölü, 62 yaralı

Sonucu belirlenemeyen temas ve çatışmalar: 38

İmha edilen düşman ekipmanı:

12 insansız hava aracı

6 tank

8 iş makinesi

7 panzer

17 askeri araç

4 kamyon ve forklift

2 bomba yüklü araç

İŞGALE İZİN VERİLMEDİ

‘’2017 yılı içerisinde, başta Efrîn, Rakka ve Dêrazor bölgeleri olmak üzere, kahramanca mücadele ve direnişin sonucu olarak toplamda 968 Demokratik Suriye Güçleri savaşçısı şehit olmuş; 2.112 savaşçı da yaralanmıştır. Kahraman şehitlerimizin emek ve özverisi sayesinde IŞİD merkezleri ve başkenti özgürleştirilmiş, düşmanların Kuzey Suriye ve Rojavayê Kurdistan topraklarının bir karışını dahi işgal etmelerine izin verilmemiştir.

2018 MÜCADELE DOLU BİR YIL OLACAK

Demokratik Suriye Güçleri olarak 2017 yılı içerisinde yürütülen kıyasıya mücadelede şehit olan tüm yoldaşlarımızı saygı ve minnetle anıyor, başta aileleri olmak üzere tüm Suriye ve Kürdistan halklarına başsağlığı diliyoruz. Şehitlerimizin aziz hatırası ve rehberliği temelinde 2018 yılını halkların kardeşlik mücadelesini yükselteceğimiz ve demokratik bir Ortadoğu özlemine çok daha fazla yaklaşacağımız bir yıl olarak mücadele ile dopdolu geçireceğimiz sözünü yineliyoruz.’’