Rakka dehşetinden kaçış…  

Rakka kent merkezi ve çevresinde en az 100 bin sivil, QSD savaşçıları tarafından güvenli alanlara taşındı.

Toz duman arasında bir kaçış var. Kafileler halinde ilerliyorlar.  Araçlar boylarının üç katı eşya ile yüklü. Boş bir yer görmek mümkün değil. Sağlı sollu insanlar yürüyor. Toz bulutundan daha uzakları görmek zorlaşıyor. Arkalarında bıraktığı kent ve köyler, tozdan seçilemiyor.  Belirsiz bir görüntü var arkalarında.

Bunaltıcı bir hava ve sıcak esen bir rüzgarda, siyah çarşaflı kadınlar göze çarpıyor. Çocuk, kucağında bir bebek taşıyor. Tümü bitkin düşmüş. Yüzlerinde yorgunluğun ifadesini taşıyor çocuklar, anneler, gençler ve yaşlılar…

Kamyonlar, traktörler, otomobiller, motosikletler, hepsi yüklü, hepsi eşya taşıyor, hepsi bir yerlerden kaçıyor. Ama bir başka yaşam umudunu da yanlarında getiriyorlar. Toz duman arasındaki bu kaçış, bu korku, aynı zamanda bir umudu, hayata yeniden dönmeyi, yeniden bir yaşamı inşa etmeyi ifade ediyor. Zulümden, vahşetten, kapkara bir yaşamdan kaçıyorlar.

Rakka’dan, ilçelerinde ve köylerinden kaçan insanlar arasında bir motosiklete binmiş beş kişi dikkat çekiyor. En öne iki çocuk sıkıştırılmış, hemen arkalarında babaları ya da aileden biri, en sonra bir kadın sol elinde bir çocukla oturuyor. Bir başka motosiklette tam yedi kişi var.  İki kız çocuğu ve baba önde, araya sıkıştırılmış iki çocuk ve sonda, bir eliyle kucağında sıkıca uyuyan bebeğin tutan bir anne göze çarpıyor.

Araçlar, yayalar tek tek, gruplar halinde, Demokratik Suriye Güçleri QSD’nin kontrolündeki alanlara akıyorlar.  Yol boyunca de güvenliği QSD güçleri sağlıyor. Battaniyeler, yataklar, yorganlar, mutfak eşyaları, alabildikleri ne varsa hepsi araçlara bindirilmiş. Bazı araçların, kaportalarının üzerine de eşya yerleştirilmiş. Römorklarda eşyaların üzerinde oturan insanlar dikkat çekiyor.

Yürüyenlerin de elleri boş değil. Bir yandan çocuklarını, bir yandan eşyalarını taşıyorlar. Hayvanlarını da yanlarında getirenlerin olduğu görülüyor. Bazı kadınlar başlarının üzerinde kova taşıyorlar.  Tüm bu görüntüler ANF muhabiri Seyit Evran'ın objektifine yansıdı.

Kasım 2016’da başlatılan Fırat’ın Gazabı Hamlesi’nde son aylarda onbinlerce sivil kurtarıldı.  Bazıları kendi imkanları ile DAİŞ vahşetinden kaçmayı başarırken, bazıları DAİŞ’in kurşunları ve bombalarının kurbanı oldular. Halen binlercesi DAİŞ çeteleri tarafından canlı kalkan olarak kullanılıyor.

13 Mayıs’ta itibariyle Rakka kent merkezi ve çevresinde en az 100 bin sivil, QSD savaşçıları tarafından güvenli alanlara taşındı. Bu sivillere, yerel sivil toplum örgütleri ve bölge sakinleri destek verirken, imkanları kısıtlı olması nedeniyle uluslararası yardıma ihtiyaç duyuyorlar. Sivillerin önemli bir kısmı Eyn İs Kampı’nda ağırlanıyor. Mevcut durumda 20 bini aşkın kişi bu kampta kalıyor.