Rakka Sivil Meclisi'nden kısa sürede büyük işler

İki aya yakın zamandır özgürleştirilme mücadelesi verilen Tabqa ilçesi... Tabqa’ya bağlı 240 köy var. Bu köylerin büyük çoğunluğu özgürleştirilmiş durumda.

Rakka Sivil Halk Meclisi, kuruluşunun üzerinden henüz bir ay bile geçmeden Tabqa’dan Dera Zor’a kadar özgürleştirilen köylere kadarki yüzlerce köy ve onlarca kasabada bir yandan örgütleme, öte yandan göçmenleri karşılama, yerleştirme, ihtiyaçlarını karşılama faaliyetlerini yürüttü.

HAYAT YENİDEN BAŞLADI

Rakka Sivil Meclisi ilan edilmeden önce QSD, Rakka ve çevresini özgürleştirme hamlesini başlatmıştı. Yaklaşık beş aydır bu hamle devam ediyor.

Şu ana kadar sürdürülen özgürleştirme hamlesi kapsamında Rakka’nın yüzlerce köyü, onlarca nahiyesi ve ilçesi özgürleştirildi.

Rakka’nın Ayn İsa kasabası ile 160 köy ve mezrası özgürleştirilmiş durumda. Ayn İsa yaklaşık 5000 hanelik bir kasaba. Suriye Baas Rejimi’nin 93. Alayının olduğu yerdi. Bu alayı Ağustos 2014'te DAİŞ ele geçirdi. Alayda ele geçirdiği 30 tank ve havan, top vb. gibi çok sayıda ağır ve hafif silahla Kobanê’ye saldırdı.

Ayn İsa DAİŞ’ten özgürleştirildiğinde hiç kimse kasabada kalmamıştı. Son iki aya kadar da kısmi geri dönüşler vardı. Rakka Sivil Meclisinin ilan edilmesinden sonra aileler hızla geri dönmeye başladı. Şu an yaklaşık 1000 aile geri dönmüş, kasabada yaşam yeniden canlanmış durumda. Ayn İsa’nın 160 köy ve mezrasının tamamına geri dönüşler başlamış. Geri dönüşlerin başladığı Ayn İsa’da Rakka Sivil Meclisi tarafından sağlık, belediye hizmetleri başlatılmış durumda. Şehir, köy ve kasabaların temizliği ile savaş artıklarının toplanması başlatılmış. Bunun yanı sıra Belediye Fırınları açılarak halkın ekmek ihtiyacı karşılanıyor. Şu an Ayn İsa’da çalışır durumda ve halkın günlük ekmek ihtiyacını karşılayan iki fırın var.

DAİŞ çetelerinden özgürleştirilen diğer büyük bir kasaba da Kerema kasabası. Son hamlelerle özgürleştirildi. Kerema hattında 76 köy var. Köylerin hepsi özgürleştirilmiş durumda. Bu köylerde yaşayan halkın büyük çoğunluğu geri dönüş yapmış.

Özgürleştirilen ve çevresinde 42 köy olan diğer bir kasaba ise Ebu Xeşab kasabasıdır.

Bu çevredeki köylerde yaşayan halk da hızla geri dönüş yapıyor. Geri dönüş yapanlar Rakka Sivil Meclisi tarafından karşılanıp köylerine gönderiliyor.

İki aya yakın zamandır özgürleştirilme mücadelesi verilen Tabqa ilçesi... Tabqa’ya bağlı 240 köy var. Bu köylerin büyük çoğunluğu özgürleştirilmiş durumda. Rakka Sivil Meclisi Tabqa çevresinde özgürleştirilen köyleri Tabqa merkez, Cerniye, Segle ve Mahmudli diye üç hat biçiminde örgütlemiş durumda. Özgürleştirilen ve halkın büyük oranda içinde kaldığı bu köylerde toplantılar yapılıp komünler oluşturulmaya başlanmış. Tabqa merkezinde halen yaklaşık 30 bin civarında sivil yaşıyor. Bu sivillerin ekmek ihtiyacı için özgürleştirilen mahallelerde 7 fırın açılmış, unları temin edilerek hizmete sunulmuş durumda.

QSD’nin özgürleştirdiği ve yerleştirme, ihtiyaçlarını karşılama, örgütlülüklerini oluşturma çalışmalarını Rakka Sivil Meclisinin yürüttüğü köyler sadece Rakka’nın köyleri değil. Rakka’nın yanı sıra şu ana kadar Dera Zor’a bağlı 82 köy özgürleştirilmiş durumda. Bu köylerde yaşayan halkın ihtiyaçlarını karşılama görevini de Rakka Sivil Meclisi üslenmiş durumda. Dera Zor’a bağlı özgürleştirilen köylerde ağırlıklı olarak Begara Aşireti mensupları yaşıyor. Rakka Sivil Meclisi geçtiğimiz bir aylık süre içinde bu köylerde yaşayan Begara Aşireti ak sakallıları ile 30’un üzerinde toplantı yapmış. Sorunlarını dinleyerek çözmeye çalışmış. Yaşam ihtiyaçlarını ise büyük oranda çözmüş durumda.

GÖÇMEN DURUMA DÜŞEN HALKA SAHİP ÇIKIYOR

İlanı yapılacağı günlerde bir yandan Tabqa’yı özgürleştirme, öte yandan da Kuzey Rakka'daki Cellab Vadisi'ni özgürleştirme hamlesi başladı. Her iki hamle sürerken Rakka merkez ile çevresinde DAİŞ’in içinde kaldığı birkaç köy ile kasabadan halk akın akın göç etmeye başladı.

Hamlelerle birlikte DAİŞ’in zulmünden kaçmanın yolunu bulan 100 binin üzerinde Rakkalı köy, şehir ve kasabalarını, evlerini bırakarak göç yollarına düştü. Göç yoluna düşen Rakkalılar yönlerini QSD denetimindeki Rakka Sivil Meclisi'nin olduğu Ayn İsa’ya verdiler. Rakka Sivil Meclisi göç etmek zorunda kalan Rakkalılarıın yaklaşık 30 bin kadarını istekleri üzerine Mimbic, Ezaz ve köylerine gönderdi. Göçmenlerden 50 kadar kişiyi Kerema’da hazırladıkları kampa yerleştirdi. İki hafta önce özgürleştirilen Cellab Vadisi'ndeki Hezime nahiyesine 30 bin civarında göçmen yerleştirildi. Yine daha önce özgürleştirilen ve Rakka’nın kuzeyine düşen Hişe beldesinde yapılan kampa 10 bin, 10 bin de, beldenin yakınlarında yapılan kampa yerleştirilmiş durumda.

Ayn İsa’nın kendisinde oluşturulan kampta ise 15 ile 20 bin arasında değişen göçmen yerleştirilmiş durumda.

GÜNDE 60 BİN EKMEK, 10 TON UN GÖÇMENLERE

Rakka Sivil Meclisi kamplara ve kasaba ile beldeler ve köylere yerleştirdiği göçmenlere günde 6 bin paket ekmek dağıtıyor. Bunun yanı sıra sadece Kerema Kampı için günde 10 ton un ekmek yapılması için karşılanıyor.

Rakka Sivil Meclisi şu ana kadar göçmenlerin ihtiyaçları için 80 bin litre mazot dağıtılmış. Fırınların mazot ihtiyacı ise ayrıca meclis tarafından karşılanıyor.

HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI

Rakka Sivil Meclisi geçtiğimiz kısa süre içinde oluşturduğu bir komite ile özgürleştirilen alanlarda okul, hastane, sağlık ocağı, fırın vb. gibi hizmet bina ve merkezlerindeki hasar tespit çalışmalarını yürüttü. Ağır, orta ağır ve hafif hasar gören özellikle de okul ve sağlık ocakları tespit edilmiş. Önümüzdeki dönemde hafif hasar gören yerlerin onarılarak hizmete açılması planlanmış.

ARITMA TESİSİ ONARILIYOR, MAYINLARDAN TEMİZLENİYOR

Rakka Sivil Meclisi özgürleştirilen yüzlerce köy, onlarca kasabanın su ihtiyacını karşılamak için de büyük bir çalışma yürütmüş. Zahira köyünde bulunan ve daha önce Rakka’nın kuzeyinin tamamına yetecek kadar su arıtıp dağıtan arıtma tesislerini devreye sokma faaliyetleri sürdürülüyor. Zahira köyündeki arıtma ve dağıtma tesisi DAİŞ tarafından mayınlanmıştı. Rakka Sivil Meclisi Rakka’nın kuzeyindeki 500’ün üzerinde köy, kasaba, mezra ilçe ve nahiyenin su ihtiyacını karşılamak için mayın temizleme ve onarma çalışmaları başlatmış. Kısa süre içinde onarının bitirilmesi bekleniyor.

Kuruluşunu 18 Nisan’da ilan eden Rakka Sivil Meclisi'nin ilanının üzerinden henüz bir ay geçmedi. Ancak geçen süre içinde önemli çalışmalar yürüttü. Meclis içinde yörenin en büyük aşireti Wilde ile Afadli, Bedevi, Ebu Asaf, Mecazma olmak üzere onun üzerinde aşiret, Türkmen ve diğer haklar yer alıyor.