Rakka'ya doğru kahramanlık hamleleri

QSD güçleri 50 günlük savaştan sonra Tabqa ve Fırat Barajı'nı çetelerden temizlediler. Savaşçılar 4. Haziran'da Özgürlük Barajı'nı çetelerden temizlediler.

Rakka ve çevresini özgürleştirmek için Fırat'ın Gazabı Eylem Odası'nı kuran Suriye Demokratik Güçleri (QSD), hamlenin ilk aşamasını 5 Kasım 2016 tarihinde Rakka'nın kuzeyini özgürleştirmek için başlattı. Hamlenin ilk aşaması Ayn İsa ile Siluk'tan başlatıldı.

Hamlenin 10 gün süren ilk aşamasında, QSD güçleri 34 köy ile 31 mezradan oluşan 550 kilometrekarelik alanı özgürleştirdi.

Operasyonda 167 DAİŞ çetesi öldürülürken, 34 çetenin cesedi savaşçıların eline geçti. 4 DAİŞ çetesi de sağ yakalandı.

Fırat'ın Gazabı Hamlesi'nin ikinci aşaması 10 Aralık 2016 tarihinde başladı ve bununla Rakka'nın batısında bulunan bölgenin özgürleştirilmesi amaçlandı.

El Qadiriye ile Kerdoşan'dan başlayan ve 10 gün süren hamlenin ikinci aşamasında, 97 köy ile onlarca mezra ve stratejik tepeden oluşan 1.300 kilometrekarelik alan DAİŞ'ten temizlendi.

Savaşçılar 20 Aralık 2016'da ilk defa Rakka'nın bir kasabasını özgürleştirdi. Cirniyê kasabası çetelerden temizlendi.

Daha sonra Cebere Kalesi'ne yönelen QSD savaşçıları, bu tarihi kaleyi de özgürleştirdi.

Savaşçılar böylece Fırat Barajı ve gölünün sol tarafına ulaştı.

İkinci hamlenin ardından QSD, 5. Şubat'ta üçünçü hamle ile birlikte Dêrazor’un kuzeyi ile Rakka'nın doğu bölgesini kurtaracağını ilan etti.

Üçüncü hamlenin ilk kolu, Rakka'nın kuzeydoğusunda bulunan Bir El-Heba köyü ile Derazor’un kuzeyinde bulunan Ebü Xeşeb köylerinde başladı.

Rakka'nın 20 kilometre güneyine düşen El- Kerama beldesinde iki kol birleşti ve El-Kerama nın özgürleştirilmesi ile üçüncü hamle sona erdi.

Bu hamlede Bir Heba kolundan yapılan operasyon ile 540 kilometrekarelik alan ve El- Keraman beldesi özgürleştirildi.

Üçüncü hamlenin tamamında 640 kilometrekarelik alan özgürleştirildi.

Üçüncü hamlenin farklı olan yanı, ilk defa Dêrazor Askeri Meclisi'nin de bu hamleye katılması oldu.

Üçüncü hamlede 272 çete öldürüldü ve 67 çetenin cesedi savaşçıların eline geçmiştir.

QSD güçleri 22 Mart'ta ilk olarak Tabqa'nın batısındaki alana Koalisyon güçlerinin desteği ile havadan indirme yaptı.

Savaşçılar Tabqa'ya ulaştıktan sonra 26 Mart'ta Tabqa Askeri Havaalanı çetelerden temizlendi.

QSD Tabqa'nın kuşatılmasından sonra, kalan alanları özgürleştirmek ve Rakka'nın özgürleştirilmesi için yapılacak dördüncü hamlenin hazırlıklarına başlandığını duyurdu.

4. hamle 13 Nisan'da başlatıldı.

Hamle 15 gün hava koşularından dolayı gecikti. Fakat bu 15 gün içinde savaşçılar onlarca köyü, stratejik önemde olan El- Hezima beldesini çetelerden temizlediler ve 311 çete öldürüldü.

Ulaşım yolarının açılması ile birlikte QSD tekrardan hamleyi başlattığı ve bundan sonra çetelerin elinde kalan alanları özgürleştirip sonunda Rakka'yı kuşatacaklarını duyurdu.

QSD güçleri 50 günlük savaştan sonra Tabqa ve Fırat Barajı'nı çetelerden temizlediler. Savaşçılar 4. Haziran'da Özgürlük Barajı'nı çetelerden temizlediler.

Böylece büyük kahramanlığın yolu açılmış oldu…

Savaşçılar, şimdi Rakka merkezde 'Büyük Cenk' adını verdikleri son hamleyi sürdürüyorlar.