Rojava Sağlık Eğitim Konferansı'nın sonuç bildirgesi

 Qamişlo'daki Rojava Sağlık Eğitim Konferansı'nın sonuç bildirgesi açıklandı. Bildirgede, alınan kararlara yer verildi.

Rojava Sağlık Eğitim Konferansı'nın sonuç bildirgesi açıklandı.

"Fiziki ve ruhi sağlık sorunlarını çözmüş bir toplumun özgürleşme imkânı elinde demektir" şiarıyla 30 Nisan'da Qamişlo’da 350 delegenin katılımıyla düzenlenen konferansta bir dizi karar alındı.

GEREKÇE ve KARARLAR

Sonuç bildirgesinde, konferansta alınan karar ve gerekçeleri şöyle açıklandı:

Gerekçe 1;

Ortadoğu, tarihinin en yoğun siyasi, askeri ve ideolojik mücadelesinin verildiği bir dönemden geçmektedir. Kürtler için çok büyük kazanma imkânları, fırsatı ve şansı ortaya çıkmıştır. Ancak gerek yaşanan savaş koşulların gerekse rejim tarafından verilen eğitim sistemi yetersizliklerinden istenilen bir eğitim düzeyi yakalanamamıştır. Bu fırsat eşitsizliğin giderilmesi açısından,

Karar 1;

Demokratik ulus paradigması ile başlatılan demokratik ilköğretim süresinin tamamlanmasına kadar sağlık akademilerine lise eğitimini tamamlayamayan öğrencilere bir şans tanımak bir zorunluluktur. Bu nedenle en az 10 yıllık ilköğretimini tamamlayan ve on sekiz-otuz iki (18-32) yaş arası her kişinin sağlık eğitim hakkı vardır.

Gerekçe 2;

Özgür yaşam inşasında doğa ve toplumla bütünleşmiş bir topluma tekrar dönmek için herkesin ulaşabileceği, asgari de olsa herkesin eğitim alabileceği akademilerinin kurulması ve bireylerin buralarda toplumla iç içe eğitim alması vazgeçilmezdir. Bu akademiler, aynı zamanda, bilgi üretiminde tekelleşen bilimsel kurumlara karşı alternatif olmanın ve halkı da bilgi üretimine katmanın da aracısı olacaktır.

Karar 2;

“Eşit, parasız, anadilde evrensel ilkelere dayalı, demokratik” bir eğitim anlayışı yaşama geçirilmek adına öğrencilerin gerekli yaşam koşullarının sağlanması ücretsiz ve karşılıksız olmalıdır.

Gerekçe 3;

Sağlık eğitiminin tüm sürecinde sağlık öğrencileri edilgen bir konumda olmamalıdır. Gerek müfredatın hazırlanması, gerekse eğitimin yaşama geçirilmesi sürecinin tüm aşamaları öğrencilerle birlikteliğe önem veren bir anlayışa gereksinim vardır. Hem var olan sağlık sisteminin sorunları, hem sağlık sisteminin sorunlarının eğitime yansımaları, hem de bizzat eğitim ile ilgili sorunların çözümünde de sağlık öğrencileri edilgen bir konumda olmamalı, kendi iradelerini ortaya koyarak, özgücünü kullanarak doğal sağlık hedefli sağlık eğitimin inşasında rol almalıdır.

Karar 3;

Bu amaçla gerek Sağlık Akademi yönetiminin kurullarda dâhil olmak üzere her aşamasında öğrencilerde yer alır.

Gerekçe 4;

Kadınlar, yeni bir sağlık anlayışı için öncü olma gücünü artık kendilerinde bulabilmektedir. Sağlığın bir kültüre dönüşmesi, ancak bir kadın sağlık hareketi ile mümkündür. Tıp bilimi, ancak bir Kadın Sağlık Hareketi ile cinsiyetimiz dâhil, hayattaki varlığımızın sınırlarını çizen iktidarcı bir tıp anlayışından, insan ve yaşam için işleyen bir mekanizmaya dönüşecektir. Bilimden ve tıptan özenle ayıklanan dişil değerlerin, bilime ve tıbba tekrar girmesi zorunluluktur.

Karar 4;

Dişil değerlerin yaşam bulması açısından gerek Sağlık Akademilerine alınacak öğrenci sayısında gerekse akademi yönetimlerinde yer alacakların en az yarısı kadın olma bir zorunluluktur.

Gerekçe 5;

Eğitim alanındaki tüm ilkesel yaklaşımlara ahlaki-politik bir yaklaşımla Demokratik, Ekolojik ve Kadın Özgürlükçü paradigmayı esas alır.

Karar 5;

Bu gerekçe ile Eğitimcilerin ve Eğitim alacakların ahlaki-politik eğitim anlayışını yaşama geçirebilmesi için Demokratik Ulus ve Özgür Yaşam felsefesinin ideolojik eğitimlerinin alınması zorunludur.

Gerekçe 6;

Eğitime demokratik katılımın sağlanması her ölçekte yaşayan toplum kesimlerinin sürece dâhil olmasıyla mümkün olacaktır. Demokratik katılımdan kasıt; eğitim hizmetlerinin planlanması, uygulanması, değerlendirilmesi ve denetlenmesi süreçlerinin tümüne halkın müdahil olmasıdır. Akademik bilginin üretimi ve kullanımında halkın rolünü önemser.

Karar 6;

Eğitime demokratik katılım açısından Sağlık Akademi Yönetiminde halk temsilcisinin yer alması ve Sağlık Akademisinin Sağlık Meclislerinde yer alması bir zorunluluktur.

Gerekçe 7;

Eğitimin demokratikleştirilmesi, toplum yararının esas alınması, toplumun üretilecek bilgi konusunda söz sahibi olması, uzman-teknisyen birbiriyle koordineli çalışması, meslekler arası hiyerarşinin kırılması hedeflenmelidir. Merkeziyetçi, piyasacı, cinsiyetçi ve uzmanlaşma odaklı eğitimini reddeder.

Karar 7;

Kolektif, toplumcu, bir eğitim anlayışını yaşamsallaştırmak için eğitimin her kademesinde katkı sunabilecek, uzman-teknisyen ayırımı yapmadan her kes yer alır.

Gerekçe 8;

İnsan toplumsal ve sosyal bir varlık olmasıyla kültürü, zaman içinde biriktirdiği deneyimleri ve kominal bağıdır. Bu birikimler, evrimseldir, ahlakidir ve elbette evrim süreci de kendini yenileme olgusudur. Toplumlar ve bu toplumları oluşturan her bir öğe doğayla karşılıklı etkileşim içindedir ve bu etkileşim eylemleri doğanın yarattıklarına karşı insanın yarattıklarını da içerir.

Karar 8;

Geleneğin birikimini bilimin verileri ile birlikte ele alıp geliştirmek, aynı zamanda kültürel sağlık birikimine sahip çıkmak adına ders müfredatı içerisine Geleneksel Tıp (Doğal Tıp) eğitimleri dâhil edilmeli.

Gerekçe ve Karar 9;

Bu yıl başlatılacak olan eğitim sisteminin aksayan veya eksik yönlerini gidermek ve tartışmaları daha derinleştirmek amaçlı bir yıl sonra yeni bir Sağlık Eğitim Konferansın yapılması kararına varıldı.