Serêkaniyêliler: Çözüm birlik olmakta

Türk devletinin işgal ettiği, mallarını ise talan ettiği Serêkaniyê'den göç etmek zorunda kalan on binlerce kişi, Hesekê ve çevre kentlerdeki okullarda zor şartlar altında yaşam mücadelesi veriyor.

Türk devleti ve ona bağlı çete gruplarının Kuzey-Doğu Suriye’ye dönük işgal saldırıları nedeniyle topraklarını terk etmek zorunda kalan Serêkaniyê halkı, zor şartlarda yaşam mücadelesi veriyor. İşgali kabul etmeyeceklerini ifade eden Serêkaniyêliler, topraklarına dönüş koşullarının oluşturulması gerektiğini dile getiriyor.

Türk devletinin işgal saldırıları nedeniyle Serêkaniyê’den Hesekê’ye göç etmek zorunda kalan on binlerce kişi, kentteki okullarda yaşam mücadelesi veriyor.

‘ERMENİ KARDEŞLERİMİZ KAPILARINI AÇTI’

Saldırılar nedeniyle Serêkaniyê’den ailece göç etmek zorunda kalan Mihemed Hemed, “Saldırılar başladığı zaman Zirgan beldesine geldik. Ardından savaş şiddetlendiği için Til Temir’e gittik ve oradan da Hesekê’ye gelmek zorunda kaldık. Saldırılar nedeniyle sürekli yer değiştirdik. Hesekê’ye geldiğimiz zaman Ermeni kardeşlerimiz bize kapılarını açtı” diyor.

‘BİRLİK OLUP SALDIRILARI DURDURMALIYIZ’

İşgal saldırılarının ancak birlik ve beraberlik sonucu kırılacağına işaret eden Hemed, Kürt halkının işgal saldırıları karşısında birlik olmaktan başka çaresinin olmadığına vurguda bulundu. Hemed, “Birlik olup saldırılara karşı büyük bir direniş sergilemeliyiz. Kürdistan ve Avrupa’daki Kürtler ayağa kalkmalı ve hep birlikte saldırılara tepki göstermelidir. Kürt ulusal birliğini oluşturup bu saldırıları durdurmalıyız” diye belirtiyor.

TÜRK DEVLETİ KÜRT KİMLİĞİNE SALDIRIYOR

Hemed, Türk devletinin saldırıları nedeniyle her gün sivillerin katledildiğini hatırlatarak, “Durum kötüye gidiyor. Uluslararası kamuoyu bu duruma karşı ses çıkarmalı. Türk devleti Kürt kimliğine saldırıyor. Kürtler katledilmek isteniyor. Kürt, Ermeni ve Hristiyan demeden katletmek istiyorlar. Bu saldırılara artık dur demeliyiz. Topraklarımıza geri dönmek istiyoruz” ifadelerini kullanıyor.

‘TOPRAKLARIMIZ VE MÜLKÜMÜZ İŞGAL EDİLDİ’

Ehmed Mihemed Seyid de topraklarının işgal, mallarının ise talan edildiğini belirterek, "Okullarda kalıyoruz. Önümüz kış buradan çıkarsak ne yapacağız. 70 yaşıma geldim bundan sonra topraklarımı bırakıp nereye gidebilirim” diyor.

‘SALDIRILARIN ARKASINDA ABD VAR’

Türk devletinin saldırılarının arkasında ABD’nin olduğuna işaret eden Ehmed Mihemed, “Amerika bölgede birkaç keşif uçuşu yaptı. Türk devleti ile ortaklaşa devriye turları gerçekleştirdi. Tüm bunların ardından saldırılar oldu. Bu işgali gerçekleştiren Amerika'dır. Amerika bu saldırılara ortaklık etti” diye belirtiyor.

TEMEL İHTİYAÇLARIMIZI BİLE KARŞILAYAMIYORUZ

Saldırılar nedeniyle evlerini terk edip Hesekê’de bir okulda yaşamak zorunda kaldıklarını belirten Semîre Mihemed adlı kadın ise, her okulda onlarca ailenin bir arada yaşamak zorunda kaldığını belirtiyor. Semîre Mihemed, “50 aile bir okulda kalıyoruz. Temel ihtiyaçlarımızı bile karşılayamıyoruz. Çocuklarımıza bakamıyoruz. O kadar kişi ve eşya ile bir odada yaşıyoruz. Büyük sıkıntılarla cebelleşiyoruz” diyor.

‘HAPİS HAYATI YAŞIYORUZ’

Saldırılardan hesap sorulması gerektiğini söyleyen Semîre Mihemed, “Saldırılardan önce toprak ve mülk sahibiydik, şimdi ise burada hapis hayatı yaşıyoruz” ifadeleriyle yaşadıklarını anlatıyor.