'Sizi bekliyorduk, bizi kurtaracağınızı biliyorduk…'

Akın akın geliyorlar. Önce yüzlerceydi, sonra binler oldular. Şimdi onbinler…

Bu bir kaçış. Ama aynı zamanda bir kurtuluş. Şaşkınlar, sevinçliler… Bazılarının yüzlerinde halen korkunun izleri duruyor. Bazıları kurtulduklarına inanamıyorlar.

Kimisinin kucağında çocuğu, kiminin elinde bohçası, ya da sırtında taşıdığı evi var. Kurtarabildikleri ne varsa yanlarına almışlar. Yaya kaçabilenlerin eşyaları daha az. Taşımak zor.

Kadınların bazıları tamamen kapalı. Bazılarının başında renkli örtüler var. Erkeklerin kimisi sakallı, kimisi cellaba giymiş. Açık renkli. Zira hava çok sıcak.

Yanlarında onlara eşlik eden savaşçılar var. Bunlar Reqqa’yı özgürleştirmek için 6 Haziran’da operasyon başlatan Suriye Demokratik Güçleri. Kadın ve erkek savaşçılar. Omuzlarında kaleşnikofları duruyor. Reqqa’dan kaçanların güvenli bir şekilde, geçişlerini sağlıyorlar.

Yol boyunca, sivillere yardım ediyorlar. Yoğun bir psikolojik destek var. Kadın savaşçılar, genç, çocuk ve yaşlı kadınların yanlarına giderek, onları soruyorlar, ihtiyaçlarını belirliyorlar.

Reqqa sakinlerinden biri, bir eliyle omzunda eşya taşırken, aynı eliyle zafer işaret yaparak sevincini ifade ediyor.

Kadın bir savaşçı, bir kadının yanındaki çocuğun ağzına emziğini veriyor. Kara çarşaflı bir kadın. Halen çok genç. Yanında başka çocuklar da var. Gençler var kaçanların arasında. Genç kadınların başında kırmızı ve mavi renkteki örtüler dikkat çekiyor.

Siviller bir barınma noktasına taşıyan kadın savaşçılardan biri tek tek onlarla görüşten sonra, sevinçli olduklarını söylüyor. Askeri üniformalı savaşçı, “Halk çok mutlu. Reqqa’dan kurtulduklarına seviniyorlar. Arkada kalanları da kurtarın diyorlar” diye belirtiyor. Aynı savaşçı, Reqqa sakinlerinin YPG ve YPJ savaşçıları ile karşılaşmaktan duydukları mutluluğu ifade ettiklerini sözlerine ekliyor.

Kadın savaşçı daha sonra yeniden sivillerle ilgileniyor. Çocukları seviyor, alanda toplanan sivillere su dağıtıyor. Ve Reqqalı kadın, savaşçılara dönerek, ‘’siz bekliyorduk, bizi kurtaracağınızı biliyorduk…’’ diyor.

Bir başka Reqqalı, yanında kafesteki kuşlarını da getirmiş. Kafesten birini çıkarıp, kadın savaşçıya uzatıyor. Kadın savaşçı, mutlu bir yüz ifadesiyle kafesten çıkarılan kuşa dokunuyor. Sonra da çay servisi başlıyor.

Reqqa bölgesinde, DAİŞ zulmünden kaçanlar Kuzey Suriye Federasyonu alanlarında kurulan güvenli yerlere taşınıyorlar. İmkanlar kısıtlı ancak, göç edenlerin ağırlanması için savaşçılar ve yerel sivil toplum örgütleri ellerinden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyorlar. Evlerini terk etmek zorunda kalanların bir kısmı oluşturulan göçmen kamplarına, bir kısmı da geçici barınma merkezlerine yerleştiriliyorlar.