Talan edilen Reqa Müzesi kurtarıldı

DAİŞ’in tarihi eserlerini talan ettiği Reqa Müzesi, QSD'li savaşçıların denetimine geçti.

Demokratik Suriye Güçleri’nin (QSD) Reqa’yı DAİŞ’in elinden kurtarmak için başlattığı operasyon 103’üncü gününe girdi. Reqa’nın yüzde 75’ini kontrol altına alan QSD’li savaşçılar, kent merkezinde ev ev DAİŞ’ e operasyon düzenliyor. Reqa’da bulunan birçok yer temizlenirken, 5 yıl aradan sonra Reqa Müzesi de kurtarıldı.

İLK KEZ GÖRÜNTÜLENDİ

Müze, yıllar sonra ilk defa görüntülendi. Adeta bir harabeye dönmüş. Kent merkezinin göbeğinde bulunan müzenin tabelası parçalanmış durumda. DAİŞ’in askeri karargah olarak kullandığı müze, şiddetli geçen çatışmaların izlerini taşıyor. Uzun süre DAİŞ suikastçılarının da bulunduğu müzeye, mayınlar da döşenmiş.

TÜM TARİHİ DEĞERLERİ ÇALINIP SATILDI

Müzenin önünde bulunan birçok eski duvarı yıkan DAİŞ’liler, üzerinde haç işareti bulunan taşları parçalayarak, müze bahçesine atmış. Suriye’nin kuzeydoğusunda bulunan kentin müzesi, ülkenin en önemli tarihi ve arkeolojik eserlerini barındırıyordu. Milattan önce 9000’li yıllarda insanlığın ilk yerleşim yerlerinin bulunduğu kentteki müzede; antik parçalar, altınlar, tabletler, madeni paralar, oymalar ve insan figürlerinin heykelleri yer alıyordu. DAİŞ’in işgali sonucunda her şey talan edilip, yok edildi. Yağmalanan birçok tarihi eser ise Türkiye üzerinden Avrupa ülkelerine götürülerek satıldı.

Reqa Müzesi’nde yağmalanan eserler arasında milattan önce 3 bin yılına uzanan Tanrı İştar Heykeli ve Afamya’daki (Apamea) Roma dönemine ait mozaik ve sütunlar da bulunuyordu.

DAİŞ MÜZENİN İÇİNİ MAYINLAMIŞ

Müzenin içine mayın döşendiği için QSD’li savaşçılar şimdilik içeriye girişlere izin vermiyor. Ancak pencerelerden müzenin son hali görülüyor. Her şey yakılıp, yıkılmış. Tarihi eserlerin tamamı çalınmış, eserler için yapılan tanıtım panoları da kırılmış. Askeri mevzilerin eklendiği müzenin dış cephelerinde mermi izleri görülüyor. Müzenin arka tarafında ise tarihi bir camii daha bulunuyor. Müzenin bahçesine bakan giriş ateşe verilerek yakılırken, ön girişinde bulunan ve tarihi değeri bulunan taşlar ise yerinden sökülmüş.

KORUNMAYA ALINDI

Savaşçılar tarafından korunmaya alınan müzenin etrafında DAİŞ’in döşediği birçok mayın imha edildi. Müze içine yerleştirilen mayınların QSD’nin özel ekipleri tarafından imha edilmesi bekleniyor.  QSD’li savaşçılar, müzenin etrafında bulunan moloz yığınlarını da temizlemeye başladı.