TC sınırda 'Türkmen kuşağı' oluşturmaya çalışıyor

Kuzey Doğu Suriye'ye işgal saldırıları başlatan Türk devleti, bir yandan Kürtleri tasfiye etmeye çalışırken, diğer taraftan da sınırda 5 Km'lik hatta "Türkmen kuşağı" oluşturmaya çalışıyor. Arapları ise Kürtlerle savaştırarak tasfiye etmeye çalışıyor.

İşgalci Türk devletinin Suriye'yi işgal etmek için "Suriye Milli Ordusu-SMO (Ceyşül Wetenî)" adını verdiği ve savaş suçlularından oluşan çete gruplarının her birinin ayrı bir ajandası olsa da asıl ajanda sahibi olan ise Türk devletinin kendisi.

Türk devleti, Kuzey Doğu Suriye'yi Kürtsüzleştirmek ve nihayetinde İskenderun Livası (Hatay) gibi bölgeyi uluslararası camiaya taşıyarak işgal etmek için planını örüyor.

Türk devleti, çoğu El Kaide ve İhvani Müslim (Müslüman Kardeşler) menşeili onlarca farklı gruptan oluşan bu talancı ve savaş suçlusu çeteleri Suriye'yi işgal için kullanıyor. Ancak asıl üzerinde oyun kurduğu çete grupları ise farklı.

TC'NİN GÖZDESİ GRUPLAR SINIRA YERLEŞTİRİYOR

"Türkmen"lerden oluşturulduğu iddia edilen Sultan Murad, Sultan Süleyman Şah, Sultan Mehmed Fatih, Muntasır Billallah ve Semerkant gibi grupları büyüten ve sınır hattındaki stratejik yerlere yerleştiren Türk devleti, Araplardan oluşan grupları ise ön cepheye sürerek Kürtlerle savaştırıyor.

EN KÖTÜ İHTİMAL: ADANA MUTABAKATI!

Türk devleti ile Suriye rejimi arasında 20 Ekim 1998 tarihinde yapılan Adana Mutabakatı sonrası adı geçen bu gruplara yatırım yapmaya başlayan Türk istihbaratı şimdi de bu grupları, sınır hattındaki 5 kilometrelik hatta yerleştirerek, işgali meşrulaştırmaya çalışıyor.

Suriye'de kalıcı olmayacağını bilen Türk devleti "en kötü ihtimal" olarak Adana Mutabakatı'nın maddelerinden biri olan sınır hattındaki "5 kilometrelik hatta sıcak takip" maddesini hayata geçirebilmek için söz konusu bölgelere bu 5 grubun unsurlarını yerleştiriyor.

STRATEJİK YERLERE KENDİ ÇETELERİNİ YERLEŞTİRİYOR

Bu 5 grubun çatışmalarda kayıp vermemesi için geride tutan Türk devleti; sınır kapıları, yol güzergahları gibi stratejik yerlerin bu grupların eline geçmesini sağlarken, çoğunluğu Araplar ve yabancılardan oluşan diğer grupları ise öne daha içeriye doğru sürüyor.

EFRÎN'DEKİ TASFİYELER

Efrîn işgalinden sonra daha önce Sultan Murad ile rekabet halindeki diğer grupların çetebaşları dikkat çekici bir şekilde bir bir öldürülmeye başlanmıştı.

10 Mart 2018'de 1'inci Kolordu Komutanı Yarbay Vail Musa ve Semerkant Tugayı Medya Sorumlusu Süheyl Kasım, 11 Mart 2018'de Feylak'ûş Şam Saha Komutanı Bahri Sami Heyani, 12 Mart, 2018'de Cehpet'ül Şemiye Şura Meclisi üyesi ve Ehrar El Şam'ın Bölge Sorumlusu Muhamed Ebû Abdul, 12 Mart 2018'de ÖSO Komutanı Binbaşı Raid Muaz, Yarbay Münzir ve üsteğmen Nasr Hemadin ve 14 Mart 2018'de de Cephet El Şamiye komutanı Ahmed Ebû Safi öldürülmüştü.

ORTA ASYA VE KAFKASYA'DAN SURİYE'YE İSKAN

Suriye sınırı boyunca "Türkmen" adı verdiği ve çoğunluğu Özbekistan, Türkmenistan, Türkistan, Tacikistan, Uygurlardan gibi Kafkasya ve Orta Asya'dan getirilen çetelerden oluşan bu gruplar Suriye-Türkiye sınır hattı boyunca iskan ediliyor.

SINIRDA 5 KİLOMETRELİK HAT KENDİ ÇETELERİNDE

Söz konusu grupları İdlib'te Cebel Ekrad (Kürt dağı), Cebel Türkman (Türkmen dağı) Bab El Hewa Sınır Kapısı, Entarib, Efrin'in Cindirêsê, Raco, Bilbilê ve Şera ilçeleri, Ezaz'daki Bab El Selame Sınır Kapısı ile Cerablus'un sınır hattında yakın bölgelerine yerleştiren Türk devleti, bu grupları şimdi de Girê Spî ve Serêkaniyê'de bu grupları sınırın ilk 5 kilometresine iskan etmeye başladı.

'TÜRKMENELİ KUŞAĞI'

Araplardan oluşan diğer grupları ise söz konusu 5 kilometrenin dışında daha içe doğru süren Türk devleti Adana Mutabakatı çerçevesinde bu çeteler üzerinden Suriye'de varlık göstermeyi planlıyor. Bu grupların yerleştirildiği 5 kilometrelik sınır hattına "Türkmeneli Kuşağı" denildiği öğrenildi.

İdlib, Efrîn, Ezaz, Rai ve Cerablûs'te kendisine bağlı çeteleri sınır hattına yerleştiren Türk devleti, Girê Spî ve Serêkaniyê'de de sınır kapılarını ve sınır hattını gözdesi çetelere bıraktı.

ERDOĞAN'IN ÇETELERİ

Türk devletinin SMO adı altından bir araya getirdiği çete grupları ise şunlar:

1- Ehrar El Şerqiye: Dêra Zor'da DAİŞ'ten koparak İdlib'e geçen bu çete yapılanması daha çok vahşet görüntüleri, talan, hırsızlık ve tecavüzlerle gündeme geldi. Cerablus, Bab ve Efrîn’de Türk devletinin desteklediği Sultan Murad gibi bazı gruplarla çatıştılar. En çok öne sürülen çetelerdir.

2- Ceyş El Nuxbe: Ceyş El Tahrir isimli yapı 2017 yılında Ceyş El Nuxbe ismiyle yeniden örgütlediklerini duyurdu. Mihemed Ehmed El Seyêd'in çete başlığını yaptığı bu yapı Halep, Lazkiye, Hama ve İdlib'te faaliyet yürüttü. Til Eran ve Til Hasil'de Nusra ile birlikte Kürtleri katlettiler. Efrîn işgalinde yer aldılar.

3- Liva Suqur El Şam: Ehmed Ebu İsa tarafından 2011'de kurulan bu yapı uzun süre El Nusra ile hareket etti, daha sonra Ehrar El Şam'a katıldı. Cihatçı fikirleriyle bilinen bu yapının içinde çok sayıda yabancı çete bulunuyor. Efrîn işgalinde yer aldılar. 

4- Feylaq El Şam: 2014'te 19 grubun katılımıyla kuruldu. Fadil Elah El Heci'nin başında bulunduğu bu yapı, Şehba ve Şêx Meqsûd saldırılarında yer aldı. Efrîn işgalinde de yer alan bu yapı, Türk devleti ile iyi ilişkiler içinde ve SMO'nun içindeki en büyük yapılardan biri.

5- Ehrar El Şam: En büyük gruplardan biri olan bu çete yapılanması 2011'de Hesen Ebod tarafından kuruldu. Suriye'nin batısında birçok yerde faaliyet yürüten yapı, El Nusra ile inişli çıkışlı bir ilişkiye sahip oldu. Şu anda İdlib'te birlikte hareket ediyorlar. Efrîn işgaline katıldılar.

6- Hamza Tümeni: Daha önce ağırlıklı olarak Dera, Halep ve Şam kırsalında faaliyet yürüten bu çete yapısı, Türk devleti ile ilişkileri gelişince ağırlıklı olarak Bab'ta faaliyet yürütmeye başladı. Eski DAİŞ'li Seyf Ebubekir'in çetebaşlığını yaptığı bu grubun TC ile iyi ilişkileri var ve Efrîn işgalinde yer aldılar.

7- Liwa El Fetih: Daha önce farklı gruplarla hareket eden bu yapı, 2017 yılında Cephe El Şamiye'ye katıldığını duyurdu.

8- Ceyş El Ahfad: Ulusal Ordu bloğunu oluşturan ilk gruplardandır. Liwa Semerkant ile birlikte başta Firqet El Hemze’nin bir bölümüydüler. Şêx Husen Geud'un çetebaşlığını yaptığı bu yapı Efrîn işgalinde yer almışlardı.

9- 23'üncü Tümen: Eskiden Halep ve İdlib'te yer alan bu grubun başında Sertip Hesen Recûb isimli bir çete bulunuyor. Fırat Kalkanı ve Efrîn işgalinde yer aldılar.

10- 9'uncu Tümen: 2014'te özel kuvvetler olarak örgütlendirilen bu yapı Pentagon destekli Hezim hareketi içinde yer alıyordu. İhvancı fikirde olan bu yapı El Nusra'ya karşı bazı eylemler yapınca, El Nusra tarafından tasfiye edildiler, Türk devleti bunları tekrar örgütledi. Efrîn işgaline kentin güneyinden katıldılar.

11- Foc El Mustefa: Türk devletine yakınlığıyla bilinen ve Marê merkezli bu çete yapılanmasının başında Eli Necar Ebu Mejdo bulunuyor. Kürtler ve QSD'ye karşı açıklamalarıyla bilinen bu yapı Efrîn'de özellikle Bilbilê hattında bulundu.

12- Liva El Mexavir: 2013 yılında Humus ve Şam kırsalında faaliyet yürüten bu yapı rejimle yapılan anlaşma sonrası İdlib'e çekildiler ve Efrîn işgalinde yer aldılar.

13- Firqet El Mutasim: Marê merkezli bu grup ABD'den silah ve eğitim desteği alan bu grubun başında Mihemed Xelil Hesen bulunuyordu. Efrîn işgalinde yer aldılar.

14- Cephe El Şamiye: 2014'te bazı grupların bir araya gelmesiyle kurulan bu yapının başında Ebid el Eziz Selamê bulunuyordu. 2017'de Asifet El Şimal'in onlara katılmasıyla Ebû Elî Sico da yönetimde yer aldı. Efrîn işgalinde yer aldılar.

15- 5'inci Alay:  Foc El Xamês olarak da bilinen bu yapının başında Mıstefa Kepso isimli bir çete bulunuyor. Hama'nın kuzeyi ve İdlib'te bulunan bu yapı, Efrîn işgaline katıldılar.

16- Liva El Şimal: Feylaq El Şam tarafından El Fecir El Sadêq,, Sirac El Din, Ensar El Allah, Ömer Ebu el Hesen ve Mexawir el Sunne gibi çete yapılarının bir araya getirilmesiyle oluşturuldu. Minbic, Cerablus ve Şehba bölgesine faaliyet yürüten bu çete grubu Efrîn işgalinde yer aldı.

17- Rical El Harb: Halep ve İdlib civarında faaliyet yürüten bir gruptur.

18- Liwa Sultan Osman: 2017 yılında Ebû Ömer lakaplı Raxêb Osman tarafından kurulan bu yapı Efrîn'de özellikle Bilbilê ilçesi çevresine konumlandı.

19- Ceyş El İslam: 2011 yılında Doğu Guta'da kurulan bu yapı, en büyük yapılardan biriydi. Selefi fikirleriyle tanınan bu yapının komutanı Zehran Elûş'tu. Suudi destekli bu yapı, Şêx Meqsûd saldırılarında klor gazı kullandılar. Zehran Elûş öldürüldükten sonra yerine kardeşi Mihemed Elûş geçti. Riyad ve Astana toplantılarında yer alan bu grup, Guta'dan ayrıldıktan sonra Feylaq El Rahman ile birlikte Efrîn ve Bab'a yerleştirilmeye başlandı.

20- Festakim Kema Umirt: 2012'de 7 grubun bir araya gelmesiyle kurulan bu çete yapılanmasının kuruluş yeri İstanbul'dur. Mıstefa Biro'nun (Seqir Ebu Quteybe) çetebaşlığını yaptığı bu yapı, birçok grupla ortaklıklar geliştirdi, Türkiye, Katar ve Suudilerden destek aldı.

21- Ceyş El Şerqiye: Küçük gruplardan biri olup, Suriye'nin doğu bölgelerinden katılımların olduğu bir gruptur.

22- Suwar El Cezîre: Cizîrê bölgesinde Kürtlere karşı savaşmak iddiasıyla ortaya çıkan bu grubun başında Şêx Ehmed ve Ebû Zeyneb El Haşimî bulunuyor. Cerablus merkezli bu grup Minbic'e yönelik saldırılar ve Efrîn işgalinde yer aldılar.

23- 51'inci Tugay: 2015'te kurulan bu yapının çete başı Heysem Cemil İfesi'ydi. Onun Ulusal Ordu'da görev almasıyla grubun çetebaşı Mihemed Dêrî oldu. Cenevre, toplantılarına katıldılar, Efrîn işgalinde yer aldılar.

24- Firka el Şimaliye: 2012'de İdlib'in Kefer Nubul kasabasında kurulan bu yapının ilk ismi Liwa Fursan El Heq'ti. CIA destekli bu grubun başında Faris El Beyûş bulunuyordu, ancak 2017'de yerini Ebid Kerim Yehya aldı. O da Şêx Meqsûd'da öldürüldü.

25- Sultan Murad: Suriye savaşı başlayınca Türkmenler adına ortaya çıkan bu grubun kuruluşu 1998 tarihli Adana Mutabakatı sonrasına dayanıyor. Çetebaşları Yusuf El Selêh'ın MİT ile ilişkileri Adana Mutabakatı'na kadar varıyor. Saha sorumlusu Fehim İsa, askeri sorumlusu ise Serbend Ehmed Osman'dır. Türk devletinin en çok yatırım yaptığı gruptur. Sınır kapıları ve sınır hatları bu gruba bırakılıyor.

26- Sultan Süleyman Şah: Bab bölgesinde Türkmenlerden oluşturulan bu yapı, Qibesin bölgesinde bazı Kürt grupları da oluşturmaya çalıştı. Ancak başarılı olamadı. Ebû Emşe'nin başında bulunduğu bu yapı Efrîn işgalinde yer aldı.

27- Sultan Mehmed Fatih: 2012'de Cerablus'un Xendura kasabasında Türk devleti tarafından kurulan bu yapı uzun süre Halep'te kaldı. 2015'te Sultan Murad'a katıldılar, 2016'da ise ayrıldılar. Ağırlıklı olarak Cerablus, El Rai ve Ezaz'da kalıyorlar, Efrîn işgalinde yer aldılar.

28- Muntasır Billallah: Daha önce Halep'te de yer alan bu yapı daha çok Bab, El Raî ve Cerablus'ta faaliyet yürütüyor. Çetebaşlığını Firas Başa'nın yaptığı bu yapı, doğrudan Türk istihbaratına bağlı çalışıyor ve Efrîn işgalinde yer aldılar.

29- Semerkant Tugayı: 2016'da Halep kırsalında kurulan bu yapı, Türk devleti tarafından destekleniyor. Başta Özbekler olmak üzere Orta Asya'dan getirilen kişilerden oluşuyor. Kuruluş nedenlerini ise Kürtler ve rejime karşı savaşmak olarak açıkladılar ve Efrîn işgalinde yer aldılar.