Türkiye, Türkmen grupları Arap gruplara saldırttı

Türkiye’ye bağlı Türkmen gruplar, Cerablus, Gendura ve Rai’de Arap gruplara saldırdı. Çatışmalarda 20’den fazla kişinin öldüğü, çok sayıda kişinin de yaralandığı belirtildi.

Türkiye 2016 ortalarında Suriye topraklarını işgal etmek ve Kürtlerle çatıştırmak için Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) adıyla, Sultan Murat çatısı altında Türkmen ve Arap grupları bir araya getirdi. Türkiye bu grupları bir araya getirdikten sonra 24 Ağustos’ta Cerablus’u işgal etmeye başladı. Cerablus'tan sonra sırasıyla Rai, Akhtarin, Soran ve en son Bab’ı bu grupları öne sürerek işgal etti.

Türkiye bu gruplar üzerine kurduğu planlar tutmayınca bu kez bu gruplardan kurtulmak istedi. İlk önce Cerablus işgalinden sonra bir Lazkiye Türkmeni olan Osman Salih’i Cerablus kapısı sorumlusu yaptığı için Ahrar Şarkiya ile aralarında çatışmalar çıktı. Osman Salih yaralandı. Sultan Murad ve Feylak El Şam ile Ahrar Şarkiye arasında bu çatışmalar daha sonra çeşitli nedenlerle Azzaz, Akhtarin en çokta Bab çevresinde devam etti.

AHRAR ŞARKİYA TASFİYE EDİLDİ

Ahrar Şarkiye ile Sultan Murad arasında yaşanan bu çatışmalar Feylak El Şam,  Ahrar Şarkiye’nin güçlerinin büyük oranda İdlib’e bazı plan ve oyunlarla aktarıldı. İdlib’te ise El Nusra ile bu kez Ahrar Şam’ın neden olduğu çatışmalar çıkartıldı. Bu çatışmalarda Ahrar Şam ile Nusra’nın arasında kalan Feylak El Şam tasfiye edildi. Komutanı da daha sonra Türkiye tarafından kurdurulan gücün başına getirildi.

ŞEYH BEREKAT VE SAMAAN KALESİ SORUNU

Türkiye bu grupları, Bab, Minbic, Şeyler, Gire Spi, Şehba ve Efrîn'e yönelik saldırılarla işgal etmek için bir araya getirmişti. Türkiye’nin bu alanlar üzerindeki amaçları gerçekleşmeden uzaklaşınca, Türkiye bu kez çareyi büyük bir gürültü ile kişi başına 350 dolar maaş vererek topladığı bu gruplardan kurtulmakta aradı. Feylak El Şam ile Sultan Murad arasındaki çatışmalardan sonra Azaz'da Sultan Murad ve Nurettin Zengi gruplarını bu kez Asifet Şimal ve Ehrar Şarkiye gruplarına saldırttı. Şiddetli çatışmalar yaşandı.

Türkiye Türkmen grupları dışındaki grupları gözden çıkardığı için önce maaşlarını kesti. Sonra bu grupları Şehba, Bab, Cerablus, Rai taraflarında “kendi başınızın çaresine bakın” noktasına getirdi. Bu gruplar da kendilerine ait yol kontrol noktaları kurarak Minbic, Cerablus, Rai, Bab ve diğer yerlere girip çıkan araçlardan vergiler aldı.

Türk devleti daha sonra onların bulundukları Daret İzza’nın yakınlarındaki Şeyh Berekat Tepesi ile Saaman Kalesi'nin sadece Türkmen gruplar tarafından tutulması ve yanlarına Türk ordusuna ait askerlerinin yerleştirilmesini istedi. Bab, Cerablus, Gendura, Rai, Akhtarin, Soran’da Ahrar Şarkiye, Feylak El Şam, Asifet Şimal, Şam Cephesi ile Türkmen gruplar arasında zaman zaman çatışmalar yaşandı.

BU SEFER HEDEF AHRAR ŞARKİYE

Geçen hafta sonu Sultan Murad ve Ahrar Şam, Ahrar Şarkiye ve diğer Şam Cephesi, Asifet Şimal gibi grupların Bab ve çevresinden çıkmasını istedi.

Mehmet Sultan, Liva El Hamza, Sultan Murad grupları,  Gendura, Rai ve Cerablus’taki Feylak El Şam ve Ahrar Şarkiye noktalarının olduğu alanlara girdi. Bu gruplardan çıkmaları istendi. Hedefteki grupların bunu reddetmesi üzerine şiddetli çatışmalar başladı. Çatışmalar sonucunda Türkmen ve Arap gruplardan yaklaşık 30 kişi öldü. Çok sayıda kişi de yaralandı. Yaralılar Kilis Devlet Hastanesi'ne götürüldü.

Sultan Murad Rai’de Ehrar Şarkiye taraftarları oldukları gerekçesi ile yirmi sivil gözaltına alındı.

TÜRKİYE ARAPLARI TASFİYE ETMEYE BAŞLADI

Türk devleti işgalde kullandıkları bu grupları şimdi bölgeden çıkarıp sivil meclis ile diğer kurumlaşmalar içinden çıkarmaya çalışıyor. Bu yüzden Türkmen gruplar, Türk devleti ile Arap grupları arasında işgalin başında baş gösteren çelişkiler giderek çatışmalara dönüşüyor.

Konuya ilişkin bilgi veren yerel kaynaklara göre, Türk devleti işgalden sonra Gendura, Cerablus, Rai ve diğer alanlarda oluşturduğu “sivil meclisler” ile polisler içindeki Arapları tasfiye etmeye aşladığı belirti. Sivil Meclislerde tek bir Arap’ın bırakılmadığı bilgisini veren yerel kaynaklar, Türkiye’nin bu meclisleri tamamen Türkiye’den getirdiği insanlardan oluşturdukları, içinde tek bir Arabı bırakmadığı, bunun da çelişki ve çatışmayı tırmandırdığını söyledi.