İtalya’da okullarda zorunlu küresel ısınma dersleri  

Küresel ısınmaya karşı mücadelede dünya ülkelerinin halen net bir ortak iklim politikası oluşmazken, önemli bir adım atılan İtalya’da küresel ısınma dersleri zorunlu hale getirilecek.

İtalya’da küresel ısınmaya karşı mücadelede gelecek nesillerin bilinçlendirilmesi amacıyla okullarda zorunlu küresel ısınma dersleri verilmesi kararlaştırıldı.

Merkez sol Demokrat Parti (PD) ile Beş Yıldız Hareketi (M5S) koalisyon hükümeti tarafından alınan kararla, ilkokuldan itibaren çocuklara küresel ısınmaya yönelik dersler verilecek. Yılda en az 33 saat olmak üzere verilecek olan ‘sürdürülebilir kalkınma’ dersleri kapsamında öğrencilerin küresel ısınmaya karşı bilinçlendirilmesi hedefleniyor.

2020’DEN İTİBAREN

Önümüzdeki eğitim yılının başlayacağı Eylül 2020’den itibaren müfredata girecek 33 saatlik derslere ek olarak, var olan ders programlarına da eklemeler yapılacak. Bu kapsamda matematik, coğrafya ve fizik derslerinde de çevreye ilişkin bilgiler verilecek.

‘EĞİTİM MODELİNİN PARÇASI OLACAK’

Reuters ajansına konuşan İtalya Eğitim ve Yüksek Öğrenim Bakanı Lorenzo Fioramonti, bakanlığının Eylül ayına kadar yoğun bir çalışma ile projeyi hayata geçirmeyi amaçladığını söyledi.

Fioramonti, amaçlarının eğitim modelinin merkezine sürdürülebilir kalkınma ve iklim konularının yerleştirilmesi olduğunun altını çizdi. Bakan, projelerini başarmaları halinde dünyada çevre ve toplumu eğitimin merkezine koyan ilk eğitim sistemine sahip olacaklarını savundu.

Küresel ısınmaya yol açan karbondioksit (CO2) başta olmak üzere sera etkili gazların sıfırlanmaması halinde önümüzdeki on yıllarda dünyanın ciddi felaketlerle karşılaşacağı bilimsel araştırmalarla ortaya konmuş durumda. Bireylerin mevcut tüketim alışkanlıklarının değişmesi halinde atmosfere salınan CO2 miktarının azaltılması mümkün ise de bir bütün olarak üretim modellerinin de değişmesi gerekiyor. Ancak 2015 yılında Paris’teki COP21 iklim zirvesinde kabul edilen anlaşmaya rağmen başta ABD olmak üzere dünya ülkelerinin birçoğunun gerekli politik kararlılığı göstermekte gecikmesi, var olan endişeleri arttırıyor.