Bangladeş ve Hindistan’da Bulbul kasırgası: 8 ölü

Hindistan ve Bangladeş, şiddetli rüzgarlar ve yağışlarla birlikte gelen Bulbul kasırgasına maruz kaldı. İki ülkede 8 kişi öldü, Bangladeş’te iki milyon kişi geceyi barınaklarda geçirdi.

Saatteki hızı 120 kilometreye varan rüzgarlarla gelen kasırga Cumartesi akşamı Hindistan ve Bangladeş’in kıyı bölgelerini vurdu. Kasırga nedeniyle havaalanları ve limanlar kapatıldı.

Hindistan’ın doğusundaki Batı Bengal eyaletinde ağaçların evlerin üzerine düşmesi sonucu iki kişi ölürken, eyaletin başkenti Kalküta’da da ağaç devrilmesi sonucu bir kişi can verdi. Kuzey doğudaki komşu eyalet Orissa’da bir duvarın yıkılması sonucu bir ölüm yaşandı.

Bangladeş’te ağaçların yıkılması nedeniyle dört kişi hayatını kaybetti, en az 20 kişi yaralandı.

Bangladeş’te felaketleri yönetim merkezi sekreterine göre kasırga çoğunlukla toprak ve sacdan yapılma 4 bin dolayında evde hasara yol açtı.

Bulbul kasırgası, iki ülke arasındaki Sudarbans bölgesini de vurdu. İki ülke arasında paylaşılan bölge, türü tehdit altında olan Bengal kaplanının da yaşam alanı olarak biliniyor.

Bangladeş’te iki milyonu aşkın kişi tahliye edilerek, özel olarak kurulmuş 5.500’ü aşkın barınağa yerleştirildi.

Hindistan’da da 120 bine yakın kişi tahliye edildi. Ancak kasırganın şiddetini düşürmesiyle birlikte evlerine geri dönmeye başladı.

Bangladeş, çoğunlukla deniz seviyesinin 12 metre altında, düz bir zeminde kurulu. Ülke topraklarının yüzde 10’u, deniz seviyesinin daha da aşağısında bulunuyor. Sık sık kasırgaların yaşandığı ülkede, son onlarca yılda yüzbinlerce kişi hayatını kaybetti. Kasırgaların şiddeti de son yıllarda arttı.