BM uzmanlarından alarm verici okyanus raporu

Birleşmiş Milletler’e bağlı Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC), okyanuslar ve buzullara ilişkin alarm verici bir rapor yayınladı.

Bu Çarşamba günü yayınlanan raporda, BM uzmanları küresel ısınma mağduru okyanuslar ve buzul alanların büyük hızla bozulduğunu ve tüm insanlığı tehdit ettiğini belirtti. Diğer bir ifadeyle insanlığı kurtarmak için, okyanusları kurtarmak gerekecek.

Rapor, insanlığın hasarları sınırlandırmak için hızla CO2 emisyonlarını azaltması gerektiğine vurgu yapıyor.

KASIRGALAR ARTACAK

Raporda, hava sıcaklığının +2°C olduğu bir dünyada bile kasırgalar, fırtınalar veya tayfunların daha güçlü olacağı, kıyılarda zararının daha yüksek olacağı konusuna uyarı yapıldı.

Tropikal kasırgaların ortalama yoğunluğu ile 4 ve 5’inci kategorideki kasırgaların miktarı daha da artacak.

DENİZ SULARININ SEVİYESİ 2,5 KAT YÜKSELDİ

Denizlerin seviyesi 21’inci yüzyılın başında, 20’nci yüzyıla göre 2,5 kat daha artarken, buz kubbelerinin küçülmesiyle deniz seviyesi yükselmeye devam edecek.

Ne tür senaryolar oluşturulursa oluşturulsun, deniz sularının 2100’den sonra artmaya devam edeceği kaydedildi. Hava sıcaklığının +2°C olduğu bir dünyada yükselme ritminin, 2300’de 1 metre yükseldikten sonra durabileceği ifade edildi. Ancak sera gazı emisyonları bugünkü hızda devam ederse, deniz seviyesi metrelerce yükselecek.

Deniz sularına karşı koruma tedbirlerinin geliştirilmesiyle, sel felaketi riskinin 100 ila 1000 bin kat düşürülebileceği ifade edildi. Ancak bunun koşulu da her yıl yüzlerce milyar dolar yatırım yapılması olarak belirtildi.

1 MİLYARI AŞKIN KİŞİ ETKİLENECEK

Rapora göre toplamda, yüzyılın ortasına kadar toplamda bir milyarı aşkın kişi az yükseklikteki kıyı alanlarında yaşayacak. Bu durum onları özellikle sel felaketleri veya diğer aşırı iklim koşulları karşısında kırılgan hale getirecek. Hava sıcaklığı +2°C düzeyinde tutulsa bile, çok sayıda megapol ve küçük ada 2050 yılına kadar yılda en az bir kez aşırı bir iklim olayı ile karşı karşıya kalacak. Oysa şimdiye kadar her yüzyılda bir böyle bir iklim olayı yaşanıyor.