Brezilya’da deng ve chikungunya vakaları: 4 kat fazla ölüm

Brezilya’da deng humması ile chikungunya hastalıkları nedeniyle bu yıl içinde yaşanan ölümlerin geçtiğimiz yıla oranla 4 kat daha fazla artış gösterdiği duyuruldu.

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, 24 Ağustos’a kadar 1,4 milyonu aşkın kişiye bulaşan deng humması bu yıl 600’e yakın kişinin ölümüne yol açtı. Açıklamada, geçtiğimiz yılın aynı döneminde 141 kişinin hayatına mal olan hastalığın, bu yıl 591 kişiyi öldürdüğü kaydedildi.

Aynı açıklamaya göre, henüz kesinleştirilemeyen ancak ‘şüpheli’ olarak görülen 486 ölüm vakası daha tespit edildi. Öte yandan vaka sayısı da geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla 7 kat artarak, 206 binden 1 milyon 430 bine kadar yükseldi.

Daha çok Sao Paulo ve Minas Gerais gibi güney ve güneydoğudaki eyaletlerde etkili olan deng humması, sivrisinekler aracılığıyla bulaşan bir virüsten kaynaklanıyor. ‘Deng humması’ da denilen hastalığa ismi, bulaştığı kişilerde kemik kırılmasına benzer ağrıya yol açması nedeniyle veriliyor.

Deng humması nedeniyle en çok ölümler ise 2015 yılında yaşanmıştı. 2015’te 1,7 milyona yakın deng vakası nedeniyle 986 ölüm vakası kayıtlara geçmişti.

Bu yıl içinde Aedes türü sivrisinek tarafından bulaştırılan chikungunya hastalığı nedeniyle de 57’si kesin olmak üzere 120 civarında ölümün yaşandığı bildiriliyor.