Gıda krizi etkilerini hissettirmeye başladı
Dünya Gıda Programının verilerine göre Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı savaşın ardından baş gösteren gıda krizi etkilerini hissettirmeye başladı.
Dünya Gıda Programının verilerine göre Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı savaşın ardından baş gösteren gıda krizi etkilerini hissettirmeye başladı.
Program tarafından yayınlanan raporda yetersiz beslenme, kitlesel açlık ve kıtlık yıllar boyunca etkisini sürdürebilecek derecede ciddi bir sorun. Halihazırda dünyada 49 milyon insan açlık çekiyor. 811 milyon insan ise yetersiz besleniyor yani yatağa aç giriyor.
Dünyanın büyük tahıl üreticilerinden Rusya ve Ukrayna’da gıda ithalatının kesilmesinin ardından gıda ve enerji fiyatlarında görülen artış Mısır ve Brezilya gibi gıda konusunda dış ülkelere bağımlı ülkelerde ciddi sorunlar yaratmaya gebe. Arjantin, Tunus, Pakistan ve Filipinler’de de 2022 sonuna kadar ekonomik sorunların siyasi huzursuzluklara neden olabileceği düşünüyor.
Sri Lanka örneğinde görüldüğü gibi gıda krizi ve buna bağlı gelişen ekonomik darboğaz birçok gelişmekte olan ülkelerde siyasi yapıyı değiştirebilecek kadar güçlü olacak.
Yine Ortadoğu’da da ekonomik krizin Arap Baharı ile kıyaslanabilecek şiddette gelişmelere neden olabileceği düşünüyor.
Bu süreçte yakından izlenmesi gereken bir diğer ülke de İran. Zamlar nedeniyle protestoların yaşandığı ülkede gıda krizi zaten ülkeyi zorlayan ABD ambargosunun yanına eklenmiş durumda.
Uzmanlar Rusya’nın Karadeniz’deki blokajının kalkmaması durumda bazı ülkelerdeki siyasi iktidarların 2023’ü göremeyeceğini düşünüyor.