Grand Adria kıtası Avrupa tarafından yutuldu
Günümüzden yüz milyonlarca yıl önce var olduğu tahmin edilen Grand Adria adlı kıtanın, tam olarak nasıl yok olduğuna dair bir araştırma yayınlandı.
Günümüzden yüz milyonlarca yıl önce var olduğu tahmin edilen Grand Adria adlı kıtanın, tam olarak nasıl yok olduğuna dair bir araştırma yayınlandı.
Geçtiğimiz günlerde Gondwana Research adlı bilimsel dergide yayınlanan bir araştırmada, en az 240 milyon yıl önce var olan Grand Adria adlı kıtanın yok oluşuna giden süreç yeniden tasvir edilmişti.
Hollandalı jeolog Douwe van Hinsbergen yönetimindeki bilim insanlarınca yapılan araştırmada, bugüne kadar varsayım olarak kabul edilen ‘Grand Adria’ adlı bir kıtanın varlığına dair kanıtlar toplandı. Buna göre, günümüz Afrika ile Avrupa arasında yer aldığı tahmin edilen ‘Grand Adria’ kıtası, Avrupa kıtasıyla çarpışması ardından bu kıtanın altında kaldı.
PARÇALARI İSPANYA’DAN İRAN’A KADAR YAYILDI
Araştırmaya göre, bu çarpışma günümüzden yaklaşık 100 milyon yıl önce gerçekleşti. Bu çarpışmanın sonucunda Grand Adria’nın önemli bir kısmı Avrupa kıtasının altında yutulurken, geriye kalan bazı kaya parçaları İspanya ve hatta günümüz İran’ına kadar ulaştılar.
Grand Adria’yı tümüyle yutan bu çarpışma sonucunda, kıtanın Avrupa topraklarının bin 500 kilometre kadar altına kadar indiği varsayılıyor.
GONDWANA’DAN KOPTUĞU SANILIYOR
Bugüne kadar yapılan çalışmalarda, günümüzdeki 7 kıtanın bundan 240 milyon yıl öncesine kadar Laurasia ve Gondwana adlı iki süper kıtanın varlığı kesinlik kazanmıştı. Laurasia’dan Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya kıtalarının; Gondwana’dan ise Afrika, Güney Amerika, Antarktika ve Avustralya’nın oluştuğu biliniyor.
Gondwana’dan koptuğu belirlenen Hindistan’ın da daha sonra kuzeye doğru yüzerek, Asya ile birleştiği de tahmin ediliyor.
Son araştırmada varlığının büyük oranda kanıtlandığı iddia edilen Grand Adria’nın ise günümüzdeki Avrupa ile Afrika arasında bulunduğuna dair varsayımlar ispatlanamamıştı.