Her 39 saniyede beş yaş altı bir çocuk zatürreeden ölüyor
Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu Unicef’e göre zatürree, 2018 yılında beş yaş altı 800 bini aşkın çocuğun ölümüne neden oldu.
Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu Unicef’e göre zatürree, 2018 yılında beş yaş altı 800 bini aşkın çocuğun ölümüne neden oldu.
12 Dünya Zatürree Günü dolayısıyla bir açıklama yapan Unicef, zatürree için “çocuk katili ve unutulmuş salgın” ifadelerini kullandı.
Aralarında Save the Children, aşı için ittifak Gavi ve Unicef’in de olduğu altı örgüt tarafında yapılan açıklamaya göre solunum yoluyla ilgili bu hastalıktan dolayı geçen yıl dünyada her 39 saniyede beş yaş altı bir çocuk hayatın kaybetti. Bu da, zatürreenin her hangi bir enfeksiyondan daha fazla öldürücü olduğunu gösteriyor.
Sağlık ve çocuk haklarını savunma örgütleri, “Geçen yıl beş yaş altı 800 binden fazla çocuk zatürreeden dolayı hayatını kaybetti” dedi.
Açıklamada, “Ölümlerin çoğunluğu iki yaş altı çocukları etkiliyor” denilirken, 153 bin çoğun da henüz ilk aylarını doldurmadan öldüğü kaydedildi.
Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) verilerine göre zatürree dünya genelinde 5 yaş altı çocuk ölümlerinin tümünün yüzde 15’inden sorumlu.
Save the Children örgütünden Kevin Watkins, “Uluslararası acil bir yanıt gerektiren unutulmuş küresel bir salgındır. İki milyon çocuk aşı, antibiyotik ve oksijenle tedavi eksikliği nedeniyle ölüyor” diye belirtti.
Altı örgüte göre zatürreeden yayşanan ölümlerin yarısından fazlası beş ülkede yoğunlaşıyor: 162 bin ölümle Nijerya, 127 bin ölümle Hindistan, 58 bin ile Pakistan, 40 bin ile Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve 32 bin ölümle Etiyopya.
Örgütler kıyaslama açısından da şu verileri verdi: 2018 yılında ishal hastalıklarından dolayı beş yaş altı 437 bin çocuk, sıtmadan 272 bin çocuk öldü.