GÖRÜNTÜLÜ

Kürt sanatçılar: Festivaller Kürt kültürleri için bir köprüdür

Uluslararası Kürt Kültür Festivali’nin 32’ncisinde sahne alan Kürt sanatçı Şehrîbana Kurdî ve Rastak grubu üyesi Farzadê Muradî, bu tür festivallerin devam etmesinin farklı Kürt kültürleri arasında köprü olduğuna vurgu yaptı.

KÜRT KÜLTÜR FESTİVALİ

Avrupa’da yaşayan Kürtlerin her yıl düzenlediği Uluslararası Kürt Kültür Festivali’nin 32’ncisi 21 Eylül Cumartesi günü “Tecrit ve işgali kıralım, Önder Apo’yu Özgürleştirelim” temasıyla Almanya’nın Frankfurt kentinde gerçekleşti. Binlerce kişinin katıldığı festivalde, YPG, YPJ, YBŞ, PKK bayrakları, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın ve PKK’nin öncü kadroları Mazlum Doğan ile Zilan’ın (Zeynep Kınacı) posterleri taşındı. Festivalde Kürt halkına yönelik asimilasyon ve baskı politikalarına karşı direniş ve dayanışma mesajları verildi. Yapılan tüm konuşma ve mesajlarda işgale karşı gerilla direnişi selamlanırken, Kürt Halk Önderi Öcalan'ın fiziki özgürlüğünün sağlanması için mücadelesinin yükseltilmesi çağrısı yapıldı.

Festivale katılan sanatçı Şehrîbana Kurdî ve Rastak grubundan Ferzadê Muradî ajansımıza konuştu.

32. Uluslararası Kürt Kültür Festivali'ni tüm Kürt halkına kutlayarak konuşmasına başlayan Sanatçı Şehrîbana Kurdî, "Umarım bu festivalde birliğimizi ve kardeşliğimizi sağlayabiliriz. Bugün Kurdistan'da başta Kürt dili olmak üzere Kürt kültürüne ve sanata yönelik baskılar artarak devam ediyor. Yıllardır bu sanat çalışmalarının içinde olan bir sanatçı olarak söyleyebilirim ki; Kürt halkı birlik olmadığı sürece yaşamda, siyasi ve sanatsal alanda başarılı olamayız. Bu Kürt halkının gerçeğidir. Her şeyden önce direnmeliyiz, eğer saldırılara karşı direnmezsek yenilgiye uğrarız.Bugün on binlerce insan büyük bir coşku ile Uluslararası Kürt Kültür Festivali’ne katılarak Kürt diline, Kürt kültürüne, Kürt varlığına sahip çıktı. Kurdistan’ın 4 parçasından hem halk, hem de tüm örgütler Kürt halkının birliğine destek vermelidir. El ele verip biran önce birliğimizi sağlamalıyız. Evet, bürokrasi de çalışıyor ama Kürt halkı dili için, varlığı için direnmek ve savaşmak zorundadır.

Yıllardır birakûjî savaşı tehlikesi var. Tüm Kurdistanlılara çağrımdır; düşman bizi 4 parçaya böldü ama biz kendi aramızda bölünmeyelim, birbirimize destek olalım. Biz halkız, toprağımız var, ülkemiz var, dilimiz var, kültürümüz var. Birakûjî savaşına sebep olanları kınıyorum, bu çağrımın tüm liderlerimize, tüm örgütlerimize ulaşmasını diliyorum. Yeter artık! Bu durum ne zamana kadar devam edecek? Henüz küçüktük, savaş vardı, birakûjî vardı, kötülük vardı, biz barış, kardeşlik ve eşitlik istiyoruz. Birakujî olmamalı, hep bunu istedik. Toplumumuza son mesajım, halkınıza, örgütlerinize, liderlerinize destek olun, kültürünüzü, sanatınızı, dilinizi koruyun. Bunları yapamazsak ayaklarımızın üzerinde duramayız” diye konuştu.

BU TÜR FESTİVALLERİN DEVAM ETMESİ ÖNEMLİ

Rastak grubundan Ferzadê Muradî ise şu mesajı verdi: “Frankfurt şehrindeki Kürt Kültür Festivali'ne katılıp büyük Kürt sanatçıların yanında yer aldığımız için çok mutluyum. Halk tarafından çok iyi karşılandık. Burada olmaktan mutluluk duyuyoruz. Kürt halkının Rastak müziğini takip etmesi bizi çok gururlandırdı. Annem ve babam Kürt, grubun solisti ve enstrümantalisti olan kardeşim de Kürt. Umarım bu festivaller bu şekilde devam eder ve farklı Kürt kültürlerini birbirine yakınlaştırır. Çünkü bu tarz festivaller Kürt kültürleri için bir köprüdür."

İlk Uluslararası Kürt Kültür Festivali 1992 yılında Almanya'nın Bochum Ruhr Stadı'nda düzenlendi. O günden bu yana düzenlenen festival sadece 2020 yılında Covid-19 salgını nedeniyle yapılamadı.