Mardin denince akla gelen acı kahve: Mırra

Saatlerce ateşte pişirildikten sonra en acı haliyle sunuma hazırlanan mırra kahvesi Mardin’de en çok tüketilen içecekler arasında yer alıyor.

Tadının fazlaca acı olmasından dolayı birçok yerde kolaylıkla seçilebilen kahve çeşitlerinden mırra, Mardin’ de birçok ziyaretçinin de ilgisini çekiyor. Mırranın yapımı, yeşil kahve çekirdeklerinin iyice kavrulup, havanda öğütülmesiyle başlıyor. Daha sonra gümgüm adı verilen büyük cezve içinde mangaldaki közde yaklaşık 2 saat kaynatılan kahve, belli aşamalarda telvesinden ayrıştırılıyor. Kaynadığı sırada birkaç kez süzme, kahve ve su ekleme işlemi gören karışım, tortusundan ayrıldıktan sonra kaküle ile bir süre daha kaynatıldıktan sonra servis için bakır işlemeli, ibriğe benzeyen cezveye aktarılıyor. Bu işlemler dolayısıyla mırranın hazır hale gelmesi 3 saati aşıyor. Genelde 1 gün öncesinde yapılan mırra, gün içerisinde de ikram ediliyor.

Mırranın kendine has da bir içim tarzı var elbet. Kulpsuz, küçük tek bir fincan ile ikram edilen mırranın servisinde saygıya önem veriliyor. Mırra, yaşlıdan gence doğru sunuluyor, böylece birlik duygusunun pekiştiğine inanılıyor. Zahmetli yapımı nedeniyle her zaman bulunamayan, geçmişte düğün, taziye gibi özel günlerde ikram edilen mırra, talep üzerine artık kafe ve benzeri işletmelerde yer almaya başladı. Özellikle kış aylarında mangal ateşinde bir yandan mırra pişirilirken, yanında da hikayeleri anlatılıyor.

EN ZAHMETLİ KISMI PİŞİRME AŞAMASI

Eski Mardin’de sanat sokağında küçük ve tarihi yerinde yıllardır mırra kahvesi yapıp ziyaretçileri bu tatla tanıştıran İzzet Vural, "Kahve, suyu ve kakuleyi eklediğimiz cezveyi odun ateşinde pişiriyoruz. Asıl zahmetli kısmı pişirme aşaması. Telvesini alıp süzüyoruz sonra tekrar pişirip telvesini alıyoruz. Daha sonrada kaynatıp kıvamına gelinceye kadar bekleyip ateşten çekiyoruz. Haftanın 2 - 3 günü mırra yapıp müşterilere ve esnafa sunuyoruz. Mırra daha önce düğün ve taziye gibi sadece özel günlerde ikram edilirdi, şimdi ise, şehre gelen ziyaretçilerin talebi üzerine artık kafe ve benzeri işletmelerde de yapılıyor" dedi.

Mırranın birçok faydasının da olduğunu ifade eden Vural, "Karaciğer yağlanmasına çok iyi geliyor. Baş ağrılarında da ilaçtan çok daha etkilidir. Bir yudumu ile dakikalar içerisinde ağrıyı sonlandırıyor. Tek kötü yanı ise bağımlılık yapmasıdır. Modern kültürün espressosunu bizler en geleneksel ve katkı maddesiz, doğal haliyle sunuyoruz" diye konuştu.