Sera gazı yoğunlaşması 2018’de rekor düzeye çıktı
Küresel ısınmadan sorumlu tutulan sera gazı yoğunlaşmasının 2018 yılında rekor düzeylere ulaştığı bildirildi.
Küresel ısınmadan sorumlu tutulan sera gazı yoğunlaşmasının 2018 yılında rekor düzeylere ulaştığı bildirildi.
Birleşmiş Milletler (BM), sera etkisi yapan temel gazlardaki yoğunlaşmanın 2018 yılında rekor düzeylere ulaştığını belirterek alarm zili çaldı.
BM’ye bağlı Dünya Meteroloji Örgütü Genel Sekreteri Petteri Taalas, örgütün sera gazı yoğunlaşmasına ilişkin yıllık bilançosu vesilesiyle yaptığı açıklamada, “Paris İklim Anlaşması çerçevesindeki taahhütlere rağmen atmosferdeki sera gazı yoğunlaşmasında bir yavaşlama ve hele azalma işareti hiç yok” dedi.
Bu rapor, atmosfere bırakılan sera gazı miktarını değil, atmosferde kalan sera gazlarını hesaba katıyor. Toplam emisyonların yaklaşık dörtte birini okyanuslar hazmediyor.
Bilim insanlarına göre insan faaliyetlerine bağlı olan ve sera etkisi yapan temel gaz olan karbondioksit (CO2), 1750’deki sanayi öncesi düzeye göre 2018 yılında yüzde 147 artış ile yoğunlaşma rekoru kırdı.
Talaas, Dünya’nın en son 3 ila 5 milyon yıl önce benzer bir CO2 yoğunlaşması yaşadığına dikkat çekerken, o dönem sıcaklığın bugünkünden 2 ila 3 derece yüksek olduğunu, deniz seviyesinin de mevcut durumdan 10 ila 30 metre daha yüksek olduğunu kaydetti.
Rapor, atmosferdeki yoğunlaşmaya özellikle dikkat çekiyor. Zira sera gazları atmosferde yüzlerce yıl, okyanuslarda ise çok daha uzun süre kalabiliyor.