Van’da yerli ürünlere yoğun ilgi

Van’da çiftçi ürettikleri ürünleri komisyoncu olmadan kendisi satarak, hem kendisi kazanıyor hem de tüketiciye ucuz sebze ve meyve sağlıyor.

Verimli topraklara sahip olan Van’da yetiştirilen ürünler, hem doğal hem de ucuz olduğu için büyük rağbet görüyor.

Van, yüksek dağlar ve platoların yanı sıra geniş ve verimli tarım arazilerine de sahip. Engebeli ve yüksek dağlarda hayvancılık; rakımı düşük, geniş ve düz arazilerde ise tarım yapılıyor. Nüfusun büyük bölümü, tarım ve hayvancılıkla uğraşıyor.

Son dönemlerde yayla ve meraların devlet tarafından yasaklanması sonucu hayvancılık büyük darbe aldı. Hayvancılık uğraşanların büyük bölümü hayvanlarını satmak zorunda kaldı.

Devletin birçok tarım ürününe uyguladığı kotanın yanı sıra mazot ve gübreye getirdiği zamlara rağmen Van çiftçisi, imkanlarıyla tarım yapmaya devam ediyor.

YERLİ ÜRÜNLER TEZGAHLARDA

Van’ın Muradiye, Erciş, Gevaş, Edremit, Tuşba ve İpekyolu ilçeleri tarım alanları bakımından çok zengin. Geniş tarım alanlarına sahip olan bu yerlerde her türlü sebze ve meyve üretimi yapılıyor. Hemen hemen her aile bahçesinde sebze ve meyve yetiştiriyor. Özellikle Van’ın karasal ikliminde yetişen karpuz, kavun, domates, biber, patlıcan, fasulye, elma, armut, üzüm ve kaysı tezgahlarda yerlerini almaya başladı.

Doğal ve ucuz olan bu tarım ürünlerine Van halkının yanı sıra çevre il ve ilçelerden gelenler de yoğun ilgi gösteriyor. Vanlı çiftçi, aracı ve komisyoncu olmadan kendi ürünlerini üreticiye ulaştırıyor. Çiftçi tarlasından yetiştirdiği sebzeleri bir ile 2 lira, meyveleri ile 2 ile 3 lira arasında satıyor. Özellikle Muradiye, Erciş, Gevaş, Edremit, Tuşba ve İpekyolu ilçelerinde yetiştirilen ürünler yol kenarlarında kurulan tezgahlarda satılıyor. Ucuz ve doğal olması nedeniyle kimi insanlar günlük yemek için alırken, kimi insanlar ise bu ürünleri kış ayları için konserve yapıyor veya kurutuyor.