Van Gölü ve çevre göller kuruyor
Van Gölü’nde başlayan su çekilmesinin ardından Sixkê Gölü’nün tamamen kuruması endişeye neden oldu. Mezopotamya Ekoloji Aktivisti Vahap Işıklı, derhal ve acilen önlem alınması çağrısında bulundu.
Van Gölü’nde başlayan su çekilmesinin ardından Sixkê Gölü’nün tamamen kuruması endişeye neden oldu. Mezopotamya Ekoloji Aktivisti Vahap Işıklı, derhal ve acilen önlem alınması çağrısında bulundu.
Yaşanan iklim krizi başta olmak üzere yanlış bölgelere kurulan barajlar, aşırı sulama, yanlış tarım politikaları, göller ve akarsularda kurumayı da beraberinde getirdi.
Türkiye’de sadece 2021 yılında Karataş Gölü, Burdur Gölü, Akgöl, Işıklı Göl, Eber Gölü, Akşehir Gölü ve Meke Krater Gölü'nde çekilen sularla birlikte büyük oranda kuraklık meydana geldi.
Son yıllarda AKP’nin yanlış çevre politikalarının kurbanı olan illerden biri de Van oldu. Van Gölü’nde yer yer meydana gelen çekilmelerin ardından Sixkê Gölü tamamen kurudu.
Uzmanlar Van’da son yıllarda sayısı hızla artan HES’ler, barajlarla beraber bu doğal felaketin yaşandığına dikkat çekiyor.
Türkiye’de ise son yıllarda neredeyse üç Van Gölü büyüklüğünde 70'e yakın doğal göl kurudu. Suların aşırı kullanımının neden olduğu meteorolojik, hidrolojik ve tarımsal kuraklık, kirlilik etkisi sonucu artan su ihtiyacı, Kürdistan coğrafyasında bulunan göllerin de tamamen veya kısmen kurumasına neden oluyor.
SON YILLARIN EN GENİŞ SU ÇEKİLMESİ
Martı ve leyleklerin yanı sıra birçok canlının yaşam alanı olarak bilinen Van’ın İpekyol ilçesindeki Sixkê Gölü’nün suyu son yıllarda oldukça çekildi. Kar miktarındaki azalma ve kirliliğin etkili olduğu söz konusu durumdan kaynaklı göl kuruma tehdidi altında.
Suyun çekilmesiyle gölde tepecikler belirmeye başladı. Böyle devam ederse, ileride Sixkê Göleti diye bir yer haritadan silinebilir.
Uzmanlar Van Gölü’nün de aynı tehlike ile karşı karşıya bulunduğunu söyleyerek yetkilileri uyardı. Dünyanın en büyük sodalı gölü, Türkiye'nin de en büyük gölü olma özelliği taşıyan Van Gölü'nde, yağışların azalmasıyla son yılların en geniş alanlı çekilmesi meydana geldi.
YER ALTI BARAJLARI İLE SU KAYNAKLARI TÜKETİLİYOR
Van Gölü ve Sixkê Gölü’nde meydana gelen kurumayı değerlendiren Mezopotamya Ekoloji Hareketi aktivisti Vahap Işıklı; “Van’da 12 akarsu Van Gölü’ne dökülüyor. Son iki yıldır büyük bir kuraklık yaşanıyor. İlk başta yaşanan meteorolojik kuraklığın ardından şimdi hidrojolik kuraklık var. Bu yüzden suların çekilmesi meselesi var. Bizim coğrafyamızda barajlar yapılıyor. 2023’e kadar 150 tane yer altı barajı yapılmak isteniyor. Özellikle buna kuraklığa karşı mücadele kapsamında yapacaklarını söylediler ama yer altına hapsettiler. Önce yapılan açık barajlar ve yer altı barajlarıyla yer altındaki su kaynakları tüketiliyor ve bu yüzden göllerin çekilmesi meydana geliyor ”diye konuştu.
AKARSULAR ARTIK GÖLLERE AKMIYOR
Işıklı sözlerini şöyle sürdürdü: “Dünya Meteoroloji Ofisi, 2020 Haziran’ından başlayan kuraklığın 2022 Haziran’a kadar süreceğini söylüyor. Avrupa kıtası ve Türkiye’de kuraklık had safhaya çıktı. Yağışlar çok azaldı. Yeraltı kaynaklarının tüketilmesi, barajlar meselesi ve buna ek olarak yapılan yeraltı barajları ile göllere küçük akarsu ve dereler yazın akmadı. Hal buyken akarsular kurudu ve haliyle göller çekilmeye başladı. Van’da bulunan göller de maalesef bu olumsuz politikalardan etkileniyor. Derhal ve acil önlem alınması gerekiyor” ifadelerini kullandı.