WHO’ya göre geçen yıl 140 bin kişi kızamıktan öldü
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 yılında dünya genelinde kızamıktan dolayı çoğu çocuk olmak üzere 140 bin kişi hayatını kaybetti.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2018 yılında dünya genelinde kızamıktan dolayı çoğu çocuk olmak üzere 140 bin kişi hayatını kaybetti.
WHO, 2018’de 10 milyona yakın kızamık vakasının tespit edildiğini belirtti. Yeniden dünya genelinde salgınlara neden olan kızamık virüsüne yakalananlardan çoğu çocuk olmak üzere 140 bini hayatını kaybetti.
Ölümcül vakalardan çoğunun, kızamık aşısı olmamış 5 yaşın altındaki çocukları ilgilendirdiğini belirten WHO, bu durumu “kolektif başarısızlık” olarak tanımladı.
WHO’nun genel müdürü Tedros Adhanom Ghebreysus, “Çocukların aşı ile önlenebilir bir hastalıktan ölmesi gerçekten bir skandal ve dünyada en savunmasız çocukların korunmasında kolektif bir başarısızlıktır” dedi.
Dünya Sağlık Örgütü’nün raporuna göre 2019’un tablosu daha karanlık. Kasım ayı verilerine göre, kızamık vakalarının bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla üç kat arttığı kaydedildi.
Yüksek derecede bulaşıcı olan kızamık hastalığı, potansiyel olarak ölümcül komplikasyonlara yol açabiliyor. Çocukların virüsten korunması için iki doz aşı gerekiyor.
WHO ve BM Çocuk Fonu Unicef, geçen yıl ulusal aşı programı kapsamında çocukların sadece yüzde 86’sına ilk doz aşı yapıldığını, yüzde 70’inden azının ikinci dozu aldığını belirtti.
Sadece ABD’de 2019 yılının başından bu yana 1.400 kızamık vakası tespit edildi. Bu da son çeyrek yüzyılda benzersiz bir durumu ifade ediyor. Amerikalı sağlık yetkililerine göre, ailelerin çocuklarını aşılamayı reddetmesi nedeniyle kızamık vakalarında artış yaşandı. Aileler, aşının otizm veya başka sağlık sorunlarına yol açtığına inanıyor. Bilim çevreleri ise bu yönlü iddiaları yalanlıyor.