HPG, Amed şehitlerini saygıyla andı

Amed’de 13 Şubat 2020’de şehadete ulaşan 3 gerillayı saygıyla anan HPG, “Apocu fedai ruhta derinleşerek ve kendilerini gerillacılıkta yetkinleştirerek tereddütsüzce savaştılar” dedi.

ŞEHİT AÇIKLAMA

HPG Basın İrtibat Merkezi, Amed şehitlerine ilişkin şu bilgileri paylaştı:

“13 Şubat 2020 günü Amed eyaletinde kış üslenmesi sürecinde Rodî Baz, Çiyager Batman ve Çiyager Pasûr Amed yoldaşlarımız komplo sonucu şehadete ulaştılar. Şehadete ulaşan her üç fedai ve yiğit yoldaşımızı saygıyla anıyoruz.

Rodî ve her iki Çiyager yoldaş, Amed ve Êlih halkımızın derin bir mücadele bilinci ve yüksek yurtseverlik duygularıyla yetiştirdiği halkımızın yiğit evlatlarıydılar. En temiz duygu ve düşüncelerle büyüyen bu yoldaşlarımız, halkımızın özgürlük mücadelesine kayıtsız kalmadılar, halkımızın yaşadığı acıları yüreklerinde hissettiler ve büyük bir aşkla özgürlük mücadelesine katıldılar. Bakurê Kurdistan dağlarındaki sıcak savaş ortamına katılan yoldaşlarımız, en zor koşul ve imkansızlıklar ortamında büyük bir iradeyle mücadele ettiler. Apocu fedai ruhta derinleşerek ve kendilerini gerillacılıkta yetkinleştirerek tereddütsüzce savaştılar. Birbirinden değerli ve seçkin Apocu militanlar olan yoldaşlarımız, halkımızın özgür yarınları için gelecek vaat eden kararlı devrimcilerdi. Bu değerli yoldaşlarımızın bir komplo sonucu şehadete ulaşması bizi derinden üzse de, intikamları alınmış ve kanları yerde bırakılmamıştır. Apocu fedai militanlar olan Rodî ve her iki Çiyager yoldaşı, yaşamda ve savaşta daima örnek alarak anılarını yaşatacağımızın sözünü veriyoruz.

Şehit yoldaşlarımızın değerli aileleri ve tüm yurtsever Kurdistan halkımıza başsağlığı diliyoruz.

Şehadete ulaşan yoldaşlarımızın kimlik bilgileri şöyledir:

Kod Adı: Rodî Baz
Adı Soyadı: Jiyan Gülten
Doğum Yeri: Amed
Anne – Baba Adı: Şayle – Salih
Şehadet Tarihi ve Yeri: 13 Şubat 2020 / Amed

 

Kod Adı: Çiyager Batman
Adı Soyadı: Muhammed Şirin Demir
Doğum Yeri: Êlih
Anne – Baba Adı: Süheyla – Baha
Şehadet Tarihi ve Yeri: 13 Şubat 2020 / Amed

 

Kod Adı: Çiyager Pasûr Amed
Adı Soyadı: Mesut Yıldırım
Doğum Yeri: Amed
Anne – Baba Adı: Menfiye – Feyzi
Şehadet Tarihi ve Yeri: 13 Şubat 2020 / Amed

 

RODÎ BAZ

Rodî yoldaşımız, Amed’de yurtsever bir ailede dünyaya geldi. Ailesinin düşmanın yüz yıldır sürdürdüğü soykırım saldırılarına rağmen Kürt kültür ve geleneklerini koruması nedeniyle Rodî yoldaşımız da özüne bağlı bir şekilde yetişti. Amed gibi düşmana karşı geliştirdiği serhildanları ile tanınan ve tarihin her döneminde Kurdistan Özgürlük Mücadelesi’ne merkez olmuş bir kentte büyümesinden dolayı asi bir karakter kazandı. İlk olarak büyüklerinin anlattığı yaşanmışlıklardan düşman gerçekliğini öğrenen yoldaşımız, gittiği okulda ve yaşamın birçok alanında düşman gerçekliğini en ince detayına kadar tanıma şansına ulaştı. Kurdistan’ı halkımıza adeta zindana dönüşten sömürgeci Türk devletine olan öfkesi günden güne büyüyen Rodî yoldaşımız, tek çaresinin halkımızın onurlu bir ferdi olarak mücadele etmek olduğunu anladı. Bu temelde ilk olarak devrimci, yurtsever gençlik faaliyetlerinde yer almaya başlayan yoldaşımız, böylece mücadele yaşamına ilk adımını atarak hakikat yolculuğuna başladı. Gençlik çalışmalarında mücadele gerçekliğimizi daha yakından tanıma imkanına kavuşan yoldaşımız, günden güne kendisini ideolojik ve örgütsel anlamda geliştirdi. Aynı zamanda Kürt gençliğinin de Türk devletinin soykırımcı siyasetini anlaması için büyük bir çabanın sahibi oldu. Verdiği emek ve harcadığı çabaların karşılığını birçok Kürt gencinin mücadele saflarına katılmasıyla alan Rodî yoldaşımız, bundan büyük moral alarak mücadelesini daha da büyütmenin arayışında oldu. Yine Türk devletinin geliştirdiği saldırıları önlemek ve halkımızda özsavunma bilincini geliştirmek için dur durak bilmeden çalışan yoldaşımız, bu anlamda tüm gençliğin örnek alacağı bir devrimci oldu. Düşmanın halkımıza ve Hareketimize yönelik saldırılarını daha sistematik bir şekilde yürütmeye başladığı bir süreçte kendisinin de ancak mücadelesini büyüterek buna cevap olabileceğinin bilincinde olan yoldaşımız, en etkili mücadele alanının Kurdistan dağlarında gerilla saflarına katılmaktan geçtiğini bilerek 2014 yılında yüzünü Kurdistan dağlarına döndü.

Yeni savaşçılar eğitimini Amed’den gerilla saflarına katılan onlarca yoldaşı gibi Amed bölgesinde gören Rodî yoldaşımız, büyük bir istek, heyecan ve coşkuyla katılım sağladı. Yıllarca Türk devletinin eğitimlerine maruz kalan yoldaşımız, ilk defa kendi gerçekliğini akademik bir eğitim ortamında öğrenme ve tanıma imkanına kavuştu. Bu nedenle aldığı dersleri can kulağı ile dinleyen yoldaşımız, kısa sürede kişiliğinde önemli değişimler yarattı. Kendisini ideolojik anlamda daha da yetkinleştiren yoldaşımız, kapitalist sistemin kişiliğinde yarattığı olumsuz özellikleri daha fazla bilince çıkararak bunları aşmak için çaba içerisine girdi. Aynı zamanda gerilla savaş sanatına da yoğunlaşan yoldaşımız, kendisini olası bir savaş sürecine göre eğitip hazırladı. Bu özellikleriyle birlikte eğitim gördüğü ve mücadele ettiği tüm yoldaşlarının saygısını kazanan Rodî yoldaşımız, onlara iyi bir örnek olarak mücadele ve yoldaşlık ruhunun daha da büyütülmesini sağladı.

Eğitimini başarılı bir şekilde tamamladıktan sonra pratik çalışmalara dahil olan Rodî yoldaşımız, özellikle 2015 yılında Türk devletinin gerilla alanlarına yönelik saldırı başlatmasıyla aktif bir mücadelenin içerisine girdi. Eğitimde öğrendiklerini hemen yaşama geçirmeye başlayan yoldaşımız, pratik zekasıyla tüm yoldaşlarının dikkatini çekti. Türk devletinin halkımızın kazanımlarını ortadan kaldırmak ve açığa çıkan örgütlü iradesini ortadan kaldırmak için saldırılara başlaması bir özgürlük gerillası olan Rodî yoldaşımızın mücadelesini daha da büyütmesinin gerekçesi oldu. Bu nedenle Türk ordusuna karşı Amed’de gerçekleşen birçok eylemde yer alarak hem şehirlerde direnen yoldaşlarının yükünü hafifletmek hem de halkımıza yönelik geliştirilen katliamların intikamını almak istedi. Amed’de başta Şehîd Azad Sîser, Şehîd Çekdar Amed, Şehîd Evîn Amed, Şehîd Berçem Cîlo ve daha birçok değerli yoldaşımızla birlikte mücadele etme imkanı bulan Rodî yoldaşımız, bu yoldaşlarımızın engin askeri ve ideolojik tecrübelerinden yararlanarak devrim mücadelesini emin adımlarla sürdürdü. Amed bölgesinin birçok alanında mücadele etme şansına ulaşan Rodî yoldaşımız, son olarak bulunduğu Şehîd Brûsk bölgesindeki tereddütsüz katılımı ile önemli başarıların elde edilmesinde emek sahibi oldu. Hem yaşamdaki militanca duruşu hem de savaştaki cesareti ile yoldaşlarına güç ve moral veren Rodî yoldaşımız, kişiliğinde Apocu felsefeyi temsil etmeyi başardı.

13 Şubat 2020 günü gerçekleşen bir komplo sonucu beraberindeki Çiyager Pasûr Amed ve Çiyager Batman yoldaşlarımızla birlikte şehadete ulaşan Rodî yoldaşımız, ardında bıraktığı mücadele birikimi ile her zaman önümüzü aydınlatmaya devam edecektir. Yoldaşları olarak Rodî yoldaşımızın takipçisi olacağımızın sözünü bir kez daha yineliyoruz.

 

ÇIYAGER BATMAN

Çiyager Batman yoldaşımız, Garzan bölgesinin kadim kenti ve yetiştirdiği binlerce değerli evladını Kurdistan Özgürlük Mücadelesi’ne veren Êlih’te dünyaya geldi. Yurtseverliğin derin yaşandığı ve işgalci TC devletinin her zaman kirli politikalarını uygulamak istediği bir çevrede büyüyen yoldaşımız, düşman gerçekliğini erken yaşta tanıdı. Soykırımcı TC devletinin Kurdistan’da yürüttüğü asimilasyon politikalarını en yoğun uygulandığı okullara bir süre giden yoldaşımız, düşmanın uygulamalarına karşı tepki sahibi oldu. Gerillaların Kurdistan’da işgalcilere karşı sergilediği destansı direnişleri duyan ve gerillaya karşı sempatisi olan Çiyager yoldaşımız, erken yaşta gerilla saflarına katılacağı günlerin hayalini kurdu. Düşman gerçekliğini yaşayarak öğrenen yoldaşımız, sistemin halkımıza yaptıklarını düşündükçe derin sorgulamalar yaşadı. Genç yaşına her onurlu Kürt genci gibi sistemle çelişkiler yaşayan yoldaşımız, yapılanlara karşı sessiz kalmayı hiçbir zaman kabul etmedi. Düşmanın en küçük toplumsal bir olayda bile acımasızca halkımıza saldırması ve toplumsal refleksleri bastırmak istemesi karşısında büyük öfke duydu. Devlete karşı amansız bir mücadele yürüten ve yürütülen kutsal mücadelede gözünü kırpmadan canını adayan gerillaların mücadelesinden büyük güç aldı. Halkımıza yapılanlar karşısında en kutsal mücadele yerinin gerilla saflarına katılmak olduğunun bilincinde olarak derin sorgulamalar yaşadı. Önderliğimizin felsefesini anlamak ve mücadele saflarına katılmak için arayış içinde olan yoldaşımız, okuduğu her materyalde Partimizi anlamaya çalıştı. Özyönetim Direnişi sürecinde yaşananların tanığı olan ve işgalcilerin halkımıza yaptığı zulme karşı fedaice direnerek şehitler kervanına katılan yoldaşlarımızın şehadetlerinden derinden etkilendi. İşgalci TC devletinin Hareketimizi tasfiye etme ve halkımızı sindirmek için devreye koyduğu “Çöktürme Planı’’na karşı mücadele saflarına katılım kararı verdi. Arayışlarına ve vicdani sorgulamalarına cevap olacak yegane yerin gerilla safları olduğunun bilincinde olarak yüzünü dağlara döndü.

2018 yılında Amed’den gerilla saflarına katılan Çiyager yoldaşımız, özgürlüğe ilk adımını attı. Bakur gibi zorlu bir alanda gerillacılık yapma fırsatı bulan yoldaşımız, yeni savaşçı eğitimini Amed bölgesinde aldı. Sur Direnişi’nin efsanevi komutanı Çiyager Hêvî - Cihat Türkan yoldaşımızın adını alan ve şehitlere derin bağlılık besleyen yoldaşımız eğitimlere büyük bir coşku ile katıldı. Eğitimlerde askeri ve ideolojik anlamda sürekli yoğunlaşan Çiyager yoldaşımız, kısa sürede önemli gelişmeler kaydetti. Kapitalist sistemin kişiliğinde yarattığı aşınmaları çözümleyen ve kendisini Önderliğimizin felsefesini yaşamsallaştırmaya adayan yoldaşımız, başarılı bir şekilde eğitimini tamamladı. Yeni bir gerilla olmasına rağmen büyük bir azim ve kararlılıkla en zorlu görevlere kendini önerdi. Gerilla yaşamına kısa sürede adapte olarak her anlamda gelişime açık bir militan olmayı başardı. İşgalci TC devletinin Bakur alanında gerillayı tasfiye etme amaçlı başlattığı operasyonlara karşı henüz birkaç aylık gerilla iken en ön safta yer almak için öneride bulundu. Gerillacılıkta yeni olmasına rağmen askeri ve ideolojik anlamda kendini geliştiren ve sürecin beklentilerine cevap olmak isteyen yoldaşımız, Amed bölgesinde birçok çalışmada emek verdi. Eğitimine önem veren ve hakikat arayışını her zaman derinleştirmek isteyen yoldaşımız, okuduğu Parti materyallerinde anladıklarını yaşamına uygulamak için yoğun bir çaba içerisinde oldu. Her anlamda gelişime açık olan ve yoldaşlarına güven veren Çiyager yoldaşımız, dönemin ruhuna göre hareket etti. Bir an bile devrimci yaşamda tereddüt yaşamayan yoldaşımız, düşmanın tüm yönelimlerini boşa çıkararak omuzladığı görevlerini yerine getirmek için üstün bir emek verdi. Bakurê Kurdistan’da gerillacılık yapan ve son nefesine kadar Parti çizgisinin sarsılmaz bir savunucusu olan yoldaşımız, saf, temiz ve dürüst yoldaşlığı ile mücadele tarihimizdeki yerini aldı. Büyük bir aşk ve istekle başladığı hakikat arayışını Amed bölgesinde zirveleştiren ve düşmana büyük darbe vurma arayışını süreklileştiren yoldaşımız, Apocu fedai bir militan olarak yoldaşlarının gönlünü kazanmayı bildi.

Çiyager yoldaşımız 13 Şubat 2020 tarihinde bir komplo sonucu şehitler kervanına katılarak biz ardılları unutulmayacak bir mücadele mirası bıraktı. Yoldaşları olarak Çiyager yoldaşımızın hayali olan Özgür Kurdistan’ı gerçekleştireceğimizin sözünü yineliyor ve tüm şehitlerimizin anısı önünde minnetle eğiliyoruz.

 

ÇIYAGER PASÛR AMED

Geliştirdiği serhildanlar, düşmanın tüm baskılarına rağmen tereddütsüz bir şekilde mücadelemizi sahiplenmesi ve gerilla saflarına kattığı binlerce özgürlük savaşçısıyla Kurdistan Özgürlük Mücadelesi’nin öncü kenti olan Amed, üstlendiği bu rolü dün olduğu gibi günümüzde de sürdürerek düşmana karşı özgür Kürtlüğün temsilciliğini yapmaktadır. Amed’in Pasûr ilçesinde yurtsever bir ailede dünyaya gelen Çiyager yoldaşımız da Amed’in bu özellikleriyle kişiliğini şekillendirdi. Ailesinin ve yaşadığı çevrenin yurtsever olmasından özgürlük mücadelemizi erkenden tanıma imkanı bulan yoldaşımız, özellikle gerillanın fedakarca yürüttüğü mücadeleden derinden etkilendi. Aynı zamanda düşmanın en temel hakları için mücadele eden halkımıza saldırması, şehadete ulaşan yoldaşlarımızın cenazeleriyle oynaması ve buna karşı halkımızın serhildan geliştirmesi, Çiyager yoldaşımızın mücadele gerçekliğini daha derin kavramasını sağladı. Halkımıza karşı bir soykırım sistemi geliştiren ve tüm uygulamalarını bu çerçevede geliştiren Türk devletinin okullarının da bu amaca hizmet ettiğinin farkında olan yoldaşımız, bir Kürt olarak varlığını korumak için daha duyarlı oldu. Gençlik yıllarında yaşama dair çelişkileri artan yoldaşımız, işgal altında olan bir ülkede yaşıyor olmayı kabullenmedi. Yine kapitalist sistemin yaşamı anlamsızlaştıran, maneviyatı körelten, insanları kendisine ve doğaya yabancılaştıran politikalarıyla yaşanamayacağı sonucuna ulaştı. Bu temelde alternatif bir yaşamın nasıl olması gerektiği üzerine yoğunlaşan Çiyager yoldaşımız, bu süreçte Rêber Apo’nun özgürlük felsefesiyle tanıştı. Eşit, özgür ve anlamlı bir yaşamın ancak Rêber Apo’nun demokratik, ekolojik ve kadın özgürlüğüne dayalı paradigmasıyla mümkün olabileceğine inanan yoldaşımız, Böyle bir yaşamın da ancak mücadele ile sağlanabileceğinin farkında olan yoldaşımız, bu anlamda kararlı bir duruş sergiledi. Halkımızın özgür yaşamı inşa çalışmalarına düşmanın tüm imkanlarını seferber ederek saldırması, başta Sûr olmak üzere Cizîr, Nisêbîn,Gever ve daha birçok merkezde katliamlar geliştirmesi Çiyager yoldaşımızın mücadele azim ve kararlılığını daha da biledi. Kurdistan Özgürlük Gerillası’nın da düşman saldırılarına karşı fedaice direnmesinden ilham ve güç alan yoldaşımız, bir Kürt genci olarak mutlaka halkımızın özgürlük mücadelesine katılması gerektiğine inandı. Düşman saldırılarının yoğun yaşandığı 2018 yılında yüzünü dağlara dönen yoldaşımız, gerilla saflarına katılarak yaşamındaki en anlamlı tercihi yaptı.

Nihayet çocukluğunda hayranı olduğu gerilla ile buluşan Çiyager yoldaşımız, gerillayı ilk gördüğünde tarifsiz bir mutluluk yaşadı. Gerillanın yoldaşlık ilişkilerinden ve insana verdiği değerden etkilenen yoldaşımız, hızla gerilla yaşamını öğrenmeye başladı. İlk eğitimlerini pratiğin içerisinde almasından dolayı kısa sürede kendisini geliştirdi. Yoldaşlarının gerilla savaşına ve Rêber Apo felsefesine dair bildikleri her konuyu kendisiyle paylaşmalarından ve bunları hemen yaşamın içerisinde uygulama imkanına sahip olmasından dolayı yetkin bir savaşçı oldu. Amed’de mücadele yürüten ve şehadete ulaşan yüzlerce yoldaşımızın yarattığı maneviyatı hisseden ve attığı her adımda şehitlerimizin yarattığı değerleri düşünen Çiyager yoldaşımız, ancak tereddütsüz bir katılım sağlayarak Rêber Apo ve şehitlerin emeklerine layık olabileceğini düşündü. Bu anlamda derin yoğunlaşmalar yaşayan yoldaşımız, hızla pratik çalışmalara yöneldi. Amed’in birçok bölgesinde çalışma yürüten Çiyager yoldaşımız, halkımıza karşı soykırım suçu işleyen düşmana darbe vurabileceği anı kolladı. Bunun için arayışlarını süreklileştirerek, halkımıza yaşatılan acıların intikamını almak istedi. Gerilla savaşına olan yatkınlığı ve bulunduğu alanı tanımasından dolayı birçok çalışmanın örgütlenmesinden pratikleşmesine kadar birçok önemli görevin başarılmasında etkin rol oynadı. Başarılı bir pratiğin doğru bir ideolojik temel gerektirdiğinin bilincinde olan Çiyager yoldaşımız, bu temelde bulduğu her fırsatı kendisini eğitmekle geçirdi. Her ne kadar yeni bir gerilla olsa da kendisini Apocu militanlık ölçülerinde derinleştiren yoldaşımız, yaşamdaki örnek duruşu ve güçlü yoldaşlığı ile birlikte mücadele ettiği tüm yoldaşlarının saygısını kazandı. Olgun ve anlayışlı kişiliği sayesinde yoldaşlarına her konuda yardım ederek, onların da gelişmesi için elinden geleni yapan Çiyager yoldaşımız, güçlü yoldaşlık ilişkilerinin ancak hesapsızca emek vermekten geçtiğini tecrübesiyle bilince çıkarmıştı.

Gerillacılığının her anına büyük başarılar sığdırarak anlamlı bir yaşamın sahibi olan Çiyager yoldaşımız, 13 Şubat 2020 günü beraberindeki Çiyager Batman ve Rodî Baz yoldaşlarımızla birlikte bir komplo sonucu şehadete ulaştı. Yoldaşları olarak Çiyager yoldaşımızın değerli amaç ve hayallerini onun şahsında tüm şehitlerimize layık olmanın bilinciyle gerçekleştireceğimizin sözünü veriyoruz.”