Berlin ve Londra’dan bir ilk: Savunma anlaşması yapılacak

İngiltere Savunma Bakanı John Healey ve Alman mevkidaşı Boris Pistorius, Alman uçaklarının İskoçya'daki bir askeri üsten faaliyet göstermesine olanak tanıyacak “tarihi” bir savunma anlaşması imzalayacak.

İngiltere Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, “Trinity House Anlaşması” olarak adlandırılan bu benzeri görülmemiş anlaşma, “artan Rus saldırganlığı ve artan tehditler karşısında ulusal güvenliği ve ekonomik büyümeyi güçlendirmeyi” amaçlıyor. 

TÜRÜNÜN İLK ÖRNEĞİ

Londra’da imzalanacak olan anlaşma, İngiltere ve Almanya arasında türünün ilk örneği olma özelliğini taşıyor. Anlaşma uyarınca iki ordu NATO'nun doğu kanadını güçlendirmek için daha sık birlikte eğitim yapacak. 

Alman P8 uçakları Kuzey Atlantik kıyılarının korunmasına “katkıda bulunmak” üzere İskoçya'nın Lossiemouth üssünden “periyodik olarak” havalanacak. 

UZUN MENZİLLİ SALDIRI SİLAHLARI GELİŞTİRİLECEK

NATO müttefiklerinin İngiltere'nin mevcut Storm Shadow füzelerinden daha uzağa gidebilecek uzun menzilli saldırı silahları geliştirmek için birlikte çalışmaları da planlanıyor. İngiliz çeliğinden topçu silahları üretecek bir fabrika da kurulacak ve 400'den fazla kişiye istihdam yaratılacak. 

Birleşik Krallık Savunma Bakanı John Healey yaptığı açıklamada “Bu anlaşma Almanya ile ilişkilerimizde bir dönüm noktası teşkil ediyor ve Avrupa'nın güvenliğini önemli ölçüde arttırıyor” dedi.

Healey, “Önümüzdeki aylarda ve yıllarda bu yeni işbirliğini geliştireceğiz” diye ekledi. 

Alman Bakan Boris Pistorius ise anlaşmanın, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrıldığı 14 yıllık Muhafazakâr hükümetin ardından “İngiltere ve Almanya'nın yakınlaştığının” bir kanıtı olduğunu belirtti. 

“Avrupa'da güvenliği hafife almamalıyız” diyen Pistorius, “Rusya Ukrayna'ya savaş açıyor, silah üretimini önemli ölçüde arttırıyor ve Doğu Avrupa'daki ortaklarımıza karşı defalarca hibrid saldırılar düzenledi... Bu anlaşma ile NATO müttefiklerinin mevcut ihtiyaçların farkında olduğunu gösteriyoruz” ifadelerini kullandı.