BM: Ukrayna’nın nüfusu 10 milyon azaldı

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) salı günü yaptığı açıklamada, Şubat 2022'deki Rus işgalinden bu yana Ukrayna nüfusunun 10 milyondan fazla azaldığını duyurdu.

UNFPA Bölge Direktörü Florence Bauer Cenevre'de düzenlenen basın brifinginde, “Genel olarak Ukrayna nüfusu savaşın başlamasından bu yana 10 milyondan fazla azaldı” dedi.

SAVAŞTAN ÖNCE DE DEMOGRAFİK ZORLUKLAR VARDI

Bauer,  bunun “faktörlerin bir araya gelmesinden” kaynaklandığına dikkat çekerken, “savaşın tırmanmasından önce bile Ukrayna'nın büyük demografik zorluklarla karşı karşıya olduğunu” vurguladı. 

UNFPA Bölge Direktörü Florence Bauer, "Ülke Avrupa'daki en düşük doğum oranlarından birine sahipti. Çok sayıda insan kendilerine açık olan tüm fırsatları değerlendirmek üzere ülkeyi terk etmişti. Nüfus yaşlanıyor ve toplam nüfus azalıyordu.” diye konuştu. 

“Bu durum Doğu Avrupa'da alışılmadık bir durum değil, zira pek çok ülke benzer demografik eğilimler yaşıyor” diyen Bauer, “Ancak Rusya'nın 2022'de başlayan geniş çaplı işgaliyle birlikte durum daha da kötüleşti” ifadelerini kullandı. 

DÜNYADAKİ EN DÜŞÜK DOĞUM ORANLARINDAN BİRİ

Doğurganlık oranının kadın başına bir çocuk civarına düştüğünü söyleyen Bauer, bunun "dünyadaki en düşük oranlardan biri ve kadın başına 2,1 çocuk olan nüfus yenileme eşiğinin oldukça altında ” olduğunu belirtti.

BM temsilcisi, ayrıca 6.7 milyon insanın Ukrayna'dan kaçtığını ve önemli bir kısmının da çatışmalar nedeniyle öldüğünü sözlerine ekledi. 

Ukrayna’nın nüfusu 2020’de 44 milyon, 2022’de 38 milyon olarak hesaplanmıştı.