İngiltere’de cezaevi nüfusunu hafifletmek için yeni tahliyeler

İngiliz hükümeti, cezaevleri üzerindeki baskıyı hafifletmek amacıyla salı gününden itibaren yaklaşık 1.100 mahkumun serbest bırakılacağını açıkladı.

Birleşik Krallık'ta cezaevleri üzerindeki baskıyı hafifletmek amacıyla salı günü ikinci bir erken tahliye dalgasıyla yaklaşık 1.100 mahkum serbest bırakılmaya başlandı. 

Hükümet ayrıca bazı suçluların sistematik olarak hapsedilmesinden kaçınmak için seçenekler üzerinde çalıştığını açıkladı.

İşçi Partisi temmuz ayı başında iktidara geldikten bir hafta sonra, kısa süreli cezaları ilgilendiren ve cinsel suçluları kapsamayan bu erken tahliyeleri duyurmuştu. 

Adli gözetim altında erken tahliyeye hak kazanan mahkumlar, daha önce belirlenen yüzde 50 yerine artık cezalarının yüzde 40’ını cezaevinde gerenlerden oluşacak. 

Adalet Bakanı Shabana Mahmood Sky News'e yaptığı açıklamada “Cezaevi sistemimiz çökmek üzereydi ve eğer bu gerçekleşmiş olsaydı, bu ülkede kanun ve düzende bir çöküş yaşanacaktı” dedi. 

Sistemin “hala büyük bir baskı altında” olduğunu sözlerine ekleyen Mahmood, “Ağustos ayında tüm ülkede 100'den az cezaevi yeri kalmıştı” diye ekledi. 

Önceki Muhafazakar hükümeti polis ve yargıçların uyarılarını dikkate almamakla suçlayan Shabana Mahmood, “Cezaevlerimizdeki bu krizi çözmek için hiçbir adalet bakanının almak istemeyeceği acil önlemler almak zorunda kaldım” açıklamasında bulundu. 

Mahmood ayrıca eski bir muhafazakar Adalet Bakanı olan David Gauke'yi, toplum hizmeti ve teknoloji yoluyla daha fazla gözetim üzerinde durarak, suçlular için cezaevleri dışında alternatif cezalandırma biçimlerini incelemekle görevlendirdi. 

Birleşik Krallık'ta her hafta serbest bırakılan bin dolayında mahkuma ek olarak 10 Eylül'de yaklaşık 1.700 mahkum acil durum nedeniyle serbest bırakılmıştı.

Birkaç gün sonra bu mahkumlardan 37'si cezaevine geri gönderildi. Hükümet bunların yanlışlıkla serbest bırakıldığı bildirdi. Shabana Mahmood salı günü yaptığı açıklamada “bu hatanın tekrarlanmayacağı” güvencesini verdi. 

Avrupa'nın en yüksek cezaevi nüfuslarından biri olan İngiltere ve Galler'deki cezaevi nüfusu, eylül ayı sonundaki ilk erken tahliye dalgasından önce tüm zamanların en yüksek seviyesinin ulaşmış ve 86 bin 526 kişiye gerilemişti.