Sudan’da cami bombalandı: En az 31 ölü

Sudan’ın orta kesimlerindeki bir kasabada ordu tarafından camiye düzenlenen hava saldırısında en az 31 kişinin öldüğü bildirildi.

Demokrasi yanlısı olduğu belirtilen yerel bir grup, ordunun pazar günü Sudan'ın orta kesimindeki Wad Madani kasabasında bir camiye düzenlediği hava saldırısında en az 31 kişinin öldüğünü bildirdi. 

Savaşın parçaladığı ülkenin sakinleri arasında karşılıklı yardımı organize eden Wad Madani Direniş Komitesi isimli grup AFP'ye yaptığı açıklamada, saldırının Hartum'un güneyindeki kasabada “akşam namazından sonra” meydana geldiğini ifade etti. 

Ölülerin yarısından fazlasının kimliğinin tespit edilemediği, kurtarma görevlilerinin “onlarca kömürleşmiş ve parçalanmış kalıntıyı” teşhis etmeye çalıştığı belirtildi. 

Nisan 2023’ten bu yana General Abdülfettah el-Burhan liderliğindeki ordu ile eski yardımcısı General Muhammed Hamdan Daglo'nun HDK’si arasında devam eden savaş on binlerce kişinin ölümüne ve hastaneler ve sağlık merkezleri de dahil olmak üzere ülkenin altyapısının harap olmasına neden oldu.

BM'ye göre 10 milyondan fazla insanı yerinden eden bu çatışmada, savaşan taraflar kasıtlı olarak sivilleri hedef almak ve insani yardımı engellemekle savaş suçu işliyor. 

Kısa bir süre önce Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü Sudan'daki gıda güvensizliği konusunda uyarıda bulunarak her iki tarafı da insani yardım erişimine izin vermeye çağırdı ve durumun bir “kabus” olduğunu belirtmişti.