KNK'den Başûrê Kurdistan seçimlerine ilişkin açıklama

Başûrê Kurdistan parlamento seçimlerinin önemine işaret eden KNK, “ Halkımız sandığa gitmeli ve işgalcilere karşı halkımızın çıkarlarını koruyan, halka hizmet eden yurtsever adaylara oy vermelidir” dedi.

GÜNEY KÜRDİSTAN'DA PARLAMENTO SEÇİMLERİ

Kürdistan Ulusal Kongresi (Kongreya Neteweyî ya Kurdistanê-KNK) Yürütme Konseyi, Başûrê Kurdistan’da 20 Ekim’de gerçekleştirilecek parlamento seçimlerine ilişkin tutumunu ortaya koyan ve seçimlerin şeffaf ve demokratik bir ortamda gerçekleşmesine dönük çağrı mesajı yayınladı.

KNK Yürütme Konseyi’nin yazılı açıklaması şöyle:

“Başûrê Kurdistan Bölgesi'nde parlamento seçimleri çok özel bir süreçte yapılıyor. Başûr bölgesinin son 33 yılında parlamento seçimleri açısından hiç bu kadar gergin ve krizli bir dönem olmamıştı. İçte ise siyasi partiler arasındaki çatışmalar ve aralarındaki gerilim, ekonomik kriz ve halkın geçim sıkıntısı, yoksulluk, hizmet yokluğu, işsizlik, parlamentonun işsizliği, hükümetin kayıtsızlığı, birikmiş borçlar, halkın özgürlükler konusundaki endişeleri ve bu konudaki engeller, gazetecilerin tutuklanması ve susturulması. Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin Bağdat'la yaşadığı kriz ve sorunların yanı sıra bölge devletlerinin askeri, güvenlik ve kaotik müdahaleleri. Tüm bunlar ve daha birçok mesele Kürdistan'ın güneyini ve bölge yönetimini karakterize ediyor.

Irak merkezi hükümetinin Kürdistan Bölgesi'ne yönelik tutumu sadece düşmanca değil, belki de devamında bölgenin statüsünü zayıflatmaya, yok etmeye, başka sorunlar yaratmaya ve kazanımları törpülemeye yöneliktir. Referandum sürecinin ardından 2017 yılında Başûrê Kurdistan'ın büyük bir kısmı yeniden geri alındı ​​ve Kürdistan'ın şehir ve kasabalarının demografisini değiştirme süreci devam etti. Bir yandan da bölge devletleriyle Kürt halkının kazanımlarını yok etmek için komplolar kuruyor. Türk devletiyle anlaşmalar imzalıyor, Kürt partilerini yasaklıyor, Türkiye'nin onlarca kilometre derinliğinde Irak'a müdahale etmesine izin veriyor, Kürt halkının çıkarları pahasına ekonomik, güvenlik ve askeri anlaşmalar imzalıyor. Ayrıca Kürdistan’ın doğusunda halkın meşru mücadelesini bastırmak amacıyla İran hükümetiyle Rojhilatê Kurdistan güçlerinin silahsızlandırılması ve etkisizleştirilmesi için anlaşma imzaladı. Bu özellikler Irak'ın merkezi hükümetinin ve Irak'ın birçok siyasi liderinin tutumunu gösteriyor.

Aynı zamanda Irak hükümeti, bölgesel parlamento seçimlerinin hemen ardından Kasım ayında genel nüfus sayımı yapmayı planlıyor. Bu proje, 140'ıncı madde hükümlerinin hiçbirinin uygulanmadığı, ilçelerin sorununun çözülmediği, daha da kötü bir yöne gittiği bir dönemde yürütülmektedir.

Bütün bunlara rağmen çok önemli bir konu var: Türk devletinin Başûrê Kurdistan’ı işgali. Onlarca askeri birlikle, uluslararası yasaklı silahlar da dahil olmak üzere her türlü hafif ve ağır silahlarla saldırı ve işgaller sürüyor. Bölgede onlarca istihbarat üsleri, siyasi, ekonomik ve kültürel kurumlar inşa ettiler. Türkiye, Behdînan bölgesinin büyük bir bölümünü işgal etmiş ve işgal altındaki bölge halkıyla birlikte arazinin sahibi olarak hareket etmektedir.

Ancak tüm bunlara rağmen dört parçadaki Kürt halkı, şehirlerde, köylerde, zindanlarda ve dağlarda, büyük bir umut ve iradeyle eşsiz bir direniş ve zafer umudu içerisindedir. Başûrê Kurdistan'daki parlamento seçimlerinin şeffaf ve hilesiz geçmesi bu direniş ve umudun bir parçasıdır.

Evet, Başûrê Kurdistan'daki parlamento seçimleri o kadar nazik, hassas ve belirleyici bir ortamda yapılıyor. Bu belirleyici bir aşamadır, çünkü bir yandan ülkenin her yerinde halkımızın başarılarına yönelik büyük bir tehdit var, diğer yandan da başarı için büyük bir fırsatımız var.

Her zaman Kürt halkının ve siyasi güçlerinin birliği için çağrıda bulunan Kürdistan Ulusal Kongresi olarak, seçim sürecinin barışçıl ve uygar bir atmosferde, müdahale edilmeden yürütülmesini de talep ediyoruz. Başûrê Kurdistan halkının özgürce oy kullanabileceği şeffaf bir seçim. Biz Başûrê Kurdistan halkının, oyunu Kürt halkının yüksek çıkarlarını koruyan, kazanımlarını, hak ve özgürlüklerini koruyan adaylara oy vereceğinin bilincinde olduğundan ve özgür Kürdistan için işgalciliğe ve karşıtların komplosuna karşı mücadele edeceğinden eminiz. Tüm seçmenlerin ve Kürt halkının taleplerine cevap veren etkili bir hükümet kurulması ve çalışmaya başlaması bir an önce kabul edilmelidir.

Bu vesileyle bizler KNK olarak bir kez daha çağrıda bulunuyor ve aşağıdaki şu hususları sunuyoruz:

1- Bu seçimler önemlidir, halkımız sandığa gitmeli ve işgalcilere karşı halkımızın çıkarlarını koruyan, halka hizmet eden yurtsever adaylara oy vermelidir.

2- Doğru ve adil bir sonucun ortaya çıkması için seçimlerin her açıdan şeffaf ve hilesiz yapılması gerekmektedir.

3- Seçime katılan tüm siyasi partiler, mesaj ve propagandalarında plan ve projelerini siyasi bir dille sunmalı, suç ve hakaret dilini kullanmamalıdır. Seçimler demokratik bir ortamda yapılmalı, hiçbir yerde kimseye şiddet uygulanmamalı.

4- Seçim sonuçlarına tüm güçler saygı duymalı ve seçim sonuçlarına göre demokratik bir hükümet göreve gelmelidir.”