İsveç sendikalarından Kürt Halk Önderi'nin özgürlüğü için çağrı

İsveç sendikalarından SAC, "Kürt sorununun çözümü için Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan özgür olmalı" dedi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik uluslararası komplonun yıl dönümünde açıklama yapan İsveç İşçileri Merkez Organizasyonu (SAC), özgürlük, adalet ve barışın sağlanması için Kürt Halk Önderi'nin serbest bırakılmasını istedi.

İsveç'in radikal işçi sendikası olarak bilinen SAC adına açıklamayı sendikanın Genel Sekreteri Erik Bonk yaptı.

Bonk, videoya aldığı ve sanal medyadan yayımladığı konuşmasında, Kürt sorununun sadece Türkiye'yi etkilemekle kalmayıp Irak, İran ve Suriye'yi ilgilendirdiğine ve Ortadoğu'nun çözülmeyen en büyük sorunlardan biri olduğuna dikkat çekti.

'ÇÖZÜM İÇİN ÖZGÜR OLMALI'

Türk devleti ve Kürt Özgürlük Hareketi arasındaki çatışmaların, 40 bini aşkın insanın yaşamını yitirmesine, 4 bin 500 köyün yakılmasına ve boşalmasına, milyonlarca insanın kendi topraklarını terk etmek zorunda kalmasına yol açtığını söyledi.

Daha  önceki çatışma deneyimlerinin sorunlara barışcıl bir çözüm bulunması için güçlü liderlerin kendi toplumlarını ikna etmeleri gerektiğini gösterdiğini belirten Bonk, güçlü liderlere örnek olarak Nelson Mandela, Gerry Adams, Jose Ramos-Horta ve Aung San Suu Kyi'yi işaret etti.

Kürt Halk Önderi Öcalan'ın hiçbir kuşkuya yer vermeyecek şekilde bu liderler arasında yer aldığına vurgu yapan Bonk, "Onun sayesinde son yıllarda Kürt Özgürlük Hareketi askeri çözümlerden siyasi çözümlere evrildi” dedi.

Kürt Halk Önderi'nin, 2,5 yıl süren "barış süreci"nin mimarı olduğunu hatırlatan Bonk, konuşmasının devamında, "Kürtlerin büyük çoğunluğunun Abdullah Öcalan'ın arkasında olduğunu not etmek gerekir. 2006-2007 yıllarında 3,5 milyon Kürt, Abdullah Öcalan'ın siyasi liderleri olduğunu belirten bildiriye imza attı” dedi.

Bonk, Kürt Halk Önderi'nin Kürt-Türk çatışmasının sona ermesi ve sorunun barışçıl olarak çözülmesi için Kürt halkının güvenine sahip olduğunu ancak cezaevinde tecrit altında tutulduğu için bu misyonunu yerine getiremediğini kaydetti. Bonk, Kürt sorununa barışçıl bir çözüm getirilebilmesi için Kürt Halk Önderi'nin özgür olması gerektiğine vurgu yaptı.