GÖRÜNTÜLÜ

İsviçre'de Kürt Dil Bayramı kutlamaları

İsviçre'nin Lozan, Cenevre ve Gossau kentlerinde Kürt Dili Bayramı panel, seminer, Kürtçe ders ve Kürtçe ezgilerle kutlandı.

İSVİÇRE'DE KÜRT DİLİ BAYRAMI

15 Mayıs Kürt Dil Bayramı vesilesiyle İsviçre'nin Lozan, Cenevre ve Gossau kentlerinde etkinlikler düzenlendi. 

LOZAN

Kürt Dil Bayramı dolayısıyla Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nde (CDK) bir panel düzenlendi. Panelin moderatörlüğünü yapan Dilber Hema 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı’nı kutlayarak, Celalet Bedirxan'ın Kürtçe dilinin Latin alfabesine geçişinin bir devrim niteliğinde olduğu söyledi.

Panelde Kirmanckî ve Kurmancî üzerine sunumlar yapıldı. Kirmanckî üzerine konuşan Mürsel Yıldız, bu lehçenin Kürtçenin en eski lehçesi olduğunu belirtti. Kirmanckî lehçesinin 5 milyon Kürt'ün anadili olduğunu söyleyen Yıldız, "Kürtçenin lehçeleri arasında hiyerarşik bir düzen olmamalı. Lehçelerimizin önemi aynı düzeydedir” dedi.

Kurmancî lehçesi üzerine konuşan Yaqup Tilermenî ise dilin şiddete karşı sevgi ve dostluk dili olması gerektiğini ifade etti.

Panelin devamında, kullanılan dilin şiddetsiz iletişim aracı olarak kullanımının öneminden bahsedildi. Ardından Celadet Ali Bedirxan'ın hayatını anlatan kısa bir sinevizyon gösterimi yapıldı. 

Etkinlik CDK Lozan Kültür Komisyonu tarafından verilen temsili Kürtçe ders etkinliği ardından sona erdi.

CENEVRE

Cenevre kentindeki kutlama ise Mahatma Gandhi konferans salonunda düzenlendi.

Kutlama öncesi Siyasetçi Osman Özçelik ve İsviçre Kürt Enstitüsü Eşbaşkanı Fatma Şık'ın sunumlarıyla Kürtçe dilinin tarihi üzerine bir panel gerçekleştirildi.

Panelin ardından dengbêj divanı oluşturuldu. Kutlama, Kültür Komisyonu sanatçılarının sahne almasıyla devam etti.

GOSSAU

St Gallen kantonunda yaşayan Kurdistanlılar da Gossau kentinde aynı vesileyle Yazar Gernas Koçer’in katılımıyla bir seminer düzenledi.