İtalya’dan CPT’ye mektup: Milyonların talebine sessiz kalamazsınız!

Aralarında senatör, milletvekilleri, siyasi parti, hukuk bürolarının bulunduğu onlarca İtalyan isim ve kurum, CPT’ye mektup göndererek İmralı tecridine karşı harekete geçilmesini istedi.

CPT'YE MEKTUP

İmralı Cezaevinde ağır tecrit koşullarında tutulan ve kendisinden 4 yıldır hiçbir haber alınamayan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın içinde bulunduğu mutlak tecrit koşullarına ve İmralı’ya tek girme yetkisine sahip olan Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi’nin (CPT) tutumuna dönük uluslararası alandan tepkiler gelmeye devam ediyor.

Aralarında siyasi parti, hukuk kuruluşları, senatör, milletvekilli, gazeteci, yazar ve avukatların da bulunduğu İtalya’nın tanınan isimlerinin ve kurumlarının imzasını taşıyan bir mektup, İtalya-Zamanı Geldi: Öcalan’a Özgürlük Komitesi tarafından CPT Başkanı Dr. Alan Mitchell’ e gönderildi.  İmralı tecridine dikkat çekilen mektupta, CPT’ye sorumluluklarını acil bir şekilde yerine getirme çağrısı yapıldı. Komite ayrıca mektupla birlikte Abdullah Öcalan’a siyasi sığınmacı hakkı tanıyan Roma Mahkemesi’nin kararını da CPT Başkanı Dr. Alan Mitchell’e gönderdi.

Acil bir şekilde dikkate alınması gerektiği çağrısıyla gönderilen mektupta, komite hakkında şu bilgiler verildi:

“Komitemiz, Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılması konusunda İtalya'da binlerce dernek, hareket, siyasetçi, sendika örgütü, belediye başkanı, aydın ve sanatçının katılımıyla toplanan imzalar temelinde yürütülen faaliyetleri koordine etmektedir.

Kurumsal taahhüdümüz, İtalya Cumhuriyeti Temsilciler Meclisi ve Senatosu'na çeşitli önergeler ve sorular sunma şeklini almıştır. Bunun yanı sıra 17 İtalyan belediyesinin Abdullah Öcalan'a fahri vatandaşlık vermesi de bizim desteklediğimiz bir girişimdi. Hukuki düzeyde, komitenin bir parçası olan hukukçular ve avukatlar, Roma Mahkemesi'nin ikinci hukuk dairesi tarafından verilen ve Öcalan'ın İtalya'da siyasi sığınma hakkının Anayasa'nın 10. Maddesi temelinde tanındığı kararın uygulanmasını desteklemektedir.”

TECRİDİN BOYUTUNA DİKKAT ÇEKİLDİ

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın içinde bulunduğu tecrit koşullarına dikkat çekilen mektupta devamla şunlar kaydedildi:

“Milyonlarca Kürt tarafından meşru siyasi temsilcileri olarak görülen Kürt lider Abdullah Öcalan, son 38 aydır Türk devleti tarafından İmralı ada hapishanesinde iletişimsizliğin en uç noktasında tutulmaktadır. Bu yasa ve insanlık dışı tecritle Öcalan’ın, avukatları ve ailesi de dahil olmak üzere dış dünyayla hiçbir şekilde temas kurmasına izin verilmiyor. Öcalan’ın varlığından bile habersiziz.
Bu süre zarfında Türkiye, İmralı adasını 'yüzen bir tabuta' dönüştürmeye çalıştı. Şu anda 75 yaşında olan Öcalan, 25 yıldır hücre hapsi yoluyla zalimce işkenceye maruz bırakıldı ve son üç yıldır sağlığı hakkında hiçbir bilgi verilmedi. Yaşanılan durum, Öcalan’ın şu anda nerede olduğunu ve fiziksel durumunu doğrulamayı imkânsız hale getiriyor. Tüm bu tecrit, Sayın Öcalan’da ulusal seslerinin somutlaşmış halini gören milyonlarca Kürt için çok hassas bir konu haline gelmiştir.”

CPT'YE 'HAREKETE GEÇ' ÇAĞRISI

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın konumu ve içinde bulunduğu koşulların dikkate alınarak CPT’ye şu çağrıda bulunuldu:  

“Yukarıda belirttiklerimiz dikkate alınarak CPT olarak sizden harekete geçmenizi rica ediyoruz. CPT olarak, Türkiye de dahil olmak üzere Sözleşmeye taraf olan devletlerdeki tüm alıkonulma yerlerini ziyaret etme hakkına sahipsiniz. Bu hak, uzman ekibinizi İmralı'ya göndermenize olanak tanımaktadır; Türk hükümeti, Öcalan'ın tutulduğu yeri ziyaret etmeniz için size sınırsız erişim hakkı tanımalı ve sizinle özgürce iletişim kurabilmesi için kendisiyle özel olarak görüşmenize izin vermelidir.”

 Avrupa Konseyi (AK) Tüzüğünün 3. Maddesi olan "Avrupa Konseyi'nin her üyesi, hukukun üstünlüğü ilkesini ve kendi yetki alanı içindeki herkesin insan hakları ve temel özgürlüklerden yararlanmasını kabul etmelidir” ifadelerinin de hatırlatıldığı mektupta, son olarak şu ifadelere yer verildi:

“Öcalan, yirmi beş yıldır insan haklarından mahrum bırakılan ve üç yıldır avukatlarıyla görüşme ve ailesiyle konuşma hakkından mahrum bırakılan AK üyesi bir devletin vatandaşıdır.

Sizden tüm samimiyetimizle, Sayın Öcalan ile görüşmek ve sağlık durumunu kontrol etmek üzere İmralı adasına derhal bir heyet göndermenizi rica ediyoruz. Daha sonra, AK ve CPT'nin yükümlülüklerini yerine getirmek üzere, ailesi ve avukatları tarafından ziyaret edilmesine izin vermesi için Türkiye'yi teşvik ederseniz çok minnettar oluruz. Bu, milyonlarca Kürdü ilgilendiren acil bir insan hakları sorununun çözümüne yardımcı olacak ve aynı zamanda Türkiye'deki Kürt sorununa barışçıl bir çözüm bulunması için gerekli olan uzlaşma ruhunu da yenileyecektir.”

İMZACILARIN LİSTESİ

Zamanı Geldi: Öcalan’a Özgürlük Komitesi Sözcüsü, eski Senatör ve Hukukçu Giovanni Russo Spena tarafından CPT Başkanı Dr. Alan Mitchell’e gönderilen mektubun imzacıları şu şekilde:

"İtalya Demokratik Hukukçular Birliği

İtalya Yeşil Sol İttifak

Binlerce üyeli İtalyan Ulusal ARCİ Sivil Toplum Kuruluşu

Fabrizio De Sanctis: ANPİ Ulusal Sekreteri

Komünist Yeniden Kuruluş Partisi ve Avrupa Solu

Massimiliano De Conca: Flc Cgil Lombardia  Genel Sekreteri

COBAS Temel Komiteler Konfederasyonu

Progetto Diritti

CRED Demokrasi için Araştırma ve Geliştirme Merkezi

Angelo Bonelli: Yeşil Avrupa Ulusal Sözcüsü, Alleanza Verdi Sinistra Parlamento Üyesi

Nicola Fratoianni:  Sinistra İtalya Ulusal Sekreteri, Alleanza Verdi Sinistra Parlamento Üyesi

Luana Zanella: Temsilciler Meclisi'ndeki Alleanza Verdi Sinistra Grubu Başkanı

Peppe De Cristofaro: Senato Karma Grup Başkanı - Senatör Alleanza Verdi Sinistra

Marco Grimaldi: Temsilciler Meclisi Alleanza Verdi Sinistra Grubu Başkan Yardımcısı

Francesco Emilio Borelli:  Senatör Alleanza Verdi Sinistra

Ilaria Cucchi:  Senatör Alleanza Verdi Sinistra

Devis Dori:  Alleanza Verdi Sinistra Parlamento Üyesi

Francesca Ghirra:  Alleanza Verdi Sinistra Parlamento Üyesi

Aurora Floridia: Senatör Alleanza Verdi Sinistra

Tino Magni: Senatör Alleanza Verdi Sinistra

Francesco Mari: Alleanza Verdi Sinistra Parlamento Üyesi

Elisabetta Piccolotti: Alleanza Verdi Sinistra Parlamento Üyesi

Massimiliano Smeriglio: Avrupa Parlamentosu Üyesi Alleanza Verdi Sinistra S&D

Filiberto Zaratti: Parlamento Üyesi, Yeşil Sol İttifak

Maurizio Acerbo: Komünist Yeniden Kuruluş Partisi Ulusal Sekreteri

Anna Camposampiero: Komünist Yeniden Kuruluş Partisi/Avrupa Solu ve Avrupa Solu Yöneticisi

Avukat Marco Ugo Melano

Avukat Arturo Salerni

Avukat Simonetta Crisci

Francesco Troccoli:  Yazar

Avukat Cesare Antetomaso:  Ulusal Demokratik Hukukçular Birliği - Roma Şubesi Sözcüsü

Avukat Michela Arrecale

Fabio Marcelli: Hukukçu

Laura Ferraro Schrader:  Gazeteci, Yazar

Diego Schrader:  Sosyal ve Sağlık Eğitimcisi

Valeria Schrader:  Coriano Belediyesi (RN)

Franco Ferraro, Girişimci

Avukat Luigi Galloni: Demokratik Hukukçular - Roma

Avukat Effiong L. Ntuk  

Dr. Giliola Corradi

Avukat Aurora d'Agostino

Stefano Galieni:  PRC-S.E. Ulusal Sekreterliği Koordinatörü

Eleonora Forenza: Avrupa Sol Sekretaryası

Elena Mazzoni: Resp Ambiente ve Roma Sekreteri, PRC-S. E."