Almanya yeni ‘Uyum Planı‘nı hazırlıyor

Almanya’da hükümet, göçmenlerin uyumunu ülkeye gelmeden önce başlatacak bir planı hayata geçirmek istiyor.

Başbakan Angela Merkel’in ve Federal Göç Mülteciler ve Uyum Temsilcisi Annette Widmann-Mauz’un da aralarında olduğu çok sayıda yetkilinin katıldığı Uyum Zirvesi’nde yüzü aşkın öneri öne çıktı.

83 milyon nüfuslu ülkede 2019 itibariyle kendisi veya ebeveynlerinden en az bir kişinin göçmen kökenli olduğu bireylerin sayısı 21 milyonu aşıyordu. Bu nüfusun yarıya yakını Alman vatandaşlığına sahip.

YÜZÜ AŞKIN ÖNERİ BEŞ AŞAMALI PLANDA

Her yıl yüzbinlerce ek göçmenin gelmemesi halinde yaşlanan ve doğum oranı düşen nüfus nedeniyle hem demografik hem de ekonomik olarak çökmesi kaçınılmaz olan Almanya’da ‘uyum sorunu’ ise yıllardır tartışılıyor. Dil ve kültürel uyum sorunlarının yanı sıra göçmenlerin halen fırsat eşitliğinden yararlanma noktasında ciddi sorunların yaşandığı da biliniyor.

Federal hükümet ise, uyum sorununu yeniden gündemine aldığını göstermek istiyor. Dün düzenlenen Uyum Zirvesi’nde ‘beş aşamalı’ olarak yüzü aşkın öneri içeren bir Uyum Planı’nın netlik kazandığı bildiriliyor. Önceki yıllarda eyaletler, belediyeler ve partner kuruluşların da katıldığı uyum zirvelerinden çıkan sonuçları da içeren plan, göçmenlerin Almanya’ya gelişlerinden önce bilgilendirme ve uyum çalışmalarının arttırılmasını öne çıkarıyor.

ALMANYA’YA GELMEDEN DİL ÖĞRENME VE ÜLKEYİ TANIMALARI AMAÇLANIYOR

Planda öne çıkan öneriler arasında özellikle kalifiye göçmenlerin Almanya’ya gelişini kolaylaştırmak için hedef ülkelerde bilgilendirme çalışmalarının arttırılması bulunuyor. Bunun yanı sıra ülkeye gelecek göçmenlerin henüz kendi ülkelerinde iken Almanca öğrenmeleri, Almanya’daki günlük yaşama dair bilgilerin sunulması ve diplomalarının denkliklerinin alınması da öneriler arasında.

Üçüncü aşama olarak sunulan önerilerin temel hedefi olarak ise, Almanya’ya gelen göçmenlerin iş dünyasına uyumu ve toplumsal konularda daha fazla angaje olmalarını sağlamak gösteriliyor.

Göçmenlerin sağlık, kültür, medya ve spor gibi alanlarda daha fazla yer almalarını sağlayacak önlemler ise, planın dördüncü aşamasında öngörülüyor. Ayrıca göçmenlerin vatandaşlık hakları, siyasi bilinçlenme ve siyasete katılımın yanı sıra özel ve kamusal sektöre giriş şanslarının arttırılması da planlanıyor.

Hükümetin ‘Uyum Planı’nın son olarak göçmenlere yönelik ayrımcılık ve ırkçılıkla mücadele gibi başlıklarda önerilerinin olduğu belirtiliyor.