Berlin’de Şengal protestosu

Şengal’e yönelik tehditler Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlenen bir eylemle protesto edildi.

Tevgera Ciwanên Şoreşger (TCŞ) ve Tevgera Jinên Ciwan ên Têkoşer (TekoJIN)’ın “Dem dema parastina xweseriya Şengalê ye” yapılan eylem Alexanderplatz’da düzenlendi.

Freie Kurdische Gemeinde - Berlin, Berlin Dest-Dan Kadın Meclisi üye ve yöneticilerinin de katıldığı eylem, Kürdistan şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

KNK’nin Şengal’e ilişkin yaptığı açıklamanın okunmasıyla devam eden eylemde Alman siyasetçi Dr. Nick Brauns bir konuşma yaptı.

Şengal’e yönelik tehditlerin işgal girişimi olduğunu belirten Dr. Brauns, “Şengal ve Êzidîler yalnız değildir” dedi.

KDP ve Türkiye’nin bu saldırılarda rolü olduunu da vurgulayan Dr. Brauns, Şengal Direniş Birlikleri’nin meşru bir güç olduğunu, Şengal Êzidî Halk Meclisinin özerk yapısıyla meşru olduğunu belirtti.

PYD Berlin temsilciliği adına konuşan Siliman Hajo, KDP’nin önce ismi içindeki Kürdistan sözcüğünü çıkarması gerektiğini belirtti.

KDP’nin Şengal’in işgal planı içindeki rolüne değinen Hajo, “Dün Şengal’den kaçanlar, bugün hangi yüzle Şengal’i alacağız diyorlar” diyerek tepki gösterdi. İşgal planının sadece Şengal ile sınırlı olmadığını belirten Hajo, “Bu plan ile Tuz Hurmatu’dan Rojava sınırına kadar Kürdistan işgal edilmek isteniyor. Garê’de yenilenler Şengal’de öç almaya çalışıyor” ifadelerini kullandı.

Eylemde sık sık, “Bijî Serok Apo”, “Bijî berxwedana Garê”, “Bijî berxwedana gerîla”, “Bijî berxwedana Şengalê”, “Schluss mit der massacre in Kurdistan”, “Alle besetzar raus aus Kurdistan”, “Hoch die Internationale Solidaritat” ve “Bi Hev Re Serhildan” sloganları atıldı.