Bern'de Maraş Katliamı anması

İsviçre'nin Bern kentinde, Maraş'ta 19-26 Aralık 1978 tarihlerinde devlet odaklı faşistler tarafından gerçekleştirilen Alevi-Kızılbaş katliamında hayatını yitirenler anıldı.

Bern Alevi Dergahı tarafından Bern Europaplatz Dinler Merkezi'nde gerçekleştirilen etkinliğe birçok dost ve devrimci kurum katıldı.

Program, Maraş katliamında hayatını kaybedenler için düzenlenen bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Ardından, katliamın iç yüzünü anlatan bir sinevizyon gösterisi izlendi.

Etkinlikte bir dakikalık saygı duruşu ardından konuşan yazar ve siyasetçi Aziz Tunç, bu katliamların birer devlet tercihi olarak gerçekleştirildiğini belirtti.

Tunç'un açıklamalarından öne çıkan başlıklar şunlar:

- Her katliamın devlet tercihi olduğunu ve bu katliamların Maraş'tan Paris'e, cezaevlerinden Roboski'ye kadar aynı zihniyetin ürünü olduğunu belirtti.

- Devletin, ezilenlerin özgürlük mücadelesini hazmedemediğini ve bu nedenle katliamları gerçekleştirdiğini ifade etti.

- Maraş'ta Kürt'ü anımsattığında akla gelenin Alevi, Alevi denildiğinde akla gelenin Kürt olduğunu söyledi. Devletin bu topraklarda barış içinde yaşamak istemediğini ve bu nedenle katliamları gerçekleştirdiğini belirtti.

- Maraş katliamını gerçekleştirenlerin devletin milli istihbarat kurumu içinde planladığını, organizasyonunu ise Şahap Omriş Enver Altaylı'nın yaptığını, Jandarma Genel Komutanı Sedat Celasun'un da katliamın uygulanmasına yardımcı olduğunu söyledi.

- Bu bilgilerin Ecevit'in arşivinden elde edildiğini ve katliamları gerçekleştiren birçok ismin hala hayatta olduğunu belirtti.

Program, Zakir Ali Matur'un deyişleri ve ağıtlarıyla sona erdi. Anma etkinliği, "Unutmadık, Unutturmayacağız" mesajıyla katılımcılara duygusal anlar yaşattı.