Devrim şehitleri Bern’de anıldı

Birhat Buldan (Şahan Gever), Roni Welat (Şervan Hesen) ve Feryat Buldan (Yılmaz Cilo) için İsviçre’nin Bern kentindeki Demokratik Kürt Toplum Merkezi lokalinde İsviçre Şehid Aile Kurumu (KOMAV) öncülüğünde bir anma gerçekleştirildi.

HPG tarafından 28 Kasım'da şehadeti açıklanan Birhat Buldan ve 24 Kasım'da Türk devletinin Minbic'te gerçekleştirdiği hava saldırısında şehit düşen Feryat Buldan ve Rojava’da şehid Şervan Hesen, İsviçre’nin Bern kentinde bir tören ile anıldı. Bern Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nde düzenlenen tören, devrim şehitleri için yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.


Anmada ilk olarak İsviçre KOMAV adına Sadet Kuran bir konuşma yaptı. Kuran şehitlerin ölümsüz olduğunu ve onların mücadelesine sahip çıkacaklarını belirterek “Hepimiz kendimize şunu sormalıyız. Biz bu şehitlere nasıl sahip çıkacağız. Şu an cezaevlerinde Önder APO’ya uygulanan tecrite karşı açlık grevleri sürüyor. 3 yıldır hiç bir haber alınmıyor. Artık nefes alamaz hale geldik. Halkımız Önderliğimize ve şehitlere sahip çıkacaktır. Yaşlı genç demeden her zaman alanlarda olmalıyız. O zaman şehitlerimizin mücadelesine sahip çıkarız” dedi.

ACIMIZ DA ÖFKEMIZ DE BÜYÜK

Şehid aileleri adına Buldan ailesinden Nizar Buldan bir konuşma yaptı. Buldan, acı ve öfkelerinin büyük olduğunu belirterek “ Aile olarak acımız büyüktür. Tabi bu acının yanında işgalci güçlere karşı öfkemizi de kinimizi de büyütüyor. Bugün buraya gelen bütün halkımız acımızı hafifletiyor. Bijî Rêber APO, Yaşasın Kurdistan Özgürlük mücadelesi. Şehid namirin” dedi.

Anmaya katılan PYD temsilcisi Abbas Ömer de Türk devletinin insansız hava araçlarıyla Rojava devriminin öncülerini hedef aldığını vurgulayarak “İşgalci Türk devleti devrimin öncülerini hedef alıyor. Rojava devrimi bütün halklar açısında bir örnektir. Bizler ne olursa olsun bu devrime sahip çıkacağız” dedi.

KURDISTAN İŞGAL ALTINDA

Anmaya katılan Kongra-Gel Eşbaşkanı Remzi Kartal yaptığı konuşmada şehidlerin sayesinde bugünlere geldiğini belirterek “Öncelikler başta değerli ailelerimiz olmak üzere Kürt halkının başı sağolsun. Şehitlerin önemi var. Onların önemi, yok sayılan, parçalanan bir ülke gerçekliğinden geliyor. Uluslararası güçlerin desteklediği Kurdistandaki sömürgeciler halkımızı katliamlarda geçirmesine karşı onlar direniyor. Bu güçler biz Kürtleri de parçalamak istiyorlar ve halen bu saldırılar devam ediyor. Bu biçimde bir halk kuşatmaya alınmış. Bu egemen güçlerin siyasetidir. Bu kapitalist modernitenin politikasıdır. Bütün isyanların kanla bastırılmasında da bu güçler işgalcileri desteklemiştir ” dedi.

ÖNDER APO’YA ÖZGÜRLÜK KAMPANYASINA KATILALIM 

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan için Kürt dostlarını başlattığı “Öcalan’a Özgürlük, Kürt sorununa siyasi çözüm” kampanyasına da değinen Kartal “Önder APO’da 3 yıldır haber alınamıyor. Kürt dostları bir kampanya başlattı. Hepimiz bu kampanyayı aktif bir biçimde desteklemeliyiz. Bu kampanyayı başarıya ulaştırmak için elimizden geleni yapmalıyız” dedi

MAXMUR KAMPINDA DİRENİŞ SÜRÜYOR 

Mahmut Rüstem Cudi kampında yaşayanların durumuna dikkat çeken Kartal kendi topraklarında sürgün olarak yaşamlarını sürdürmek kolay olmadığını ifade etti. Kartal “Maxmur’da yaşamlarını sürdürenlerin mücadelesi iyi anlamak lazım. Sadece mücadele olarak bakmamak lazım. Orada yaşayanlar yeni bir yaşamı örgütlemek için çok ciddi bir çaba gösteriyorlar. Kendi imkanlarıyla, işgalcilerin saldırıları altında yaşamlarını idame ettiriyorlar” dedi.

PKK ZORU BAŞARDI

Kürt halkının yüzyıllardı katliamla karşı karşıya olduğunun altını çizen Kartal “PKK şehitleri diğer halkların şehitlerinden farklıdır. Bütün bu katliamların yaşandığı, yok sayılan bir ülkenin mücadelesini sürdürmek, umut ve inanç yaratmak kolay değildir. Bunun içinde bu şehitler huzurunda konuşmak kolay değildir. Onları hissetmek, onların mücadelesine anlam vermek gerekir. Başta şehit ailelerimiz olmak üzere Kürt halkının başı sağ olsun” dedi.

Konuşmalardan sonra hazırlanan sinevizyon gösterildi. Yine etkinlikte Yılmaz Cilo'nun anne ve babası anma için yolladığı video mesaj gösterildi. Anma “Şehid namirin” sloganıyla sona erdi.