HPG gerillasını Türk devletine soran Almanya yanıt alamadı

Alman hükümetinin 15 Haziran 2023’te iki arkadaşıyla birlikte şehit düşen HPG gerillası Azad Şergeş’i Türk devletine sorduğu ancak hiçbir yanıt alamadığı ortaya çıktı.

15 Haziran 2023 günü Kurdistan Özgürlük Gerillası’nın üstlenme alanlarından olan Xakurkê’ye bağlı Girê Şehîd Şahîn Direniş Alanı’nda Türk devletinin işgal saldırılarına karşı verilen direnişte şehit düşen 3 HPG gerillasından birisi Alman devrimci ve enternasyonalist Azad Şergeş (Thomas Johann Spiess) idi.

Almanya’nın Mainburg kentinde dünyaya gelen ve 2016 yılında Kurdistan Özgürlük Gerillası saflarına katılan Azad Şergeş’in şehadetine ilişkin geçtiğimiz günlerde Sol Parti milletvekilleri hükümetin yanıtlaması talebiyle Federal Meclis’e bir soru önerisi vermişti.

‘TÜRKİYE VE IRAK’A SORDUK’

Sol Partili Gökay Akbulut’un öncülüğünde hazırlanan soru önerisine Olaf Scholz’un başbakanlığındaki hükümetten yanıt geldi. Thomas Johann Spiess’e ilişkin bilgileri medyadan duyduklarını belirten Berlin hükümeti, resmi olarak Türkiye ve Irak’tan bir açıklama yapılmadığına dikkat çekti.

Federal hükümet adına Dışişleri Bakanlığı’nın verdiği yanıtta devamla, Thomas Johann Spiess’e ilişkin basında çıkan haberlerin doğru olup olmadığı, birçok kanaldan Türk ve Iraklı yetkililere sorulduğu aktarıldı. Ancak Alman hükümetinin HPG gerillasına ilişkin ne Ankara ne de Bağdat’tan hiçbir yanıt alamadığı ifade edildi.

‘TÜRKİYE’YE ‘KRİTİK’ SİLAHLAR VERMİYORUZ’

Türk devletinin askeri operasyonlarına Almanya ile diğer NATO üyesi ülkelerin destek verip vermediğine dair Sol Parti’nin sorusuna ise, Scholz hükümeti “Bu konuda elimizde herhangi bir bilgi yok” dedi.

Ancak Türk devletinin Güney Kurdistan topraklarında sürdürdüğü işgal saldırılarında Alman yapımı silah ve askeri malzemelerin kullanılıp kullanılmadığına ilişkin soruya şu dikkat çekici yanıt verildi: “Federal Hükümet, sınırlı ve sorumluluk sahibi bir silah ihracatı siyaseti yürütüyor. Bundan dolayı Kürt savaşı veya bölgedeki askeri operasyonlar bağlamında, son yıllarda Türkiye’ye hiçbir kritik silah satışına izin verilmiyor.”