Katledilen Halim Dener'in 30’uncu yılında anma gösterisi

Alman polisi tarafından katledilen Halim Dener'in 30. şehadet yıl dönümünde "Mücadeleleri Birleştirmek" adı altında gerçekleştirilen anma etkinliğine yaklaşık bin 600 kişi katıldı.

HALİM DENER VE PKK YASAĞI

Almanya'da 30 yıl önce katledilen Kürt genci Halim Dener‘i anmak ve "Mücadeleleri birleştirmek" sloganı altında gösteri yapmak amacıyla yaklaşık bin 600 kişi Hannover'de bir araya geldi.

Steintor'da başlayan etkinlikte birçok katılımcı Halim Dener'in katledildiği yerde mumlar, çiçekler ve resimler bıraktı.

Etkinliğin açılış konuşmasını şehit Halim Dener'in kardeşi Aydın Dener yaptı. Gösterinin önemini vurgulayan Aydın Dener‘in, “Bu gösteri değerli çünkü Halim’in unutulmadığını gösteriyor” sözleri katılımcılar tarafından "Şehîd Namirin“ sloganı ve alkışlarla desteklendi.

Rote Hilfe adına yapılan konuşmada, Almanya Federal Cumhuriyeti tarihinde polis şiddetinin diğer kurbanları olan Ahmat Ahmat ve Lamin Touray’ı anıldı.

Halim Dener Kampanyası adına ise, resmi ve onurlu bir anma yeri oluşturmanın önemine dikkat çekildi ve 30. ölüm yıl dönümünde bir bilgilendirme tabelası koyma kararını uygulamayan Hannover yetkilileri eleştirildi.

Gösteriye öncülük eden kadın ve gençlik blokları Halim Dener‘in fotoğraflarını taşıdır. Sık sık PKK, YPG ve YPJ sembolleriyle süslenmiş balonlar gösterilerek, bu sembollerin Almanya'da yasaklanması protesto edildi. Üniversitedeki bir inşaat iskelesinde dev bir PKK bayrağı açıldı ve buna piroteknik gösteriler eşlik etti. Gösteri rotası boyunca semboller duvarlara spreylendi. Kimi semboller Alman polisi tarafından çöp torbalarıyla kapatıldı.

Klagesmarkt'taki ara miting sırasında, Türk Konsolosluğu'nun önünde "Gemeinsam kämpfen (Birlikte Mücadele - Öz Yönetim ve Özerklik için)" adına konuşan bir kişi, Almanya devletinin PKK yasağı nedeniyle tüm Kürtlerin öz örgütlenmesi ve faaliyetlerinin Kürt = PKK = Terör denklemiyle genel bir şüphe altında tutulmasının demokrasi dışı olduğuna dikkat çekerek PKK yasağının kaldırılmasını talep etti.

Kapanış mitingi ise Halim-Dener-Platz'da gerçekleşti ve katılımcılar adalet ve tanınma taleplerini yenilediler. Gösterinin barışçıl geçmesine rağmen polisin keyfi baskısı yaşandı. Gösteri sırasında üç, sonrasında ise iki kişi daha gözaltına alındı. Ayrıca, Limmerstraße ve Dornröschenbrücke'de kontroller yapıldı.

Gösteriye katılanlar, Halim Dener'in anısını canlı tutmaya devam ettiklerini belirterek, Halim Dener için adalet talebini yineledi.