Katliamları protesto için 13 Mart’taki eyleme katılım çağrısı

Demokratik Yerel Dernekler Platformu, 12 Mart’ta gerçekleştirilen Halepçe, Gazi, Qamişlo’da gerçekleştirilen katliamları protesto etmek amacıyla 13 Mart günü Frankfurt’ta yapılacak eyleme katılma çağrısında bulundu.

Demokratik Yerel Dernekler Platformu, Halepçe, Gazi ve Qamişlo katliamlarını yıldönümünde protesto etmek amacıyla 13 Mart günü Kaiser Sack Frankfurt adresinde saat 14.00’da düzenlenecek eyleme katılım çağrısı yaptı.

Yapılan açıklamada şunlar belirtildi: “Yaşadığımız coğrafya, uluslararası çıkar ilişkilerinin yarış ve savaş sahasıdır. Bu sebepten senenin 365 günü, 52 haftası ve 12 ayı soykırım ve katliamların tabelası gibidir.

Ortadoğu halklarını inanılmaz baskı ve zulme mahkum eden bölge devletleri, dünyanın egemen sistemlerinin partneridirler. Bu nedenle Ortadoğu’da yaşanan, katliam, soykırım, baskı ve zulüm gibi insanlık dramına dünya sessiz kalır. Çünkü belirttiğimiz gibi, bu saha çıkarların yarış ve savaş sahasıdır. İnsan hakları, demokrasi ve insanlık değerleri, devletlerin çıkarları karşısında anlamını yitirdiği coğrafyadır Ortadoğu.

Ortadoğu’yu Üçüncü Dünya Savaşı’nın merkezi haline getiren, bu sahadaki diktatörleri dokunulmaz kılan, yine uluslararası egemen güçlerin sahadaki çıkar hesaplarıdır.

Saddam Hüseyin, 16 Mart 1988 tarihinde Kürt halkı üzerine zehirli kimyasal gaz bombaları yağdırırken, dünya ölüm sessizliğine gömülmüştü. Bu saldırıda 5 bin kişi hemen hayatını kaybetmişti. Halepçe soykırımını yapan Saddam, ABD ve Avrupa’nın iyi bir partneriydi. Bu soykırımda kullanılan gaz Avrupa menşeilidir; tıpkı Türk devletinin 1937-38 tarihinde Hitler Almanya’sından alarak Dersim soykırımında kullandığı zehirli gazlar gibi.

12 MART 2004 QAMIŞLO KATLİAMI

12 Mart 2004 tarihinde Kürt halkına karşı Qamişlo’da katliam gerçekleştiren Baas rejimi de Avrupa’nın partneriydi.

Bir futbol maçı sırasında çıkan olaylarda yaşamını yitiren 8 kişi için düzenlenen cenaze törenine saldıran Baas güçleri, 52 kişiyi katletti, binlerce kişiyi yaralandı, iki bin kişiyi de tutukladı. Kürtleri katliamdan geçiren Baas rejimi o dönem başta Fransa ve İngiltere olmak üzere, Avrupa’nın yakın partneriydi.

NATO üyesi, AB’nin vazgeçilmez Ortadoğu partneri Türk devleti, Kürtlere, Ermenilere, Alevi ve azınlık Hıristiyan inanç sahibi kesimlere karşı katliam ve imha politikasını bir asırdan beri sistemli yürütüyor. Bu insanlık düşmanı politikalarını uygulamada, Avrupa’nın tam desteğini almıştır.

12 MART 1995 GAZİ KATLİAMI…

Bugünkü toplantımızın amacı, bir devlet projesi olarak 12 Mart 1995'te Gazi semtinde (İstanbul ilçesi) ağırlıklı yaşayan Kürt-Alevilere ve demokratik güçlere yönelik gerçekleşen katliamı hatırlatmaktır.

1993 Sivas Katliamı’ndan 2 yıl sonra, 12 Mart 1995’te yine Kürt Alevilerin yoğun yaşadığı Gazi Mahallesi’nde bir katliam gerçekleştirildi. Bu, 1978’de Maraş, 1980’de Çorum Katliamı’nın devamıydı. Bu üç katliam da devletin resmi olmayan paramiliter güçleri ve resmi kolluk kuvvetlerinin ortak gerçekleştirdikleri bir katliamdı.

Gazi Mahallesi’nde üç kahvehane ve bir pastaneyi tarayarak katliam yapan katillerden kaçarak, Karakola sığınmaya çalışan halkı polisin taraması sonucu 22 kişi öldü, 300 kişi yaralandı. Bu katliamları planlayan ve uygulayan, DAİŞ terörüne ev sahipliği yapan, DAİŞ teröristlerini dünya insanlığına ve demokratik sistemlerine saldırtan Erdoğan-Bahçeli ikilisinin başında olduğu, AB ve NATO’nun şemsiyesini kullanan Türk devletidir.

 Avrupa’nın demokrasi güçlerine ve demokratik sistemlerine çağrımızdır:

-Türk devleti bölgesel savaşların ve toplumsal huzursuzluğun kaynağına dönüşmüştür!

-Kürtlere karşı katliam ve soykırıma varan bir savaş politikası yürütüyor!

-Demokrasiyi son kırıntısına kadar yok ederek, dinci-ırkçı devleti yeniden kuruyorlar!

-Bu devlet formu her türlü demokratik değere, insan hak ve özgürlüklerine düşmandır!

-Avrupa demokrasisine ve demokratik değerlerine karşıdır!

-Terör devletine dönüşen Erdoğan-Bahçeli devletinin sığındığı korunak olmayın!

Avrupa demokratik kamuoyuna çağrımızdır:

-DİTİP, Osmanlı ocakları, MHP’li ülkü ocakları gibi faşist, ırkçı ve kökten dinci yapılanmaları ülkenizde barındırmayın!

-Bu kurumlar AKP devletinin Avrupa ülkelerindeki terör yuvalarıdır!

Erdoğan ve Bahçeli İnsanlığa karşı işledikleri suçlardan dolayı yargılanmalıdır!”

Eylemi düzenleyen dernekler şöyle:

Dersim İnşa Kongresi (DİK), Almanya Alevi Demokratik Dernekleri Federasyonu (FEDA), Maraş Demokratik Dernekler Federasyonu (MARDEF), FCDK-KAWA Hessen-Saarland, Dersim Soykırım Karşıtı Derneği, Malatya Kürecik İnisiyatifi, Kormeşliler Derneği, Koçgirililer Derneği, Orta Anadolu Kürtleri Platformu (PKAN), Karakoçan İnisiyatifi, Xınıs Derneği.