Kayyum faşizmine uluslararası tepki

DEM Partili Colemêrg belediyesinin kayyumla gasp edilmesine uluslararası alandan tepkiler geldi.

31 Mart yerel seçimlerinde Colemêrg halkının oylarıyla seçilen eşbaşkan Mehmet Sıddık Akış’ın gözaltına alınması ve sonrasında belediyeye kayyum atanmasına tepkiler sürüyor. 

İspanya, İsviçre, Almanya, Hollanda’da bulunan siyasetçi ve aydınlar Colemêrg’in Halkların Eşitlik ve Demokrasi (DEM) Partisi'nden seçilmiş Belediye Eş Başkanı Mehmet Sıddık Akış'ın gözaltına alınmasını ve yerine hükümet tarafından kayyum atanmasını kınadı.

NACHO SÁNCHEZ AMOR: HALKIN İRADESİNİN HİÇE SAYILMASIDIR

Avrupa Birliği Türkiye Raportörü Nacho Sánchez Amor  Colemêrg’e kayyum atamasını şiddetle eleştirerek demokratik ilkelere yönelik bariz bir saldırı olarak nitelendirdi.

Raportörü Nacho Sánchez Amor "Bu, demokratik ilkelere yönelik açık bir saldırı ve halkın iradesinin tamamen hiçe sayılmasıdır" dedi. "Bu, Türk hükümeti için (AB) üyeliğinin yeniden canlanması umudunu yıkmanın en hızlı yoludur."

MAX LUCKS: KINIYORUM

Türkiye-Almanya Parlamentolar arası Dostluk Grubu Başkanı ve Yeşiller Partisi üyesi  Akış'ın 31 Mart yerel seçimlerinde Hakkari'deki seçmenler tarafından demokratik bir şekilde seçildiğini vurgulayan Lucks, kayyum atamasının demokratik olmadığının altını çizdi: “Son seçimlerde #Hakkari halkı #DEMParti adayını belediye başkanı olarak seçti. Demokrasi budur. Görevden alınması demokrasi değildir ve bunu kınıyorum. Mehmet Sıddık Akış'ın yanındayız, #Türkiye'deki tüm demokratların yanındayız.”.

ÖZLEM ALEV DEMİREL: BU DEVLET KEYFİLİĞİNE MÜSAMAHA GÖSTERİLMEMELİDİR

Avrupa Parlamentosu Sol Grup üyesi Özlem Alev Demirel DEM Parti dış ilişkiler temsilciliğinin paylaşımını alıntılayarak şunları yazdı: “Erdoğan bir kez daha Kürt halkının iradesine ve seçim sonuçlarına saygı göstermiyor. Hakkari'nin seçilmiş belediye başkanı bugün görevden alındı ve yerine kayyum atandı. Bu devlet keyfiliğine müsamaha gösterilmemelidir.”

KATİ PİRİ: KAYYUM DEMOKRASİ DEĞİL

Hollanda Parlamentosu Yeşil Sol Parti milletvekili Kati Piri dijital medya hesabından yaptığı açıklamada kayyum atamanın demokrasi olmadığı vurguladı: ”Erdoğan, partisine oy verdiğiniz sürece demokrasinin gayet iyi olduğuna inanıyor. Hakkari halkı daha iki ay önce Kürt belediye başkanı Mehmet Sıddık Akış'ı seçti. Onu tutuklamak ve yerine kayyum atamak demokrasi değildir.”

BASTA!: MUHALAFET VE DEMOKRASİ İÇİN TEHLİKELİ

İsviçre sol kanat ekolojik partisi Basels starke Alternative (BastA!- Basel'in güçlü alternatifi) dijital medya hesabından şu paylaşımda bulundu:“Bu sabah #Hakkari Belediyesi'nin seçilmiş eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış gözaltına alındı. AKP/MHP hükümeti zoraki yönetim sistemini devam ettirmek istiyor. Bu tüm muhalefet partileri ve dolayısıyla demokrasi için bir tehlikedir.”

FLACH: ZORLA ATAMA

Yazar Anja Flach: “Türk hükümeti Colemêrg Belediye Eş Başkanı Mehmet Sıddık Akış'ı görevden aldı ve yerine zorla bir yönetici atadı. DEM yönetimi bu hamleyi seçmen iradesine karşı bir başka darbe olarak nitelendirerek kınadı ve protesto gösterileri düzenleyeceklerini duyurdu.”

Yazar Martin Glasenapp: “Bugün erken saatlerde, Kürt şehri Hakkari'nin %48,9 oyla seçilen belediye başkanı Mehmet Sıddık Akış tutuklandı ve yerine bir Erdoğan valisi atandı. Suçlama: "terörizm". 2019 seçimlerinden sonra Türkiye'de birçok Kürt belediye başkanı görevden alındı.”