KCDK-E: Mart katliamlarının sorumlusu Irak, Suriye, Türkiye'dir

Gazi, Qamîşlo ve Halepçe'de katledilenleri anan KCDK-E Eşbaşkanlık Divanı, sorumluların Irak, Suriye ve Türkiye devletleri olduğunu belirtti.

KCDK-E Eşbaşkanlık Divanı, Gazi, Qamîşlo ve Halepçe katliamlarının yıl dönümünde yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, "Irak’taki Halepçe, İstanbul’daki Gazi olayları ve Suriye’de Qamîşlo’da yaşanan katliamlar ve kayıpların sorumluları Irak, Suriye ve Türkiye diktatörlerdir" denildi.

'İNSANLIĞI BİTİRDİLER!'

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"1988'de diktatör Saddam'ın Halepçe'de Kürtlere karşı kimyasal silah kullandığı, Kanlı Cuma'dır Halepçe Katliamı. Kürt halkına yapılmış kanlı bir soykırım olarak tarihe geçmiştir. 5000’e yakın insan ölmüş, binlerce sivil yaralanmış, acıları, yaraları kapanmamış bir katliam, hafızlardan silinmemiş bir soykırımdır.
12 Mart 1995 tarihinde Alevi halkının yoğun yaşadığı Gazi Mahallesi'nde kahvehanedeki günahsız sivillere yapılan silahlı saldırı-katliam ve sonrasında tüm bölgeye yayılan provokasyonun ardından üç gün boyu süren eylemler sonucunda 22 kişi insafsızca katledilmiştir. Polise karşı koyanlar yargısız infazlara kurban gitmiş, yargılanmış, ceza almıştır fakat olayların başlamasına neden olan tetikçiler her zaman olduğu gibi yargılanmamıştır. Ölenlerin yakınları 22 yıldır acı çekmektedir.

12 Mart 2004 tarihinde Qamîşlo kentinde iki futbol takımının karşı karşıya geldiği maçta rejimin uygulamalarını, baskı ve işkencelerini, sloganlarla protesto eden binlerce Kürt sokaklara çıktı. Rejim demokratik protestolara insafsız bir saldırı ve katliamla karşılık verdi. 52 masum hak arayan Kürt katledildi. Yüzlerce kişi yaralandı ve tutuklandı.

Gazi’de, Qamîşlo’da ve Halepçe'de yaşananlar, insanlığın bittiğini, hukukun ayaklar altına alındığı ve faşist iktidarların dünyamızı ne hale getirdiğini ortaya koymuştur.

'GÜNÜMÜZDE DE KATLİAMLARI SÜRÜYOR'

Gazi'de, Qamîşlo'da ve Halepçe'de yurtsever halkımızı katleden bu iktidarlar katliam ve soykırımlarına günümüzde de devam etmektedir. Tarih bu insanlık dışı katliamları mahkûm edecektir.

Yakın geçmişte yaşanan Şengal jenosidi ve katliamlar bu insanlık dışı barbarlığın devam ettiğini bize göstermiştir. Mazlum Êzidî halkımız barbar DAİŞ çetelerinin katliamlarına maruz kalmıştır. Êzidî kızları, kadınları alçakça pazarlanmış ve her türlü cinsel işkenceye maruz kalmıştır.

Bugün yine Irak devletinin verdiği ültimasyonla Şengal asayişini devre dışı bırakma, Êzidî halkının kendi iradesiyle oluşturduğu meclisin işlevsiz kılınması hedeflenmektedir.  Êzidî halkını DAİŞ çetelerinin eline terk eden işbirlikçi KDP, Irak devleti ve soykırımcı Türk devletiyle kol kola girerek Şengal’i işgal etme planları peşindedir. Şengal halkı işgal direnişine karşı ayaktadır.


Gazi’de, Qamîşlo’da, Halepçe’de, Şengal’de yaşanan zulmü ve soykırımı yeniden yeniden kınamak, insanlık hafızasına yeniden hatırlatmak insanlık görevimizdir. İşgalci Türk devleti ve bölge sömürgeciliğine karşı mücadele için hafızamızı tazelememiz, katliamları tekrar tekrar kınamamız gerekmektedir.
KCDK-E olarak Gazi, Qamîşlo ve Halepçe katliamlarını kınıyor ve yine işgale ve zulme karşı direnen halkımızı özgürlükleri için direnişini yükseltmeye çağırıyoruz."