GÖRÜNTÜLÜ

Kürt ulusal konferansı çalışmalarına start verildi

Brüksel’de bir araya gelen Kurdistani parti ve örgüt temsilcileri, soykırım saldırılarına karşı Kürt ulusal birliğinin aciliyetini belirterek, ulusal konferans çalışmalarının startını verdi.

KÜRT ULUSAL KONFERANSI ÇALIŞMALARI

Kurdistani parti ve örgütlerden oluşan diplomasi komitesi, Kurdistan Ulusal Kongresi (KNK) öncülüğünde 28’nci kez bir araya geldi. 

Brüksel’de bulunan KNK merkezinde yapılan toplantıya Başûr, Rojhilat, Bakur ve Rojavayê Kurdistan parti temsilcilerinin yanı sıra Mihemed Emîn Pencewînî, Tahir Kemalizade ve akademisyen Şivan Seîd gibi şahsiyetler de hazır bulundu. 

Toplantıda Kürt Ulusal Konferansı tartışmalarının yanı sıra Ortadoğu, Kurdistan ve dünyadaki siyasi gelişmeler ele alındı. 

Toplantıda Kürt sorununun çözümü ve Kürtlerin birliğinin tartışılacağı bir konferansın kısa sürede gerçekleştirilmesi çalışmalarına hız verilmesi ve  konferans tarihinin tespit edilmesi kararı alındı.

Toplantının açılış konuşmasını YNK Avrupa Temsilcisi Şêx Şemal ve KNK Yürütme Kurulu Üyesi Zübeyir Aydar yaptı.  

‘ROJAVA’YA YÖNELİK CİDDİ SALDIRILAR VAR’

Toplantıya katılan Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetim Dış İlişkiler Daire Başkanı Îlham Ehmed de bir konuşma yaptı. Kuzey ve Doğu Suriye’de özerk yönetimin resmiyet kazanması açısından ara bir dönemde olduklarını belirten Îlham Ehmed, “Birçok kazanımımız olduğu kadar birçok kaybımız da var. Saldırılara karşın ciddi bir direniş de söz konusu. Türk devleti ve özellikle Erdoğan rejimi Rojava’da Kürtlere karşı insanlık suçu işliyor. Türk yetkilileri Kuzey ve Doğu Suriye’de seçimlerin olmaması için her şeyi yapıyor. Irak ve Rusya nezdinde yaptıkları girişimler seçimlerin gerçekleşmemesine yöneliktir. Türkiye bunun için her tavizi veriyor” diye konuştu.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile Suriye rejimi arasında diyalogun söz konusu olduğunu belirten Îlham Ehmed, ancak şimdiye kadar istenildiği gibi ilerlemediğine dikkat çekti. Îlham Ehmed, nedenini ise şöyle ifade etti: “Rejim kendi iradesiyle siyaset yapamıyor, dışa bağımlı bir durumda. Çünkü ekonomi ve siyasi olarak iflas etmiş, bundan dolayı da dış devletlerin etkisindedir, bağımsız siyaset yapamıyor.”

‘KURTULUŞ ULUSAL BİRLİKTEN GEÇİYOR’

GORAN temsilcisi Miran Salih, Başûrê Kurdistan hükümetinin siyasi ve ekonomik bir krizin içerisinde olduğuna işaret ederek, “Bu politikalardan dolayı halkımız, özellikle gençlerimiz topraklarını terk ederek kaçıyor. Daha birkaç gün önce İtalya açıklarında onlarca kişi yaşamını yitirdi. Bu durum bizim açımızdan ciddi bir sorundur” dedi. 

Kurdistan İslami Partisi Başkanı Hikmet Serbilind ise, Kürt düşmanlarının, Kürtlerin kazanımlarının yok edilmesi için her türlü girişimde bulunduğunu belirterek şunları ekledi: “Biz Kürtler bu saldırıları ancak birlik olarak boşa çıkarabiliriz. Onun için de Kürtler, kendi aralarında ideoloji, inanç ve parti çıkarlarını bir kenara bırakarak, ulusal çıkarları esas alarak, siyaset yapmalı. Bizim kurtuluşumuz burada yatıyor.”

PJAK adına Siyamend Muînî de İran ve Doğu Kurdistan’daki gelişmeleri değerlendirdi. İran’ın çok zor ve sıkıntılı bir dönemde geçtiğine dikkat çeken Muînî, “Kürtler ortak bir strateji etrafında birleşmeli ve mücadele etmeli. Kürtler İran seçimlerinde hiçbir adayı desteklememeli. Çünkü hepsi Kürt düşmanı. Zaten seçimler de anti demokratik ve hukuk dışı. Aslında bir tiyatrodan ibaret” diye konuştu.  

‘BAŞÛRÊ KURDISTAN GERİLİYOR’

Ardından YNK Avrupa Temsilcisi Şex Şemal söz alarak şunları söyledi: “Rojava üzerinde ciddi tehditler söz konusu. Kürt partiler birleşmediği sürece de tehlike devam eder. Başûrê Kurdistan’da da aynı sorun var. Bugünkü duruma baktığımızda ciddi bir siyasi kriz ve çıkmaz söz konusu. Bundan 20 yıl önceki duruma baktığımızda Başûr’daki durum çok daha iyiydi. Bu da yanlış siyasetten kaynaklanıyor.” 

Mihemed Emin Pencewînî ise, Ortadoğu’da yaşanan sorunlar ve Türkiye gibi devletlerin Kürtlere yönelik saldırılarını değerlendirdi. Pencewînî konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bugün yaşanan sorunların kaynağında yine Kürtlerin kendisi var. Kürtlerin parçalı oluşu bu saldırılara davetiye çıkarıyor. Bugün Rojava’da da, Başûr’daki manzara da bundan dolayıdır. Onun için Kürtler artık buna son vermeli ve birlik için çalışmalı. Özellikle Avrupa ve dünya nezdinde diplomatik çalışmalara hız verilmeli. En az Kurdistan’daki çalışmalar kadar bu işlere önem verilmeli. Kürt sorununun çözümü ve başarısı, bana göre bu çalışmadan geçiyor.”

Çin Shaanxi Üniversitesi’nden Akademisyen Şivan Seîd de yeni dünyada Kürtlerin rolüne değinerek, “Çin, Hindistan, ABD, Rusya ve Avrupa Birliği gibi güçler, Kürt coğrafyasının bilincinde ancak Kürtler bunun bilincinde değil. Çünkü Çin’den Avrupa’ya ulaşan ekonomik hat, Kürt coğrafyasından geçiyor. Kurdistan o kadar büyük bir stratejik öneme sahip. Kürtler bunu anlamalı ve bu bilince göre hareket etmeli.  Bu büyük güçler bunun iyi biliyorlar. Ama maalesef biz bunun yeterince bilincinde değiliz. 

‘ULUSAL KONFERANSI HAYATA GEÇİRELİM’

Toplantıda son olarak KNK Yönetim Kurulu Üyesi Zübeyir Aydar konuştu. Kürtlerin içerisinde bulunduğu duruma değinen Aydar, “Başûrê Kurdistan’da Kerkûk örneği var. Rojava için de aynı durum geçerli. Efrîn, Serêkaniyê gibi şehirleri kaybettik. Saldırılar üst boyutta. Hem fiziki hem de psikolojik bir saldırı söz konusu. Sömürgeci güçler biz Kürtleri parçalayıp, saldırıyorlar. Buna karşı herkes birlikten bahsediyor ama pratik adım atılmıyor. Saldırılar bize gösteriyor ki, acilen bir araya gelmemiz gerekiyor. Biz bu konuda geçen yıl Lozan Konferası’nda çıkan ulusal konferans kararını artık bu yıl hayata geçirelim.” 

Aydar’ın konuşmasının ardından ulusal konferans için öneriler bölümüne geçildi. Parti temsilcilerinin söz aldığı bu bölümde, çeşitli önerilerle Kürtlerin birliği için geçtiğimiz yıl Lozan Konferansı’nda alınan ulusal konferansın kısa sürede yapılması gerektiği vurgulandı.