Kürtlerden Tamillerin gösterisine destek

Sri Lanka rejiminin Tamil halkına yönelik işlediği savaş suçlarının araştırılması için bugün başkent Berlin’de Alman Dışişleri Bakanlığı önünde yapılacak kitlesel gösteriye Berlin Kürdistanlılar da destek vereceğini açıkladı.

Önümüzdeki Mart ayında 46’ncısı gerçekleşecek olan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’nin oturumunda Sri Lanka’da Tamil halkı ve gerillalarından on binlerce kişinin katledildiği 2008-2009’daki savaşta işlenen suçlar gündeme gelecek. Diasporada yaşayan Tamiller, BM’nin savaş suçlarını araştıracak Sri Lanka yönetiminden bağımsız mekanizmaların devreye konulmasını talep ediyor.

İnsan Hakları Konseyi’nde önemli etkinliği olan Almanya’nın bu konuda harekete geçmişi için de Tamiller yaklaşık bir aydır imza kampanyası başlatmıştı. Alman savaş suçlarının araştırılması için bağımsız bir araştırma Almanya’da örgütlü 60 yakın dernek ve organizasyon tarafından desteklenen kampanyada toplanan imzalar bugün başkent Berlin’de gerçekleşecek kitlesel bir gösteriyle Dışişleri Bakanlığı’na teslim edilecek.

‘TAMİLLERİN TALEBİ KÜRT HALKININ DA TALEBİDİR’

Almanya merkezli gösteriye Berlin Kürdistanlılar Meclisi de destek vereceğini açıkladı. Kürtlerin Tamilleri dost bir halk gördüğünü belirten Berlin Kürdistanlılar Meclisi Eşbaşkanı İsmail Parmaksız, bugün saat 12.00’de başlayacak kitlesel gösteriye katılarak Tamillerin bu talebine destek vereceklerini bildirdi.

Tamillerle benzer taleplerinin olduğunu, Tamil ülkesinde olduğu gibi Kürdistan’da da işlenen savaş suçlarının araştırılması gerektiğini belirten Parmaksız şu çağrıda bulundu: “Şu ana kadar birçok kez Tamiller bizim gösterilerimize ve yürüyüşlerimize katıldılar, Kürt halkının verdiği bu haklı mücadelede bizimle olan halkların başında geldiler. Bu yüzden Berlin’de yaşayan halkımızdan Tamil halkının bu talebi Kürt halkının da talebidir ve bu amaçla Tamillerin bugünkü gösterisine katılmasını istiyoruz.”

Geçtiğimiz günlerde ANF’ye konuşan Almanya Tamil Eelam Halk Meclisi Başkanı Gopalapillai Jeyasangar Sri Lanka’nın işlediği savaş suçunun araştırılması için verdikleri mücadeleyi ayrıntılı olarak anlatmıştı. Kürt halkının Jeyasangar “Nasıl ki baskı rejimler birbirine arka çıkıyorsa ezilen halklar da ortak mücadele etmeli” demişti.