Langenthal'de Maraş Katliamı anması ve MARDEF kongresi

İsviçre'nin Langenthal kentinde 1978 Maraş Katliamında yaşamını yitirilenler için anma gerçekleştirildi ve Maraş Demokratik Dernekler Federasyonu - İsviçre (MARDEF) 2. Kongresini gerçekleştirdi.

Bern kantonuna bağlı Langenthal Cemevi'nde düzenlenen anmaya MARDEF üyeleri, yöre dernekler, kurum temsilcileri ile hakları gaspedilen Sur Belediye Eşbaşkanı Abdullah Demirbaş ve Batman Belediye Eşbaşkanı Necdet Atalay katıldı.

Aralık ayı katliamları Maraş, 2000 Cezaevleri ve Roboski katliamlarında yaşamını yitirenler şahsında 1 dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi. Katliamlarda yaşamını yitirenler anısına çeraxlar uyandırılıp gulbangler okundu. 

Anmaya görüntülü katılan Maraş Katliamı Avukatlarından İbrahim Sinemillioğlu Türk devlet yöneticilerinin o dönem katliamın üzerini örtmek için uyguladığı politikalara değindi. Dönemin dava sürecine ilişkin aktarımlarda bulunan Sinemillioğlu örgütlülüğün önemine dikkat çekerek katliamların bugünde devam ettiğini hatırlattı. Sinemillioğlu 'Katliamların önüne geçebilmenin tek şartı örgütlüğümüzü sağlayabilmektedir." diyerek kongreyi selamladı.

MARDEF Yönetitim Kurulu Üyesi Mehmet Üstek ile Hatice Sonzamancı'da MARDEF'in Pazarcık'ta  "Ovama Dokunma" çevre hareketi olarak ortaya çıktığını 2019 yılında Federasyon olarak hareket etme kararı aldıklarını söyledi. 

Maraş'ta yaşanan katliamın tarihsel sürecine ilişkin bir değerlendirmede bulunan Üstek, Maraş katliamının bugünde devam ettiğini söyledi. Üstek "6 Şubat'ta yaşanan deprem sonrası devletin deprem bölgesine uygulamış olduğu yanlış ve yanlı politikalarla katliamlarına devam etmiştir" diye konuştu. 

Demokratik Alevi Federasyonu adına Ali Matur ve siyasetçiler Necdet Atalay ile Abdullah Demirbaş'ın söz aldığı ezilen halklar ve inançların örgütlenerek birlikte hareket etmeleri gerektiğinin önemine dikkat çekilen konuşmalarla devam eden anmada Maraş Katliamı'nda yaşamını yitirenlerin yakınları ile dönemin tanıkları da birer konuşma yaptı.

Yapılan anma ardından MARDEF'in İsviçre'de 2. Kongresi gerçekleştirildi. Geçmiş dönem çalışmalarının aktarıldığı raporların okunması sonrası seçim bölümüne geçilerek MARDEF - İsviçre'nin  yeni yönetimi belirlendi.