Maxmur halkı elleriyle hendekleri dolduruyor

Irak ordusu sabah saatlerinden itibaren kampın çevresine konumlanarak hendek kazmaya başladı. Kuşatmaya direnen Maxmurlu halkı elleriyle hendekleri doldurmaya çalıştı.

Irak ordusu sabah saatlerinden itibaren kampın çevresine konumlanarak hendek kazmaya başladı. Kuşatmaya direnen Maxmurlu anneler elleriyle hendekleri doldurmaya çalıştı.

Beş gün yürütülen müzakerelere rağmen Irak ordusu altıncı günün sabahı kampın stratejik noktalarında konuşlandı ve hendek kazmaya başladı.

Irak ordusu kampı tel örgülerle çevrelemek ve askeri kuleler kurmak istiyor.

Kamp halkı da harekete geçerek, kuşatmaya izin vermeyeceklerini bildirdi.


Maxmur Diplomasi Komitesi üyesi Seid Çomlek, “Irak ordusunun ani girişimine karşı halkın duruşu çok güçlü oldu” dedi.

Yetkililerle çok sayıda görüşme gerçekleştirdiklerini de belirten Çomlek, tel örgütler ve kuleleri kabul etmeyeceklerini ilettiklerini söyledi.

Çomlek, sözkonusu dayatmanın da Türkiye ve KDP kaynaklı olduğunun ortaya çıktığına dikkat çekerek, “Biz de bunu asla kabul etmeyeceğimizi söyledik” dedi.

Halkın ayağa kalktığını ve direndiğini ifade eden Çomlek, Iraklı yetkililerin görüşmeler sırasında kuşatma girişimini durdurma sözü verdiğini ancak bu sözü tutmadığını söyledi.

Çomlek, “Bizim Irak hükümetine herhangi bir saygısızlığımız olmadı. Ancak Türkiye’nin taleplerini bize dayatmak istiyorlar, bunu kabul etmiyoruz. Biz sorunları diyalog yoluyla çözmek istiyoruz” diye ekledi.      

Bugüne kadar Maxmur halkı ile Irak arasında herhangi bir sorun yaşanmadığını bir kez daha vurgulayan Çomlek, “İlk kez böyle bir şey oluyor” dedi.

Demokratik haklarını kullanarak direndiklerini dile getiren Çomlek, “Maxmur Kampı’nın elinde sadece direniş kaldı. Direnmekten başka yolumuz yok.  Eğer bugün tel örgüt ve kule yaparlarsa, yarın Türkiye’nin talepleri daha da artar.  İnsanlarımız uyanık olmalı” şeklinde konuştu.

Çomlek, şöyle noktaladı: “Bugün bir kez daha harekete geçtiler, hendek kazmaya başladılar. Halk ayağa kalktı, önlerinde durdu, büyük bir çaba gösterdi. Anneler hendeklerin kapanmasını istedi ve elleriyle hendekleri doldurmaya çalıştı. Çünkü halkımızın elinde başka bir şey yok. Ellerini kullanıyor. Bu tüm halkımız için bir mesajdır. Bize yapılanı saygısızlık olarak görüyoruz. Suçlular ve tehdit oluşturanların etrafında hendek kazılır. Neden hendek kazdıklarını anlamak istiyoruz. İnsanlarımız bu hendekleri elleriyle kapatıyor. Tüm gücümüzle hendekleri reddedeceğiz.”