İsveç'te çalışma yürüten Kürt örgütleri, Sosyal Demokrat İşçi Partisi ile birlikte 28 Şubat 1986'da katledilen eski Başbakan Olof Palme'nin ölüm yıldönümü dolayısıyla dün Palme'nin yaşam ve mücadelesi ile Kürtlerle ilişkilerini ele alan bir konferans düzenledi.
Kürt Kadın Hareketi'nden Ayşe Göktepe'nin açılışı ve moderatörlüğünü yaptığı konferansa
Sosyal Demokratlar İşçi Partisi Stockholm İl Örgütün’den Hanna Joiko, Olof Palme Merkezi Genel Sekreteri Anna Sundström, Olof Palme Merkezi Türkiye Masası sorumlusu Helin Şahin, Sosyal Demokrat İşçi Partisi Milletvekili ve Avrupa Konseyi eski İnsan Hakları Komiseri Thomas Hammarberg, Palme'nin yaşamını anlatan kitabı Kürtçeye çeviren Rebwar Reşid, Palme cinayetini kitaplaştıran Yazar Şoreş Reşi, Stockholm Belediyesi Sosyal Demokrat Parti Grup Başkanı Kadir Kasırga, Sosyal Demokrat İşçi Partisi Milletvekili Anders Österberg, Palme cinayetinden sonra polisin ağır baskılarına uğrayan İbrahim Ayaz, İsveç Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanları Nadia Saleh ve Rıdvan Altun konuşmacı olarak katıldı.
Göktepe, Palme'nin katledilmesinden 34 yıl sonra geçtiğimiz yılın haziran ayında İsveç polisi ve başsavcısının bir basın toplantısı yaparak Stig Enström'ün Palme'yi katlettiğini ancak 2000 yılında yaşamını yitirdiği için davanın kapatıldığını açıkladıklarını hatırlattı.
PALME, KÜRT HALKININ KENDİ KADERİNİ TAYİN ETME HAKKINI SAVUNDU
Konuşmasının devamında Palme'nin Vietnam işgali sırasında ABD emperyalizmine karşı çıktığına, Güney Afrika'da apartheid ırkçı rejimine karşı siyahların ve İsrail zulmüne karşı direnen Filistin halkının yanında yer aldığına ve Kürtlerin kendi kaderlerini tayin etme haklarını savunduğuna vurgu yaptı.
Cinayetten sonra hedef gösterilen Kürtlere yönelik cadı avının başlatıldığını ve Kürtlerin dışlandıklarını hatırlatan Göktepe, Kürt örgütlerinin taleplerini İsveç'in Kürtlerden özür dilemesi ve PKK'nin terör örgütleri listesinden çıkarılması olarak özetledi.
Sosyal Demokratlar İşçi Partisi Stockholom İl Yönetim Kurulu üyesi Hanna Joiko, Olof Palme'nin yaşadığı dönemde dünya sorunlarına ezilen ve ezilen halkları bir lider olduğunu, İsveç ve Kürdistan ve Ortadoğu'da yaşayan Kürtlerin mücadelelerine destek verdiğini söyledi.
KÜRTLERE YÖNELİK TUTUKLAMALARI KINIYORUZ
HDP'nin kardeş partileri olduğunu hatırlatan Joiko, Erdoğan rejiminin Kürtlere yönelik tutuklamalarını kınadıklarını ve HDP ile dayanışma içinde olduklarına vurgu yaptı. Sosyal Demokrat Gençlik Örgütü SSU'nun Boğaziçi Üniversitesi'nde baskı ve saldırılara karşı direnen öğrenci ve öğretim üyelerini desteklediğini belirtti.
Kürtlerin dünyada devletleri olmayan en büyük halk topluluğu olduğunu söyleyen Joiko, Sosyal Demokrat İşçi Partisi'nin Kürtleri destekleme geleneğinin olduğunu ve bu geleneği sürdüreceklerini vurguladı.
Joiko'nun konuşmasının ardından İsveç Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nin Olof Palme'nin yaşam ve mücadelesiyle Kürt halkıyla dayanışmasını ele alan kısa bir video gösterildi. Videoda Palme'nin Kürt halkının dostu olduğu vurgulandı. İsveç Güvenlik Polisi'nin (Säpo) Kürtlere yönelik baskılara son vermesi ve PKK’nin terör örgütleri listesinden çıkarılması talep edildi.
PALME'NİN KÜRTLER TARAFINDAN KATLEDİLDİĞİNİ ÖNE SÜRMEK TRAJEDİ
Olof Palme'yi yakından tanıyan Sosyal Demokrat İşçi Partisi Milletvekili ve Avrupa Konseyi eski İnsan Hakları Komiseri Thomas Hammarberg, Palme'nin yaşaması durumunda demokrasi ve insan haklarını savunma mücadelesi içinde yer alacağını söyledi.
Kürt halkının dostu olan Palme'nin Kürtler tarafından katledildiğini öne sürmenin bir trajedi olduğunu belirten Hammarberg, Palme ve onun Dışişleri Bakanı Sten Andersson'un her zaman Kürtlere yönelik baskı ve saldırılara karşı tutum aldıklarına dikkat çekti. Sosyal demokratların İsveç'te ilk kez Kürtlerle Dayanışma Komitesi'ni Halepçe katliamından sonra kurduklarını hatırlattı.
Palme cinayetinden sonra polisin ağır baskılarına uğrayan İbrahim Ayaz, İsveç Güvenlik Polisi'nin (Säpo) Kürtlere yönelik baskı ve saldırılarını anlattı. Kendisinin ve eşinin İsveç'te siyasi ilticacı olmadığını ve Kürt derneğine giden Kürt yurtseverler olduğu için İsveç polisinin yoğun baskı ve saldırılarına uğradığını ve bu saldırıların günümüzde de devam ettiğini söyledi.
Yaşamı boyunca Palme'yi sevmeyen bir tek Kürt tanımadığını söyleyen Ayaz, Stockholm Emniyet Müdürü Hans Holmer'in bilinçli olarak Kürtleri Palme'nin katili olarak hedef gösterdiğini, polisin kendisi ve ailesine sürekli baskı yaptığını belirttikten sonra şunları kaydetti:
‘KENDİMİ HİÇBİR ZAMAN ÖZGÜR HİSSETMEDİM’
“Ben kendimi hiçbir zaman özgür hissetmedim, şimdi de hissetmiyorum. Yıllardır havaalanlarında polisler tarafından durduruluyorum. Gizlilik olduğunu öne sürerek neden durdurulduğumu açıklamıyorlar...”
Ayaz, Säpo’nun 2013 yılında kendisini terörist olarak suçlayarak özel otomobiline el koyduğunu ve hala geri vermediğini söyledi.
Olof Palme Merkezi Genel Sekreteri Anna Sundström, aralarında Türkiye'nin de yer aldığı pek çok ülkede demokratik hak ve özgürlüklerin ihlal edildiğini ve kuruluş olarak insan hakları mücadelesini küresel olarak kararlıkla sürdüreceklerini söyledi. Türk devletinin saldırılarına karşı Rojava halkıyla dayanışma içinde olduklarına vurgu yaptı.
‘HDP İLE DAYANIŞMAYI GÜÇLENDİRECEĞİZ’
Sosyal Demokrat İşçi Partisi Milletvekili Anders Österberg, konuşmasında Türk devletinin son dönemde HDP'ye yönelik baskı ve tutuklamalarını ele aldı. Sosyal Demokrat İşçi Partisi olarak kardeş partileri HDP ile dayanışmayı güçlendireceklerini dile getirdi.
Olof Palme cinayetini ele alan bir kitap yazan Yazar Şoreş Reşi, Palme'nin bir NATO örgütü olan Gladio tarafından katledildiğini ve suçun Kürt Özgürlük Hareketi üzerine yıkılmak istendiğini söyledi.
Palme cinayeti gerçekleştiğinde Türkiye'de olduğunu ve PKK suçlanmasına inanamadığını söyleyen Reşi, “Biz Kürtler dostlarımızı koruruz, öldürmeyiz. Palme ayrıca bizim kahramanımızdı. Kürt sorunun Birleşmiş Milletler gündemine getirmeye hazırlanıyordu. Kürtler gerçekten Palme'yi seviyordu” dedi. Kitabında Palme'nin neden hedef alınıp Kürtlerin suçlandığına cevap aradığını söyledi.
İSVEÇ VE DIŞ DÜNYA HDP'YE YÖNELİK TUTUKLAMALARA TUTUM ALMALI
Stockholm Belediyesi Sosyal Demokrat Parti Grup Başkanı Kadir Kasırga, son dönemde AKP Hükümeti'nin Kürtlere yönelik baskılarını artırdığını ve son birkaç gün içinde 700 civarında HDP'li politikacıyı gözaltına aldığını söyledi.
Dış dünya ve İsveç Hükümeti'nin HDP'ye yönelik tutuklamalara karşı tutum alması gerektiğine vurgu yaptı.
Palme'nin Kürt halkının yanı sıra ezilen ve baskı altındaki tüm halkların mücadelesine destek verdiğini hatırlatan Kasırga, “Palme emperyalizme karşı halkların yanlarında alma cesareti gösteren ve gerçekleri söyleyen ilk Batılı liderdi. Günümüzde Palme çapındaki politikacıları özlüyoruz” dedi.
‘PKK TÖREÖR ÖRGÜTLERİ LİSTESİNDEN ÇIKARILMALI’
Türk devletinin HDP ve Kürtlere yönelik tutuklama ve saldırıları meşrulaştırmak için PKK'nin terör örgütleri listesinde olmasını gerekçe gösterdiğini belirten Kasırga, PKK’nin terör örgütleri listesinden çıkarılması gerektiğine vurgu yaptı.
Konferansın kapanış konuşmasını yapan İsveç Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Nadia Saleh, Palme'nin aralarında Kürtlerin de yer aldığı ezilen halklara destek veren cesur bir devlet insanı olduğunu söyledi.
Palme'nin bu uğurda yaşamını verdiğini söyleyen Saleh, günümüzde Kürtler üzerinde artan baskılara dikkat çekti.
“PKK terör örgütleri listesinden çıkarılmalı” diyerek İsveç Hükümeti'ne PKK'nin listeden çıkarılması için girişimde bulunmasını talep etti.